Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 237 JA
Datum: 12 juli 2005

Korte peiling onder 45 recreatiebedrijven:
Wisselende tevredenheid over noordelijk toerisme
in eerste helft 2005

Op basis van een quick scan onder 45 toonaangevende recreatiebedrijven in Noord-Nederland concludeert het ISM dat de toeristische ondernemers redelijk tevreden zijn over het aantal bezoekers (dagattracties) en boekingen (verblijfsrecreatie) tot nu toe. De quick scan geeft een globale tussenstand van het seizoen 2005. Het beeld loopt regionaal wel uiteen. De meeste Drentse ondernemers zijn redelijk tevreden, maar vooral de Friese bedrijven zijn minder positief.

Het ISM (Instituut voor Servicemanagement te Leeuwarden) heeft in opdracht van de 3 noordelijke provincies 45 bedrijven benaderd en hen enkele vragen gesteld over het verloop van het seizoen tot nu toe en hun beeld voor de rest van dit jaar. ISM publiceert ieder jaar het Toerdata-rapport, maar ondernemers in de sector hebben aangegeven dat er ook behoefte was aan wat actuelere cijfers. Om daaraan tegemoet te komen hebben de noordelijke provincies deze quick scan laten uitvoeren. Het geeft een snelle indruk, waarmee het bedrijfsleven en de promotieorganisaties eventueel hun voordeel kunnen doen.

Verblijfsrecreatie
Ruim 40% van de 45 benaderde recreatiebedrijven in Noord-Nederland is tevreden over de bezettingsgraad in het voorseizoen. Bijna eenderde van de ondernemers gaf onomwonden aan ontevreden te zijn. De rest is niet ontevreden, maar merkte op dat het wel beter had gekund. De cijfers geven dus een wisselend beeld per recreatiebedrijf. De ondernemers die minder tevreden waren wijten dit onder andere aan de ongunstige vakantieperiodes tot juni. Daarnaast waren de matige weersomstandigheden tot juni mede debet aan het minder gunstige beeld.

In Fryslân wijkt het beeld in ongunstige zin af ten opzichte van Groningen en Drenthe. In Fryslân was slechts eenderde van de benaderde ondernemers ronduit tevreden over de bezettingsgraad. De grote weersafhankelijkheid van de watersportsector en de Waddeneilanden speelt hier sterk. Van de Drentse ondernemers gaf meer dan de helft aan tevreden te zijn over de bezetting. Hun Groningse collega's zaten hier tussenin: daar was iets minder dan de helft zonder meer tevreden.

Hoewel niet iedereen tevreden is, ziet men over het algemeen de rest van dit seizoen met redelijk vertrouwen tegemoet. De boekingen voor de zomer zijn redelijk tot goed. Slechts tien procent van de ondernemers heeft sterke bedenkingen en verwacht dat de aarzelende start van dit toeristenseizoen niet meer kan worden goedgemaakt. In de provincie Fryslân zijn de ondernemers duidelijk gereserveerder. "Als het mooi weer wordt lopen we de achterstand wellicht in". Het mooie zomerweer tijdens de tweede helft van juni zal wat dat betreft het vertrouwen ongetwijfeld vergroot hebben.

Wel werd door veel ondernemers opgemerkt dat toeristen in het algemeen steeds later boeken. Hierdoor wordt het voor hen moeilijker de verwachting voor de rest van het seizoen goed in te schatten. Tevens gaven ze aan dat extra acties op het gebied van marketing en promotie zinvol zouden zijn. Daarnaast is een aantal ondernemers uitgesproken negatief over de geheven toeristenbelasting in hun gemeente. Ook hebben veel recreatieondernemers aangegeven dat de moeilijke economische situatie vraagt om meer inspanning. De prijs-kwaliteitverhouding moet nog scherper in de gaten worden gehouden. Dit past in het landelijk beeld.

Dagrecreatie
Bijna de helft van de benaderde exploitanten van dagattracties gaf aan tevreden te zijn over het voorseizoen. Een enkel bedrijf is ronduit ontevreden, het restant bestempelt het voorseizoen als "matig". Het is voor deze sector moeilijk te voorspellen hoe de rest van het seizoen zal verlopen. Mensen boeken niet en de weersafhankelijkheid is groot.


---- --