Ingezonden persbericht


Brede visie op duurzame mobiliteit Amsterdam Anders/ De Groenen

I don't need a car, I Amsterdam

In reactie op de Voorjaarsnota 2005 zette Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, een brede visie op duurzame mobiliteit neer: 'We kunnen nog wel een paar jaar doormodderen met lapmiddelen tegen bijvoorbeeld luchtvervuiling, maar AADG kiest voor een radicale omslag naar een stad met duurzame mobiliteit: schoon, stil, veilig en meer ruimte.' Daar wil Amsterdam Anders/ De Groenen veel geld voor uittrekken: 10 miljoen structureel en 20 miljoen incidenteel.

Jupijn Haffmans spiegelde de gemeenteraad een écht duurzame stad voor: 'Geen vrachtwagens of files meer in de stad. Distributiecentra staan aan de rand van de stad. Van daar uit wordt de stad bevoorraad met kleine schone busjes en over het water. Voor de andere auto's is ruime parkeergelegenheid gemaakt aan de ringweg A10, met hoogwaardig, snel en betrouwbaar openbaar vervoer de stad in. De rust en veiligheid die dat creëert binnen de ring zal mensen weer de straat op krijgen en met elkaar in gesprek laten komen.'

Onlangs is de 7 miljoenste auto in Nederland in gebruik genomen. De olie raakt op en het broeikaseffect wordt een steeds groter probleem. Ook weten we inmiddels dat de lucht in onze stad ongezond is. Bouwplannen worden daardoor vertraagd. We kunnen doorgaan op dezelfde weg of nu kiezen voor een stad van de toekomst, een duurzame stad.

Amsterdam Anders/ De Groenen vindt de enorme druk van auto's op de stad niet realistisch in Amsterdam, waar de ruimte schaars is en de mensen dicht op elkaar wonen. Bereikbaarheid voor de auto moet niet boven het welzijn van Amsterdammers gesteld worden. De meeste Amsterdammers hebben helemaal geen auto.

Amsterdam Anders/ De Groenen koestert de menselijke maat van onze stad. Hoe graag Amsterdam zich ook wil meten met metropolen als Londen, Parijs of New York, Amsterdam zal op die schaal altijd een dorp blijven. Wel een werelddorp. Laten we deze maat koesteren en als leidraad nemen voor de inrichting van de stad. Voor een dergelijke omslag naar duurzame mobiliteit, waar alle Amsterdammers en ook de bezoekers veel profijt van zullen hebben is niet alleen politieke wil nodig, maar ook geld.

Duurzame mobiliteit is voor Amsterdam Anders/ De Groenen op dit moment topprioriteit. Op andere gebieden diende Jupijn Haffmans nog vier moties in voor culturele vrijplaatsen, plannen van Amsterdammers voor de openbare ruimte, sociale huren voor sociale functies en behoud van buurttheaters.


---