Waterschap Groot Salland

Werk aan waterberging rond Nieuwleusen en in de Tolhuislanden van start

8 juli 2005

Waterschap organiseert informatiebijeenkomsten

Het Waterschap Groot Salland werkt de komende maanden aan het water rond Nieuwleusen, Ruitenveen en de Tolhuislanden. In dit gebied wordt grond afgegraven zodat er meer ruimte komt om water te bergen. Het gaat om ongeveer 18,5 ha. Ook wordt ongeveer 17,5 km natuurvriendelijke oevers aangelegd.

In het voorjaar verleende het waterschapsbestuur geen goedkeuring voor dit waterproject omdat er een financieel tekort dreigde. De Dienst Landelijk gebied heeft dit risico weggenomen door een bijdrage in de grondkosten van EUR 350.000.

Voor droge en natte perioden

Na de uitvoering van de werkzaamheden zullen de peilen van oppervlaktewater en grondwater stabieler zijn en kunnen beter afgestemd worden op waterwensen van bewoners, landbouw en natuur. Ook zijn de gevolgen van extreem droge of natte perioden door deze maatregelen beperkt. In de verlaagde gronden is ruimte om een overschot aan water tijdelijk op te vangen, zodat er in extreme situaties minder snel problemen met wateroverlast ontstaan. In drogere tijden blijft meer (grond)water in het gebied over, zodat minder wateraanvoer nodig is.

Ruilverkaveling

Binnen de RAK Nieuwleusen-Ruitenveen zijn gebieden vrijgekomen voor waterberging. Op die plaatsen kan het waterschap een begin maken met de aanleg van bredere en ondiepere sloten.

Soms combineert het waterschap het werk aan water met de ontwikkeling van een broekbos als landschappelijk element. Waar dit niet past in het landschap, bijvoorbeeld in open weidevogelgebied, komen laagblijvende moerassige vegetatietypen.

Informatiebijeenkomsten
Om het werk te kunnen uitvoeren verplaatst het waterschap soms tijdelijk bestaande afrasteringen. Het vergraven van watergangen geeft veel transportbewegingen (met grond en zand) in het gebied. Zoveel als mogelijk is, voert het waterschap grondtransporten uit op eigen percelen. Toch zullen de werkzaamheden niet onopgemerkt blijven. Om hierover informatie te kunnen inwinnen organiseert het Waterschap Groot Salland inloopbijeenkomsten op 12 en 13 juli 2005 in het directieverblijf aan de Meeleweg 46 in Nieuwleusen. Vanaf 11.00 uur tot 21.00 uur kunt u daar op beide dagen met uw vragen terecht. Medewerkers van het waterschap en de Dienst Landelijk Gebied zullen dan aanwezig zijn om uw vragen zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden.

bestaandesituatie.jpg (133 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

nieuwesituatiemetbredeenondiepesloot.jpg (132 Kb) Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

bestaandesituatiezonderwaterberging.jpg (79 Kb) Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

nieuwesituatiemetwaterberging.jpg (48 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting