Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

12 juli 2005 C053

Nijmeegse vraag naar woningen blijft groot

In Nijmegen blijft een grote behoefte aan nieuwe woningen bestaan. Maatregelen van de afgelopen jaren hebben resultaat, maar een blijvende inzet is noodzakelijk om op langere termijn voor iedereen een huis te kunnen realiseren. Het college van B&W zet daarom instrumenten in om structureel tempo te houden in de productie.

'Tempo, tempo, tempo.' Dat blijft voor het college van B&W het motto in de woningbouwproductie. Uit het WoningBehoefteOnderzoek 2002/2003 is gebleken dat 3.000 huishoudens op korte termijn op zoek zijn naar een nieuw huis. Met de oplevering van woningen vanaf 2003 en de (geplande) huidige productie kan over drie jaar dit urgente tekort aan woningen zijn weggewerkt.

De vraag naar woningen heeft evenwel een structureler karakter. De gemeente Nijmegen heeft daarom met het Rijk afgesproken dat in 2010 in ieder geval 7700 nieuwe woningen zijn gebouwd.

In de eerste vijf maanden van 2005 zijn in Nijmegen (inclusief de Waalsprong) 300 woningen opgeleverd. Daarmee liggen we voor dit jaar op een schema van meer dan 1000 woningen. Een aantal dat uniek is voor de laatste 10 jaar. De versnelling van de woningbouw die het college in 2002 zich ten doel heeft gesteld om de woningnood terug te dringen, is daarmee gerealiseerd. We zijn er daarmee echter nog niet. Gegeven de vraag van de Nijmeegse woningzoekenden blijft het zaak om het tempo van de productie structureel op een hoog peil te houden.

Kwaliteit en betaalbaarheid

Om te kunnen voldoen aan de vragen en om voldoende beweging en doorstroming op de Nijmeegse woningmarkt te houden, zijn ook de uitgangspunten kwaliteit en betaalbaarheid van groot belang. Mensen gaan pas verhuizen als de toekomstige woning voldoet en het gewenste comfort brengt, de juiste prijs-kwaliteitverhouding heeft en de op juiste plek in de stad staat. Het gaat erom zowel kwantitatief als kwalitatief een voldoende woningaanbod te hebben. De herstructurering van het Rode Dorp, de flats in Tolhuis en recent de Wolfskuil laten dit zien.

Aanvullende maatregelen Met enkele gerichte maatregelen is in het begin van de collegeperiode de stagnatie in de woningbouw aangepakt. Om ervoor te zorgen dat de woningbouwdoelen op langere termijn worden bereikt, heeft het college besloten tot een aantal aanvullende maatregelen: - instellen regiegroep; - inventariseren knelpunten en optimaliseren woningbouwplanning; - verbeteren afstemming juridische en bouwvergunningtrajecten; - benutten woningbouwregisseurs KAN; - gericht inzetten van grondbeleid en Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG); - aanwenden financiële middelen uit de woningbouwafspraken met het Rijk om projecten te versnellen.

Verder zal de voortgang in de woningbouwproductie worden bewaakt met behulp van een voorspellende woningbouwmonitor. Na de zomervakantie verwacht het college deze voortgangsmonitor van projecten te presenteren.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen