Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Hoe gevaarlijk is Mohammed B. nog?
Uitzenddatum: Di. 12 juli 2005, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham



Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een levenslange celstraf geëist tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Hoe gevaarlijk is Mohammed B. in de gevangenis? Wat mag hij straks wel en niet? En zal hij mensen proberen te rekruteren voor zijn radicale gedachtegoed?

In Netwerk een gesprek met de voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren; Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht en Pieter Sjoerd van Koningsveld, islamoloog.

Slotbetoog
Officier van Justitie Van Straelen hield vandaag zijn slotbetoog, dat ongeveer vier uur duurde. Minutieus zette hij de feiten uiteen rond de moord op Van Gogh. Hij reconstrueerde bijvoorbeeld hoe Mohammed B. de cineast heeft neergeschoten en âafgeslachtâ. Hoe hij daarna vluchtte en politieagenten die hem volgden onder vuur nam.

Alle zaken bewezen
Van Straelen acht alle zaken waar Mohammed B. van wordt beschuldigd, bewezen. Naast de moord op Van Gogh zijn dat de pogingen tot moord op twee omstanders en een aantal politieagenten en het belemmeren van Tweede-Kamerlid Hirsi Ali in haar werkzaamheden. Volgens de officier zijn alle misdrijven gepleegd met terroristisch oogmerk.

Kiesrecht kwijt
Naast de levenslange gevangenisstraf eiste het OM dat B. voor de rest van zijn leven het actief en passief kiesrecht kwijtraakt.

'Levensgevaarlijk'
De officier kwalificeerde Mohammed B. als een âovertuigingsdaderâ. âHij is en blijft levensgevaarlijkâ En: âB. hoort niet thuis in deze maatschappij.â

Onschuld verloren
Daarnaast zei Van Straelen dat Nederland met de moord op Van Gogh zijn onschuld heeft verloren. Volgens hem is na de moord tot de Nederlanders doorgedrongen dat terrorisme een reële bedreiging is in de samenleving. âDit maakt de moord op Van Gogh (â¦) tot een uitzonderlijk ernstige daad.â

'Hetzelfde doen'
Tot ieders verbazing nam Mohammed B. vandaag na het voorlezen van de eis nog het laatste woord. Eerder had hij aangegeven zich te beroepen op zijn zwijgrecht. B. verklaarde opnieuw te zullen moorden als hij daartoe de kans kreeg. âAls ik de mogelijkheid zou hebben om het nog een keer te doen, zou ik het precies hetzelfde doen.â Links:
Thema: Mohammed B. (NOS)