Gemeente Leeuwarden

De milieupas: altijd nodig voor toegang tot de milieustraat De milieupas: altijd nodig voor toegang tot de milieustraat

Leeuwarders scheiden afval steeds beter

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-07-2005)

Leeuwarders hebben hun afval in 2004 beter gescheiden dan in het jaar ervoor. Werd in 2003 per inwoner nog 190 kilo afval gescheiden, vorig jaar was dat ruim 10 procent meer: 211 kilo. Toch valt er nog een heleboel te verbeteren aan de afvalscheiding. Dat is beter voor het milieu en nog goedkoper ook.

Afval scheiden is goedkoper en milieuvriendelijker dan het verbranden van restafval. Het verbranden van restafval kostte in 2004: EUR142,- per 1000 kilo, terwijl het verwerken van gft tot compost bijvoorbeeld maar EUR84,- per ton kost.

De kosten voor het verwerken van afval worden verrekend via de afvalstoffenheffing, die inwoners aan de gemeente betalen. Dat betekent: hoe beter u het afval scheidt, hoe lager de afvalstoffenheffing kan blijven. Natuurlijk worden de kosten ook lager als er in totaal minder afval wordt gemaakt.

Meer informatie over welke soorten afval er zijn, hoe deze gescheiden kunnen worden en waar u het afval kwijt kunt, staat op de afvalkalender. Daarnaast kunt u ook een kijkje nemen op www.leeuwarden.nl of www.omrin.nl.