VVD



12 jul 2005 - Pieter Hofstra wil opheldering over de hogesnelheidslijn (HSL)

Verkeer- en Waterstaatwoordvoerder Pieter Hofstra van de VVD-Tweede-Kamerfractie wil van minister Peijs uitleg over de berichten dat er de eerste zes maanden na de opening van het HSL-spoor geen treinen over dit traject zullen rijden. Het Algemeen Dagblad van 12 juli 2005 bericht dat de inbouw van een nieuw beveiligingssysteem hier debet aan is. Uiteindelijk zou de eerste trein pas eind 2007 op het traject rijden. Hofstra wil, mede op basis van dit bericht, opheldering rondom de HSL. Hij wil weten over er inderdaad sprake van vertraging zal zijn en of dit niet zal resulteren in grote financiële risico's.

Hieronder treft u de vragen.

Vragen van het lid Hofstra (VVD) aan de minister van Verkeer en Waterstaat met betrekking tot de HSL-Zuid

1. Bent u bekend met het artikel 'HSL-spoor blijft half jaar leeg' ?*

2. Is het juist dat de vertraging wordt veroorzaakt doordat de SNCF niet op tijd klaar is met het inbouwen van het ERTMS-beveiligingssysteem?

3. Is het juist dat nog niet kon worden begonnen met het inbouwen van het ERTMS-beveiligingssysteem omdat het Ministerie nog geen duidelijkheid kon geven over de technische voorwaarden aan dit systeem? Zo ja, wanneer zijn deze voorwaarden wel gereed en wat is de reden dat dit zo lang heeft geduurd? Zo nee, wat is dan de reden voor de verlate inbouw van het beveiligingssysteem?

4. Per brief van 18 april 2005** heeft u aangegeven dat u uw Franse ambtgenoot heeft aangesproken op tijdige aanpassing van de Thalys met betrekking tot ERMTS. Welke effecten heeft dit gehad? Ziet u nog andere mogelijkheden om de inbouw van het ERMTS-beveiligingssysteem te versnellen?

5. Loopt het Rijk financiële risico's indien de HSL-Zuid niet volgens planning in gebruik kan worden genomen? Zo ja, hoe groot zijn deze risico's?

6. Is het juist dat ERTMS nergens in Europa wordt toegepast zonder een back-up systeem? Is het verder juist dat de HSA de veiligheid en bedrijfszekerheid niet kunnen garanderen zonder de aanwezigheid van een back-up systeem?

*Algemeen Dagblad, 'HSL-spoor blijft half jaar leeg', d.d. 12/07/2005

**Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 22 026, nr. 221