FNV

Akkoord over sociaal plan bij pillenhandel Matthias Rath

Om de gevolgen van de voorgenomen afslanking en verhuizing van vitaminepillenhandel Dr. Matthias Rath in Almelo op te vangen, heeft FNV Bondgenoten woensdag een principeakkoord over een sociaal plan bereikt.
De ondernemingsraad bezorgde de directie vervolgens om 16.00 uur een negatief advies over de voorgenomen reorganisatie. Daardoor moet Rath automatisch een maand wachten met de uitvoering van de reorganisatie.

"Het sociaal plan zit alleen nog even vast op de prijs van het outplacementbureau", zegt vakbondsbestuurder Rob Philippo die het onderhandelingsresultaat met een neutraal advies aan de leden van FNV Bondgenoten voorlegt.

In een informatieve ledenvergadering stelde Philippo dinsdagavond al vast dat Rath voldoende had bewogen om de onderhandelingen te heropenen. In overleg met de advocaat van de werkgever werden de puntjes op de i gezet. "We hebben niet alles gekregen wat we hebben gevraagd. Maar het ziet er toch goed genoeg uit om voor te leggen."

Van groot belang is dat de honderd werknemers nog het hele jaar in dienst kunnen blijven. De ontslagdatum was aanvankelijk 1 augustus. Bovendien is e schadevergoeding bij ontslag met 20 procent verhoogd tot 1,2 keer de kantonrechtersformule, gebaseerd op dienstjaren en leeftijd. De werknemers die mee mogen verhuizen naar Zuid-Limburg krijgen individueel hulp bij verhuiskosten, zoals overbrugging naar een hogere huur. Philippo: "Het was beter geweest om de verhuiskosten voor iedereen gelijk in het sociaal plan te regelen. Maar daar wilde Rath echt niet aan."

Matthias Rath wil zijn bedrijf met 150 werknemers, waarvan 40 procent Duitser, afslanken en naar Zuid-Limburg verhuizen. Daardoor verliezen ruim honderd mensen hun baan. Anderen kunnen meeverhuizen.

"Hadden we de dokter Rath van zeven jaar geleden maar terug", verzuchtte een van de medewerkers dinsdagavond tijdens de pauze van de vakbondsvergadering. Toentertijd begon de Duitser in Almelo met zijn handel in vitaminepillen. De onderneming groeide als kool, maar raakte in Duitsland in opspraak door agressieve advertenties met omstreden gezondheidsclaims.

De medewerkers zweren bij de kwaliteit van de vitaminepillen. Maar sinds een Duits jongetje, waarmee Rath volop had geadverteerd, ondanks de inname van Rath's pillen overleed, ontstond een enorme reputatieschade. De `wonderdokter' raakte verbitterd en wilde niet toegeven dat de zaken slechter liepen. Hij hield zijn reorganisatieplan lang geheim voor zijn personeel.

Een verwend kind dat rare sprongen maakt, niet meer de inspirerende goede werkgever van weleer, vatten de medewerkers spijtig samen. Ze vernamen het nieuws over het verhuisplan uit de krant. In een emotionele personeelsbijeenkomst die daarop volgde, voorkwam vakbondsbestuurder Philippo een wilde staking.

Ook in zijn strijd met de vakbond leek Rath er een prestigezaak van te maken. Maandag stuurde hij de werknemers zelf een brief met zijn goede intenties, ter ondertekening. "Met de inhoud is niks mis", reageerde vakbondsbestuurder Philippo. "Heel goed dat een werkgever zijn goede bedoelingen aan zijn personeel duidelijk maakt. Maar in juridische zin betekent het niets. Daarvoor moet hij toch een sociaal plan met de bond afspreken."

FNV Bondgenoten vroeg scholing, begeleiding van werk naar werk en een inkomensgarantie voor ruim 100 van de 150 medewerkers die door de verhuizing boventallig zouden worden. Voor de medewerkers die in Maastricht aan de slag kunnen, vraagt de bond een baangarantie en een verhuiskostenvergoeding.

Als het om outplacement gaat, zijn de partijen er uitgekomen. Maar Rath wilde geen geld in een persoonlijk budget voor om- en bijscholing storten. Ook de inkomensgarantie was niet haalbaar, Rath heeft beloofd dat medewerkers die meeverhuizen niet snel weer met een reorganisatie geconfronteerd zullen worden.