Luchtverkeersleiding Nederland


P E R S B E R I C H T

LUCHTVERKEERSLEIDERS HALEN `VERTIGO 2005' BINNEN

Op woensdag 13 juli a.s. vindt in een uitverkochte Amsterdam ArenA de eerste van drie concerten plaats van de Ierse rockband U2. Deze concertreeks maakt deel uit van de wereldtournee Vertigo van deze band.
De verkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland stellen radioluisteraars in staat de aankomst van U2 op Schiphol die dag direct te volgen. De verkeerstoren op Schiphol-Centrum van LVNL vormt op 13 juli het middelpunt van een 12 uur durende radio-uitzending van Yorin FM met als hoogtepunt van het binnenhalen het vliegtuig waarmee zanger Bono en zijn bandleden naar Amsterdam vliegen. Vanaf het moment dat de Nederlandse luchtverkeersleiders contact hebben met U2 vliegtuig wordt de radiocommunicatie tussen bemanning en verkeersleiding live uitgezonden en kan het "binnenhalen van U2" van minuut tot minuut worden gevolgd. De vlucht krijgt van de Nederlandse verkeersleiding de roepnaam "Vertigo 2005". Als een speciaal welkom zal Ierse vrouwelijke verkeersleider van LVNL het eerste deel van de vlucht begeleiden.
Luchtverkeersleiding Nederland en Yorin FM starten maandag 4 juli a.s. een gezamenlijke radio en tv campagne rond de concertreeks van U2.
LVNL wil met deze actie het beroep van luchtverkeersleiders onder de aandacht van met name jongeren brengen. Daartoe staat ook de wervingssite www.airtrafficcontroller.nl deze weken in het teken van U2. Dit jaar zal LVNL een nieuwe wervingscampagne starten om aspirant verkeersleiders aan te trekken. LVNL kampt al enige jaren met een tekort aan deze specialisten. Dit is het gevolg van een relatief groot aantal verkeersleiders dat deze jaren de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt in combinatie met het toenemende luchtverkeer. Yorin FM heeft de exclusieve rechten voor het gebruik van de naam U2 en de Vertigo tournee voor promotie van haar radio en tv zender en voor een reeks van uitzendingen rond de concerten en de bandleden.
De directe marathonuitzending vanaf de Toren begint om 06.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Bekende Yorin FM presentatoren als Stenders en Westbroek zullen vanuit deze 100 meter hoge locatie hun programma's verzorgen.
Hoe laat U2 op Schiphol zal landen is nog niet bekend. De bandleden zullen echter geen tijd hebben om fans op de luchthaven te begroeten en zelfs de kans om ze daar te zien is klein. De band gaat direct na de landing op weg naar de Amsterdam ArenA.

Schiphol-Oost, 1 juli 2005
PR 05/04/MW

Luchtverkeersleiding Nederland / Public Relations
Tel: 020 ­ 406 21 78, 020 ­ 406 20 00