Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 223

datum: 12 juli

Uitgangspunten voor culturele functies in Eemcentrum goedgekeurd

In overleg met Scholen in de Kunst, Poppodium de Kelder en de Bibliotheek Amersfoort zijn programma's van eisen en bedrijfsplannen opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor het verdere ontwerptraject, de realisatie en de exploitatie van deze culturele instellingen in het Eemcentrum. Burgemeester en wethouders hebben de programma's van eisen vastgesteld en de bedrijfsplannen goedgekeurd.

Scholen in de Kunst (SidK)

De vestigingen van SidK in de Coninckstraat en de Muurhuizen verhuizen naar het Eemcentrum en krijgen daar meer ruimte. In het Eemcentrum wil SidK vorm geven aan haar ambitie om een centrum voor amateurkunst te worden voor Amersfoort en omgeving. Met de realisatie van de Zaal voor Amateurkunst kunnen cursussen en uitvoeringen in hetzelfde gebouw plaatsvinden. Naast verenigingen voor amateurkunst kunnen ook andere instellingen voor cultuur en onderwijs in en rond het Eemcentrum gebruik maken van de zaal.

Poppodium Amersfoort

Het poppodium in het Eemcentrum krijgt een zaal voor 650 bezoekers en een voor 150 bezoekers. Dit betekent een forse uitbreiding van de zaalcapaciteit van het huidige poppodium dat maar 130 bezoekers kan ontvangen. In het Eemcentrum krijgt het poppodium de mogelijkheid om breder te programmeren en een grotere doelgroep te bereiken, volgens de prognoses circa 40.000 bezoekers per jaar.

Bibliotheek Amersfoort

Naast de basisdienstverlening wil de bibliotheek in het Eemcentrum de stadsfunctie van de bibliotheek vormgeven. Dit betekent een uitbreiding van het programma van culturele en educatieve activiteiten, meer ICT-werkplekken en aanvullende collecties. Daarnaast wil de bibliotheek de dienstverlening verder automatiseren. In het Eemcentrum wil de bibliotheek zoveel mogelijk aansluiten bij de activiteiten en openingstijden van de overige instellingen aan het plein. Binnen de beschikbare middelen kan de bibliotheek 8 uur per week meer open zijn dan nu in de Zonnehof.

Een verhuizing betekent ook dat de bibliotheek de spreiding van haar locaties opnieuw zal bekijken. Het college heeft Bibliotheek Amersfoort gevraagd het voorstel voor de spreiding van bibliotheekvoorzieningen nader uit te werken. Mede op basis van dit voorstel zal het college een besluit nemen over de spreiding van bibliotheekvoorzieningen in de stad. De bibliotheek streeft naar lokale nabijheid van bibliotheekvoorzieningen in de stad, met name voor de doelgroepen jeugd, ouders van jonge kinderen, ouderen, allochtonen en minder mobiele mensen. Als de bibliotheek in 2008 naar het Eemcentrum verhuist en in 2009 een vestiging in Vathorst opent, ontstaat er een overlap van verzorgingsgebieden. Het gaat dan om een overlap van de verzorgingsgebieden van vestiging Kruiskamp met het Eemcentrum en vestiging Zielhorst met Vathorst en het Eemcentrum. Aan de andere kant is Zuid-Oost Amersfoort, dat nu onder het verzorgingsgebied van de Zonnehof valt, na de verhuizing ongedekt.

Informatie: Anke Hendriks, communicatieadviseur Concernstaf, 033 469 42 09, as.hendriks@amersfoort.nl

---- --