Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Rustpunt bij Aldgate
Uitzenddatum: Di. 12 juli 2005, 20.30u
Verslaggeving: André Zwartbol

Vlakbij metrostation Aldgate in Londen staat de kerk van de anglicaanse priester Brian Lee. Hij maakte de aanslag op het station van dichtbij mee en is nauw betrokken bij de reddingswerkzaamheden. Netwerk volgde de priester de afgelopen dagen.

Eerste bom
Tussen de metrostations Aldgate en Liverpool Street explodeerde de eerste van de vier bommen in Londen. Nog steeds zijn reddingswerkers op zoek naar slachtoffers in de verwrongen metrowagons. De hitte en het stof maken het werk moeilijk. Bovendien mag er geen enkele aanwijzing verloren gaan.

Rust
Bij Aldgate zijn tot nu toe zeker zeven mensen omgekomen. Er waren meer dan honderd gewonden, van wie tien ernstig. Op verzoek van de reddingswerkers begeleidt priester Lee de geborgen lichamen vanuit de tunnel naar buiten. Zijn kerk is bovendien ingericht als plaats voor rust en bezinning voor de reddingswerkers.

Tijdsmechanismes
De afgelopen dagen werd er steeds meer duidelijk over de werkwijze van de daders. Zo bleek dat de drie metrobommen binnen 50 seconden zijn ontploft. Het lijkt erop dat er tijdsmechanismes zijn gebruikt bij de aanslagen. Bovendien zijn alle metroâs ongeveer acht minuten eerder het metrostation Kingâs Cross gepasseerd. Mogelijk hebben de daders zich bij dit metrostation verzameld.

Nieuwe aanslagen
In vijf woningen in het graafschap West Yorkshire in het noorden van Engeland heeft de politie vandaag invallen gedaan. De hoofdcommissaris van de Londense politie noemde het vandaag âwaarschijnlijkâ dat er opnieuw een terroristische aanslag in Londen wordt gepleegd, maar wanneer is onbekend.

Slachtoffers
In totaal zijn er nu 52 lichamen geborgen. In de ziekenhuizen liggen nog 69 gewonden, van wie vijftien in kritieke toestand verkeren. Het identificatieproces kan volgens de politie nog weken in beslag nemen.