Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, nr. 5 , augustus is uit


12/07/2005

Lochem, 12 juli 2005
Ponyrijders zijn klaar voor het WK, wij stellen u voor: Van 15 tot en met 17 juli a.s. wordt in het Britse Catton Hall het tweede wereldkampioenschap voor pony's gehouden. Zowel Nederland als België zullen een compleet team van enkel-, twee- en vierspannen afvaardigen. Een korte presentatie van de deelnemers en de verwachtigingen van hun chefs d'équipe. Een serie kleine interviews van Marie de Ronde

Tandemrubriek eindelijk weer internationaal
Zelfs doorgewinterde tandemrijders kunnen zich niet goed meer herinneren wanneer de laatste maal een internationale wedstrijd werd verreden in hun tak van sport. Was het twintig jaar geleden? In ieder geval meer dan vijftien jaar terug. Echt een unicum dus in Exloo 2005 met vier Britten en een Belgische deelnemer naast de zeven Nederlandse starters. Het was meteen ook het Nederlands Kampioenschap voor de tandemrijders. Tekst en foto's van Job van Haaften.

Stadsmenner Martien van Veen traint in parken
Voor geen enkele menner is de situatie qua training en stalling gelijk, maar de meesten houden hun viervoeters toch buiten het stadsgewoel. Zo niet Martien van Veen. Die woont in een rijtjeshuis midden in 's Hertogenbosch, op een paar honderd meter van het stadscentrum. Hoe traint hij dan? Waar een wil is is een weg, ook voor de stadsmens die graag wil vierspanrijden. Ineke Westers zat bij Martien op de wagen en maakte het interview.

Ipenburg op het spoor. Over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan Als zoon van een wagenmaker groeide Evert Ipenburg op met paarden, de geur van hout en de aanblik van rijtuigen in diverse stadia van voltooiing en onderhoud. Zelf werd hij landmeter, maar sinds hij in de VUT zit, vult hij zijn dagen weer met paarden, de geur van hout, et cetera... Portret van een telg uit een oud wagenmakersgeslacht. Een `portret'van Margriet Markerink, foto's van Natasja Beckers.

Senioren aan de bak. Speciaal voer voor probleempaarden Een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stilstaan, zo luidt het gezegde. Met andere woorden: als een paard stopt met eten is er iets goed mis. Paarden of pony's die vanwege hun hoge leeftijd of door ziekte problemen hebben met hun gebit, willen wel, maar kunnen niet meer kauwen en takelen daardoor snel af. Om deze dieren en hun baasjes te helpen, hebben dierenartsen Melissa Arts en Peter Wiemer en voederfabrikant Van Cooten een voeder ontwikkeld, dat zelfs door een tandenloze paardenmond. Tekst en foto's van Meike Merks.

De dag van tuigmakerij Van Rijs
In de serie 'De dag van...' volgt MenSport gedurende één volle werkdag een professional in de mensport. In deze aflevering staat Tuigmakerij van Rijs uit Zevenhuizen centraal. Een echt familiebedrijf dat al 165 jaar tuigen maakt en aan de man brengt. Onder de nimmer aflatende toeweiding van mevrouw van Rijs combineren haar zonen Jan en Kees het oude vakmanschap met een moderne mensportspeciaalzaak en dito ruitersportwinkel.

Achenbach goed voor paardenwelzijn
Als paardenman, meninstructeur én als wedstrijdrijder, opereert Danny Geraerts steeds vanuit het welzijn van het paard. Die houding komt niet alleen het paard, maar ook de menner ten goede, betoogt de sympathieke Belg. Immers, alleen met een paard dat lekker in zijn vel zit en plezier heeft in het werk, kun je echt genieten van het mennen.

Een menles voor gehandicapte menners
Wat bezielt een gehandicapte menner om wedstrijden te gaan rijden? Is het recreatief mennen met al zijn aanpassingen al niet ingewikkeld genoeg? Een aantal van hen wil echter meer uit zijn sport halen en verschilt in deze ambitie niets met de valide wedstrijdrijder, die tot het uiterste zal gaan om binnen zijn mogelijkheden het hoogste te bereiken. Dat zoiets voor de gehandicapte menner een extra inspanning, zo niet een enorme opgave betekent, spreekt voor zich. Wat je vooral moet zijn, is sterk van geest.