Dienstenbond CNV

Meer onderzoek pensioen Hibin nodig
12-07-2005

De onderhandelingen voor de nieuwe CAO voor de Handel in Bouwmaterialen (HiBin) worden na de zomervakantie voortgezet. Tijdens de laatste bijeenkomst bleek dat er nog onvoldoende duidelijkheid was over de mogelijke oplossingen voor de prepensioenproblematiek. Wel zijn er in het inmiddels ook de nodige andere zaken besproken.

In september zullen de CAO-onderhandelingen weer worden hervat. Dan zullen er ook nieuwe berekeningen klaar zijn om te komen tot een oplossing voor het prepensioen-probleem. CNV Dienstenbond hoopt er dan snel uit te kunnen komen, want ook wij beseffen ons dat u graag duidelijkheid wilt over uw loonsverhoging over 2005.

De afgelopen maanden
Het afgelopen jaar is zeker geen normaal onderhandelingsjaar geweest. Pas onlangs zijn een aantal trendsettende CAOs afgesloten. Daar is het echter bij gebleven, zeker in de groothandelssector. Een tweetal leden refereerde aan de Bouw-CAO die reeds langere tijd geleden is afgesloten. Voor de groothandel in Bouwmaterialen is dat echter geen richtinggevende CAO, als er al richtinggevende CAOs voor de HiBin zijn aan te wijzen. Dat zijn dan eerder de doe-het-zelfbedrijven en andere Groothandels. Het gebruikelijke schema loopt ver achter. 2004 was het jaar waarin de overheid vergaande maatregelen aankondigde. Maatregelen die door de vakbonden en de grote betrokkenheid van de vakbondsleden bij de verschillende demonstraties gelukkig gedeeltelijk zijn teruggedraaid. Het heeft maanden geduurd voordat de overheid volledige duidelijkheid heeft gegeven hoe hun maatregelen precies zouden gaan uitwerken. Niet alleen op het gebied van de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregeling, maar ook de prepensioenen. Keer op keer kwamen er nieuwe onduidelijkheden bij. Pas twee weken geleden gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan hoe de Belastingdienst de maatregelen zou gaan toepassen. Zowel werkgevers- als werknemersorganisaties begrijpen dat iedereen zit te wachten op duidelijkheid over de loonsverhogingen voor 2005. De prepensioendiscussie gaat echter over meerdere procenten van uw salaris. Misschien niet direct op de bankrekening, maar wel geld dat u later zult krijgen. De prepensioendiscussie loskoppelen van de CAO-onderhandelingen zou dan ook een groot risico met zich meebrengen. Nu er duidelijkheid door de overheid is gegeven kan na de vakantie het overleg worden hervat. Maar gezien onderstaande punten zal het overleg zeker niet eenvoudig worden.

Als bijlage treft u de besproken CAO punten aan.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl