Gemeente Amsterdam

Oost/Watergraafsmeer keurt plannen Polderweggebied goed

En stemt ook in met nieuwe sporthal

12 juli 2005
---
webmaster

Maandag 4 juli heeft de stadsdeelraad van Oost/Watergraafsmeer de plannen voor het Polderweggebied definitief goedgekeurd. Om de plannen mogelijk te maken moesten er financieel harde noten worden gekraakt tussen het stadsdeel en de projectontwikkelaars. Als gevolg daarvan zijn er enkele aanpassingen aan het oorspronkelijke Stedenbouwkundig Plan voorgesteld. De stadsdeelraad heeft deze aanpassingen goedgekeurd.

Met dit besluit ligt de weg naar een uitvoeringsovereenkomst tussen het stadsdeel en de projectontwikkelaars open. Naar verwachting wordt de overeenkomst deze zomer ondertekend.

Portefeuillehouder Wonen Germaine Princen is bijzonder blij met het besluit van de raad: "Dit is een mijlpaal voor het project. Na de lange onderhandeling met de ontwikkelaars en de instemming van de raad kunnen we nu echt aan de slag. Het stadsdeel en de ontwikkelaars zijn het financieel eens geworden, terwijl aan de kwaliteit van het totale plan niets is gewijzigd. Nu kunnen er definitieve ontwerpen gemaakt worden voor de verschillende gebouwen. De toekomst van het gebied wordt op die manier heel tastbaar."

Naast woningbouw en economische functies, zoals een winkelcentrum en kantoorruimte, is er in het Polderweggebied veel ruimte voor sport en cultuur. Portefeuillehouder Sport en Cultuur Antoinette Tanja is dan ook heel enthousiast: "Er komt een prachtige nieuwe multifunctionele sporthal. Het totale voorzieningenniveau in dit nieuwe gedeelte van ons stadsdeel met ruimte voor sport, kunst en cultuur is zeer hoog."

Aanpassingen op het Stedenbouwkundig Plan Polderweggebied

De raad heeft ingestemd met de volgende aanpassingen op het Stedenbouwkundig Plan (SP) Polderweggebied: 1. Aanpassing van het plan voor de Hema-driehoek. De aanbouw van de Hema wordt niet aangekocht en er kan iets meer gebouwd worden, namelijk 3 tot 4 extra woningen extra. 2. Het muziekcentrum wordt in nieuwbouw gerealiseerd, in plaats van in de al gesloopte Don Bosco-school. Daardoor ontstaat er wat extra ruimte. Ook de geplande sporthal (zie 4) blijkt iets kleiner te kunnen dan in het SP is getekend. Hierdoor worden de naastliggende blokken iets groter. Er kunnen ongeveer 30 woningen en 1100 m2 winkelruimte extra worden gebouwd. 3. In het SP bleef de Wethouder Verheijhal behouden. Daarin wordt het Huis voor de Dans gerealiseerd, inclusief commerciële (kantoorachtige) bedrijfsruimte. Er is gebleken dat dit plan financieel niet haalbaar is. Daarom is voorgesteld om de Wethouder Verheijhal te slopen en op dezelfde plek het Huis voor de Dans, met daarboven 40 tot 48 woningen in nieuwbouw te realiseren. De nieuwbouw wordt in een rond blok gebouwd omdat dit ook de huidige vorm is van de gashouder. Verder blijft de nieuwbouw binnen de contouren zoals die in het SP en het bestemmingsplan zijn aangegeven. Dit betekent in ieder geval dat de maximale hoogte van de nieuwbouw 20 meter is. 4. De raad heeft ingestemd met de bouw van een nieuwe sporthal in het Polderweggebied. De nieuwe sportzaal speelt nog beter in op de wensen van gebruikers, waar onder veel scholieren. De nieuwe sporthal beslaat ruim 4300 vierkante meter over 2 lagen.

Achtergrond bij de besluitvorming

De plannen voor het Polderweggebied liggen vast in het Stedenbouwkundig Plan (SP) Polderweggebied. Het SP is op 26 april 2004 goedgekeurd. Om die plannen te realiseren moeten stadsdeel en projectontwikkelaars die er gaan bouwen het inhoudelijk en financieel eens zijn zodat er een uitvoeringsovereenkomst kan worden getekend door betrokken partijen. Over het financiële gedeelte is de laatste maanden pittig onderhandeld. Het stadsdeel heeft steeds het standpunt ingenomen dat de kwaliteit van het SP niet mag worden aangetast en dat alle functies uit het plan moeten worden gerealiseerd. Het stadsdeel en de projectontwikkelaars zijn het nu eens geworden over een voorstel, waarin de kleine, bovenstaande, aanpassingen aan het SP worden doorgevoerd zodat de plannen haalbaar zijn. De raadscommissie en de stadsdeelraad zijn hiermee akkoord gegaan.

Het Polderweggebied: nieuw stadshart

De bodem in het Polderweggebied wordt gesaneerd. Tijdens en na de bodemsanering wordt het Polderweggebied herontwikkeld. Er komen ruim 600 woningen, waaronder sociale huur, middeldure en dure koopwoningen en WIBO's (Wonen In een Beschermde Omgeving). Het Polderweggebied biedt ook ruimte aan een nieuw winkelcentrum, dat aansluit bij de bestaande winkels aan de Linnaeusstraat en de Middenweg.

Er komen ook verschillende soorten bedrijfsruimten en voorzieningen: op de plek van de voormalige garage Oost komt in één gebouw een Brede School, een Centrum voor Beeldende Kunst en het nieuwe stadsdeelkantoor. Daarnaast komt er een servicepunt voor ouderen en een HOED (Huisartsen Onder Een Dak). In het verrijst het Huis voor de Dans, dat ruimte biedt aan moderne dansgezelschappen en Amsterdamse dansinstellingen. De huidige sportfunctie van de Verheijhal verhuist naar de nieuw te bouwen sporthal aan de Polderweg. Het Sportfondsenbad wordt ingrijpend gerenoveerd. Verder komt er op de plek van de Don Bosco-school een muziekcentrum met een podium, opnamestudio's en repetitieruimten.

Om de karakteristieke uitstraling van het gebied te bewaren blijft een aantal historische gebouwen behouden, zoals het CMA-gebouw, het oude gedeelte van het dierenasiel en de Melkfabriek. Een belangrijk gedeelte van de bestaande gevels van het Zuiveringhuis zullen bewaard blijven en terugkomen in de nieuwbouw. Tot slot komt er een promenade aan de Ringvaart met een groot terras en wordt het gebied autoluw, met veel openbare ruimte en groen. Op deze pagina Aanpassingen Achtergrond bij de besluitvorming Nieuw stadshart