Vopak NV

Persbericht

Vopak en Kogas onderzoeken mogelijkheden voor ontwikkeling LNG-terminals

Rotterdam, 12 juli 2005

De International Projects Group van Korea Gas Corporation (Kogas) en Vopak Asia Pte. Ltd. (Vopak Azië) hebben een overeenkomst getekend om samen te werken aan de ontwikkeling van een of meerdere ontvangstterminals voor vloeibaar aardgas (LNG) in enkele landen in Azië. Onderzocht zal worden hoe een dergelijke onafhankelijke ontvangstterminal er uit zou kunnen zien, waar in Azië deze gesitueerd zou kunnen worden en welke marktpartijen daar gas zouden kunnen aanleveren en/of afnemen.

De snel toenemende energiebehoefte in Azië heeft geleid tot een aantal projecten in de regio om de import van vloeibaar aardgas te evalueren. Een gegarandeerde doorzet voor de lange termijn is een van de belangrijkste voorwaarden voor een eventuele investering. Aan de hiervoor geldende normen van veiligheid en milieu zal worden voldaan.

Paul Govaart, president van Vopak Azië, en Kwang Jin Kim, Senior Vice President van Kogas, spreken beiden hun tevredenheid uit over de samenwerking tussen de bedrijven. Govaart: "We houden ons beiden bezig met transport, opslag en energie, en we kunnen elkaar ook goed aanvullen. Vopaks expertise ligt vooral op het gebied van de ontwikkeling, bouw en management van terminals voor opslag en overslag van chemische en olieproducten. Vopak heeft op dit gebied in 29 landen een positie met 72 terminals en heeft een groot aantal klanten die ook LNG- activiteiten hebben".

Kwang Jin Kim: "Kogas is de eigenaar en operator van drie grote LNG ontvangstterminals in Korea alsmede een nationaal gas pijpleidingnetwerk van 2.451 kilometer. In 2004 is er in totaal 22 miljoen ton LNG doorgezet in 371 scheepslossingen. Deze samenwerking met Vopak sluit aan bij de strategie van Kogas om het aantal LNG terminals buiten Korea uit te breiden."