Ministerie van Justitie

Persbericht

Freeriders bij beveiliging bedrijfsterreinen aangepakt 13 juli 2005
Het ministerie van Justitie wil dat bedrijven die weigeren mee te werken aan de collectieve beveiliging van hun bedrijventerrein of winkelcentrum (freeriders) in het uiterste geval verplicht kunnen worden deel te nemen. Dat schrijft minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer.

Bedrijven die consequent weigeren deel te nemen in de collectieve beveiliging van een bedrijventerrein of winkelcentrum, moeten kunnen worden aangepakt. Dit is nodig om de criminaliteit tegen het bedrijfsleven omlaag te brengen. In het uiterste geval moeten ondernemers verplicht kunnen worden deel te nemen aan de gezamenlijke beveiliging.

Ondernemers zien nog te vaak af van deelname aan collectieve beveiliging omdat deze niet aansluit op hun behoefte. Daarnaast is een veel gehoord argument om te weigeren, dat de betreffende ondernemer een disproportioneel aandeel in de kosten zou krijgen.

Op 2 november 2004 heeft de minister van Justitie aan de Tweede Kamer toegezegd een plan van aanpak te maken hoe de freeriders alsnog bij de collectieve beveiliging te betrekken. Dit project maakt onderdeel uit van het Actieplan Veilig Ondernemen, dat het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing heeft opgesteld.

Het actieplan stelt dat het aanbod van de collectieve beveiliging beter moet aansluiten op de vraag en dat er een systeem moet komen voor een rechtvaardigere verdeling van de kosten. Ondernemers die daarna blijven weigeren deel te nemen aan collectieve beveiliging zouden, als geen andere oplossing meer mogelijk is, juridisch moeten kunnen worden verplicht deel te nemen. Bij nieuwe terreinen en winkelcentra bestaat al de mogelijkheid de deelname aan collectieve regelingen te verplichten in de verkoop- of verhuurovereenkomsten.

Minister Donner laat onderzoeken welke mogelijkheden de wet nu biedt om deelname te verplichten. In eerste instantie laat hij uitzoeken of ondernemers op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen of naar analogie van het appartementsrecht bij woningen verplicht kunnen worden bij te dragen aan collectieve investeringen.