Ingezonden persbericht


Persbericht

Productschap Vee en Vlees moet keuzes maken

Kenmerk
ZMVE.05.0052
Datum
12 juli 2005

De ZLTO is van mening dat het Productschap Vee en Vlees (PVV) ingrijpende keuzes moet maken. De concepttoekomstvisie 2010 houdt onvoldoende rekening met de huidige ontwikkelingen in markt, maatschappij en politiek. Efficiëntie verbetering en vergaande samenwerking binnen één dierlijk productschap is daarbij uitgangspunt. De toekomstige kerntaken van het PVV liggen op het gebied van medebewind en verordenende bevoegdheid.

De ZLTO heeft haar ongerustheid over de ontwikkelingen binnen het PVV aan het bestuur kenbaar gemaakt. Kern van de zorg is, dat in de nu voorliggende concepttoekomstvisie 2010 géén echte keuzes worden gemaakt en dat de aansluiting ontbreekt bij de snelle ontwikkelingen in de vee- en vleessector.

Het PVV zou naar mening van de ZLTO zich moeten richten op zijn kerntaken:
- medebewind (uitvoeren taken namens de overheid);
- verordenende bevoegdheid (o.a. op het gebied van diergezondheid en voedselveiligheid). Het productschap moet alleen ondersteunen waar de partijen uit de vee- en vleessector dat niet zelf kunnen. Dit betekent een forse inperking van het huidige takenpakket waardoor het mogelijk wordt te komen tot één dierlijk productschap. Daarmee wordt een forse kostenbesparing en een verbetering van de efficiëntie gerealiseerd, ook bestuurlijk.

Alleen wanneer door het bestuur van het PVV duidelijke keuzes worden gemaakt, ziet de ZLTO een goede toekomst en een duidelijke toegevoegde waarde voor de vee- en vleessector.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen .

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.
Doorkiesnummer
013-583 63 36

---- --