Gemeente Groningen

woensdag 13 juli:
Groningen bereidt zich actief voor op komst nieuwe wet WMO

De gemeente Groningen bereidt zich actief voor op de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet, die waarschijnlijk op 1 juli volgend jaar in werking treedt, heeft tot gevolg dat Groningen beter kan inspelen op de wensen van stadjers op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de nieuwe wet doet de gemeente Groningen mee aan een tweetal landelijke projecten. Zo doet de gemeente in een aantal wijken ervaring op met het vergroten van de onderlinge betrokkenheid van de wijkbewoners. Daarbij krijgen de wijkbewoners een actieve rol bij het ontwikkelen van het Wmo-beleid. Daarnaast heeft staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, Welzijn , Sport) de gemeente Groningen gevraagd mee te werken aan een kortdurende proef om de huishoudelijke verzorging vanuit de gemeente te regelen. De gemeente Groningen heeft de staatssecretaris inmiddels laten weten mee te willen werken aan de proef. De raadscommissie Zorg en Beheer spreekt woensdagavond 13 juli vanaf 19.30 uur met de wethouders Martine Visser (zorg) en José van Schie (welzijn) over de Groninger invulling van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dan moet ook duidelijk worden welke eigen keuzes Groningen maakt bij het uitvoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Uitgangspunten daarbij zijn het versterken van de sociale structuur in de stad Groningen en het vergroten van de zelfredzaamheid van stadjers.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning vervangt de huidige Wet voorzieningen gehandicapten en de Welzijnswet. Daarnaast zullen steeds meer onderdelen vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten onderdeel uit gaan maken van de Wmo. Voorlopig blijft dit overigens beperkt tot de huishoudelijke verzorging en een enkele subsidieregeling. Op den duur zal de Wmo uitgroeien tot een lokaal sociaal stelsel, waar steeds meer Groningers een beroep op zullen gaan doen. De Tweede Kamer moet nog een besluit over de wet nemen. Op z'n vroegst zal de wet op 1 juli 2006 ingaan. De gemeente Groningen bereidt zich actief voor op de landelijke invoering. De gemeenteraad moet straks aangeven hoe de Wet maatschappelijke ondersteuning in Groningen uitgevoerd gaat worden.

Ervaring opdoen met onderdelen vanuit de Wmo
Een zeer belangrijk onderdeel van de Wmo is de grotere betrokkenheid van burgers bij het voorbereiden en uitvoeren van beleid. Vandaar dat de gemeente Groningen in een aantal wijken ervaring op wil doen met het vergroten van de betrokkenheid van de wijkbewoners. Daarbij gaat het zowel om de onderlinge betrokkenheid van de bewoners als om de betrokkenheid van de bewoners bij het vormgeven van de Wmo. De Groninger woningcorporaties hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

De huishoudelijke verzorging
Zoals het er nu naar uit ziet gaat de volledige huishoudelijke verzorging over naar de Wmo. Dat betekent dat de gemeente Groningen de verantwoordelijk krijgt voor de uitvoering van alle aanvragen om huishoudelijke verzorging. Om nu al ervaring op te doen doet de gemeente Groningen mee aan een kortdurende proef, waaraan ook de organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van de huishoudelijke verzorging mee doen. Van die organisaties is Stichting Thuizorg in de stad Groningen de grootste leverancier van huishoudelijke verzorging. De gemeente Groningen legt sterk de nadruk op een gefaseerde vernieuwing. De proef loopt tot half september van dit jaar.