Provincie Noord-Holland

12-7-2005


Werkdocument bouwstenen gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek gereed


Op dinsdag 12 juli hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland kennis genomen van het Werkdocument bouwstenen van het project Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek.

Het Werkdocument bouwstenen is een ambtelijk tussenproduct en bevat basisinformatie voor de gebiedsuitwerking over beleidsmatige, ruimtelijke en maatschappelijke themas in de Haarlemmermeer en Bollenstreek. Tevens bevat het document de vertrekpunten voor het maken van ruimtelijke modellen. Dit document is de basis om uiteindelijk te komen tot besluitvorming over deze ruimtelijke modellen. Het streven is om de modellen eind september 2005 aan de Gedeputeerde Staten van de provincies Noord- en Zuid Holland ter vaststelling voor te leggen. Het Werkdocument Bouwstenen wordt ter kennisname gestuurd aan de betrokken bestuurders, raden, staten, maatschappelijke organisaties en private partijen.

Het project gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek is een opdracht van de minister van VROM aan de provincies Noord- en Zuid Holland. Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente Haarlemmermeer, gemeente Bennebroek, de regio Holland Rijnland en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De beoogde uitkomst van het project is een gezamenlijk advies; een door alle partijen gedragen ruimtelijk beeld voor waterbeheer, natuur en recreatie, bereikbaarheid, woningbouw, landbouw en bedrijvigheid vast te stellen door de beide provincies.

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers (voorzitter stuurgroep): Het gaat in het project om de vraag òf en zo ja waar locaties voor 10.000 tot 20.000 woningen kunnen worden gevonden buiten de bestaande stedelijke gebieden en de benodigde ruimte voor onder andere waterbeheer en recreatie. Tegelijkertijd gaat het om behoud en versterking van het bollencomplex (Greenport) en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Dit alles in een gebied waar huidig beleid (bijvoorbeeld 20 KE contour Schiphol, het Groene Hart, het strategisch groenproject Haarlemmermeer, de richtlijnen luchtkwaliteit en het Pact van Teijlingen) ruimtelijke ontwikkelingen nauwelijks mogelijk maken. Er wordt naar gestreefd om het advies in april 2006 aan de Minister van VROM aan te bieden.