Gemeente Den Haag

juli 2005
Vogels voeren soms gepast, maar voorkkom overlast (13 juli)

Meeuwen en stadsduiven veroorzaken regelmatig overlast in Den Haag. Er wordt steeds meer geklaagd over opengescheurde vuilniszakken en herrie veroorzaakt door vogels. De vogelpoep tast ook (monumentale) gebouwen en beelden aan. De gemeente vraagt Hagenaars mee te werken aan het bestrijden van de overlast. Dit kan door de vogels niet te voeren en afval op de goede manier aan te bieden.

Zet vuilnis niet onnodig buiten
Veel overlast wordt veroorzaakt door meeuwen die vuilniszakken openscheuren en afvalcontainers plunderen om aan voedsel te komen. Deze overlast kan voorkomen worden door vuilniszakken pas op de ochtend van de ophaaldag buiten te zetten vóór 7.45 uur. Ondernemers wordt gevraagd om de inhoud van afvalcontainers moeilijk bereikbaar te maken voor vogels. Vooral in het kustgebied kan de overlast hierdoor afnemen.

Niet voeren
Als er meer eten op straat ligt, kunnen meer vogels overleven. Het aantal vogels neemt daardoor toe en daarmee ook de overlast. Door vogels niet te voeren kan de overlast afnemen. De gemeente Den Haag vraagt haar inwoners daarom om oud brood en andere etensresten in de afvalbak of de GFT-bak te gooien en niet aan de vogels te geven.

Stadsvogels
Duiven en meeuwen komen van nature voor in een rotsachtige stenen omgeving. De vogels passen zich daarom gemakkelijk aan in de stad. De stad biedt duiven en meeuwen voldoende nestgelegenheid en voedsel. Bovendien is de vossenpopulatie in het Haagse duingebied de laatste 15 jaar toegenomen, waardoor meeuwen daar minder gelegenheid hebben om te nestelen. Om deze redenen verblijven de vogels steeds meer in de stad en kunnen ze zich gemakkelijk voortplanten.

Samenwerking
De gemeente houdt de stad zoveel mogelijk schoon door tijdig de afvalbakken te legen, de straten en parken schoon te houden en het huisvuil op te halen. Omdat veel vogelpoep (monumentale) gebouwen en beelden aantast, plaatst de gemeente anti-nestelprikkers en sluit nestelruimtes af. Ook de inwoners van Den Haag kunnen de overlast verminderen door potentiële nestlocaties ontoegankelijk te maken. Door samenwerking tussen gemeente en de inwoners van Den Haag kan de overlast door meeuwen en duiven worden verminderd. Meer informatie is te vinden op www.denhaag.nl/vogeloverlast