Gemeente Bernheze


Bernheze scoort goed in onderzoek VROM-inspectie

De gemeente Bernheze heeft de afgelopen jaren al een hoop positief werk verricht op het gebied van de gemeentelijke VROM-taken bouw, milieu en ruimtelijke ordening. Conclusie is dat Bernheze deze taken goed uitvoert. De genomen besluiten zijn goed gemotiveerd en de dossiers zijn transparant en goed inzichtelijk. De punten van aandacht die uit de inspectie van het ministerie van VROM over 2004 zijn gekomen, zijn inmiddels al uitgewerkt in een plan van aanpak.

Iedere gemeente in Nederland wordt eens in de vier jaar geïnspecteerd door VROM Inspectie. In zo'n onderzoek gaat de Inspectie na hoe de gemeente haar taken uitvoert op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen, milieu en veiligheid. In de maanden januari en februari 2005 heeft de Inspectie een onderzoek uitgevoerd bij de gemeente Bernheze. Dit onderzoek bestond uit dossieronderzoek, interviews met medewerkers van de gemeente en een visuele controle op het grondgebied van de gemeente. Het onderzoek heeft betrekking op lopende procedures en zaken in 2004. Hieruit is gebleken dat Bernheze op alle drie de onderdelen goed scoort. Uit het onderzoek zijn ook een aantal aandachtspunten naar voren gekomen, die inmiddels al in verschillende planningen zijn verwerkt.

Bouwen
Op het gebied van bouwen is de gemeente druk bezig om zorg te dragen dat alle vergunningplichtige gebouwen van een gebruiksvergunning zijn voorzien. In zo'n vergunning staan de voorwaarden waaraan het gebouw moet voldoen ten behoeve van de (brand)veiligheid. Milieu
Sommige inrichtingen moeten een milieuvergunning hebben. Als ze aan de milieuvoorwaarden voldoen, krijgen ze deze vergunning. De gemeente moet deze inrichtingen regelmatig controleren. De handhaving van de milieuvergunningen gaat nog meer dan nu al gebruikelijk structureel aangepakt worden.
Ruimtelijke Ordening
Het hele grondgebied van de gemeente Bernheze is vervat in bestemmingsplannen. De handhaving hierop verloopt goed. Voortaan zullen bestemmingsplannen voorzien zijn van een handhavings- en veiligheidsparagraaf.

Goed resultaat
De eerstverantwoordelijke wethouders Daandels (milieu) en Verkuijlen (bouwzaken en ruimtelijke ordening) zijn van mening dat het goed en nuttig is dat dergelijke controles plaatsvinden. Ze zijn uiteraard zeer tevreden over het goede resultaat.