Gerechtelijke organisatie

Wijziging naamgeving topnavigatie en publicatie Centraal Insolventieregister

Op vrijdag 15 juli zullen er enige wijzigingen op Rechtspraak.nl worden door gevoerd. Het item in de topnavigatie "Voor juristen" zal vanaf die datum "Registers" gaan heten. Reden voor deze naamswijziging is dat het onderdeel "Voor juristen" met name registers bevat, zoals het Centraal Curateleregister en het nevenfunctieregister van de leden van de rechterlijke macht. Deze registers zijn niet alleen voor juridische professionals van belang, maar voor iedereen. Door de naamsverandering wordt meer recht gedaan aan de inhoud van dit menu-item. De onderdelen "Formulieren" en "Landelijke regelingen" van het oude menu-item "Voor juristen" worden verplaatst naar het menu-item "Naar de rechter".

Centraal Insolventie Register
Daarnaast zal vanaf 15 juli ook het Centraal Insolventieregister (CIR) via het menu-item "Registers" ontsloten worden. Het CIR bevat de gegevens over faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringsregelingen van natuurlijke personen (in één woord insolventies genoemd) van alle rechtbanken. Sinds 2001 worden op Rechtspraak.nl wekelijks, per gerecht, de bekendmakingen van insolventies gepubliceerd. Deze applicatie is echter niet ingericht op het zoeken op de naam van een natuurlijk persoon of rechtspersoon/handelsnaam. Het CIR biedt deze mogelijkheid wel. De zoekmogelijkheid voor natuurlijke personen is op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens wel gebonden aan een aantal verplichte zoekvelden. De bekendmakingen inzake insolventies zijn in het CIR te vinden door het invullen van een rechtbank in combinatie met een datum of tijdsperiode. Als gevolg van het invoeren van het CIR zal vanaf vrijdag in de navigatie bij de rechtbanken het onderdeel "Bekendmakingen"gewijzigd worden in "Insolventies".

Historie
De opbouw van het CIR begint vanaf 1 januari 2005. Dit betekent dat (uitspraken in) insolventiezaken van vóór 2005 niet in dit register zijn opgenomen. De huidige applicatie "bekendmakingen van insolventies" op Rechtspraak.nl blijft op huidige wijze doorzoekbaar om enige historie te bieden maar wordt niet aangevuld. Met het CIR geeft de Raad voor de rechtspraak invulling aan de nieuwe Faillissementswet en het bijbehorende besluit van inwerkingtreding van de artikelen betreffende het CIR.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl
Datum actualiteit: 11 juli 2005 Naar boven