Universiteit van Amsterdam

Personalia

Ronald Havenaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Moderne transatlantische betrekkingen

Dr. R. Havenaar (1950) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Moderne transatlantische betrekkingen, vanuit historisch, economisch en cultureel perspectief, met het accent op de betrekkingen tussen Europa en Noord-Amerika in de periode na 1945, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Atlantische Commissie.

Ronald Havenaar zal zich, zowel in zijn onderwijs als in zijn onderzoek, vooral bezighouden met de politieke veranderingen in de verhouding tussen Amerika en Europa sinds 1980. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan verschillen in cultureel-maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de uiteenlopende rol van religie. Daarnaast zal hij een onderzoeksproject starten naar de beeldvorming bij Nederlandse opiniemakers over Amerika sinds 1945. Havenaar is tevens betrokken bij een internationaal congres over de rol van Centraal-Europa in de transatlantische betrekkingen sinds 1956, dat de UvA in het najaar van 2006 in samenwerking met de Atlantische Commissie zal organiseren.

Havenaar is sinds 1986 als universitair docent Nieuwste geschiedenis verbonden aan de UvA. Daarnaast is hij sinds 1997 medewerker en lid van de redactieraad van de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Van 1996 tot 2001 was Havenaar tevens redacteur van het Tijdschrift voor Geschiedenis.