Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 juli 2005


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over de bouw van een afscheidingsmuur door Israël in Jeruzalem


* Bent u op de hoogte van het besluit van de Israëlische regering van zondag 10 juli over de route van een afscheidingsmuur door de stad Jeruzalem?


* Bent u bereid om de Israëlische ambassadeur om opheldering te vragen over de bijdrage die de muur, en in het bijzonder de gekozen route in Jeruzalem, volgens hem levert aan het Vredesproces en de Israëlische regering via de ambassadeur op de hoogte te stellen van de zeer grote zorgen die in Nederland leven over de bouw van de afscheidingsmuur?


* Kunt u aangeven hoe u de bouw van de afscheidingsmuur en in het bijzonder de route van de muur door Jeruzalem beoordeelt met het oog op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en eerdere uitspraken met internationale rechtskracht over de situatie rond de Westelijke Jordaanoever en in het bijzonder de positie van Jeruzalem?


* Kunt u een beoordeling geven van de proportionaliteit en aanvaardbaarheid vanuit humanitair oogpunt, van het middenin een stad bouwen van een afscheidingsmuur waardoor 55.000 (Palestijnse) inwoners van die stad (Jeruzalem), waaronder 3000 kinderen, met een barrière worden afgescheiden van scholen, werk, voorzieningen en familie en vrienden in de rest van de stad?


* Wordt met de bouw van de afscheidingsmuur, in het bijzonder de route in Jeruzalem, naar uw oordeel een nieuwe grens geschapen en levert de bouw van de afscheidingsmuur middenin de stad een positieve of negatieve bijdrage aan het Vredesproces?


* Ziet u een consistente samenhang tussen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook enerzijds en de bouw van de afscheidingsmuur anderzijds? Zo ja, kunt u dit toelichten?


* Heeft de moeizame samenwerking tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit rond de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook volgens u een relatie met bouw van de afscheidingsmuur elders in Israël en deels in bezet gebied? Zo ja, welke, zo nee, waarom niet?


Volkrant, 11 juli 2005, voorpagina: Muur weert 55 duizend Palestijnen uit Jeruzalem