Politie Groningen

Persberichten vrijdag 15 juli 2005

Provincie Groningen 15-07-2005 -

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op één locatie een snelheidscontrole gehouden.
Beneluxweg: donderdagochtend, aantal geregistreerde voertuigen: 1480, aantal overtredingen: 40, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen: man bekent vier overvallen in Stad
De politie heeft donderdagavond op het politiebureau aan de Rademarkt een 26-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van het plegen van vier overvallen. De Stadjer meldde zich vrijwillig op het politiebureau. Hij bekende in de periode van eind 2004 tot begin 2005 een speelgoedzaak in de Brugstraat, een croissanterie in de Oosterstraat, een fotozaak aan de Grote Markt en een supermarkt aan de Vismarkt te hebben overvallen. De verdachte bedreigde bij de overvallen een wapen en wist elke keer met de buit te ontkomen. De 26-jarige is ingesloten op het politiebureau. Hij zal vandaag nader worden gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: Stadjer voor bedreiging aangehouden
In de Naberpassage heeft de politie donderdagmiddag een 22-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer wordt ervan verdacht dat hij drie vrouwen met een mes heeft bedreigd. De verdachte en de vrouwen werden in de passage aangetroffen. De 22-jarige bleek in het bezit van een groot mes. Hij werd ingerekend en het mes werd inbeslaggenomen. Een 50-jarige vrouw doet aangifte van bedreiging. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagnacht op de Laan 1940-1945 een 46-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd in zijn auto gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat hij omgerekend 2 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Na verhoor mocht de automobilist het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: militair bedreigt portier
De politie heeft donderdagnacht in een café aan de Grote Markt een 20-jarige man uit Oosterend aangehouden voor bedreiging. De man had in het café een jonge vrouw onheus bejegend. Hierop moest hij de horecagelegenheid verlaten. Vervolgens bedreigde de Fries een portier van het café. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De portier heeft inmiddels aangifte gedaan. De man bleek militair te zijn. In overleg met de Koninklijke Marechaussee werd de zaak afgehandeld door de politie. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietser onder invloed
In de Taco Mesdagstraat heeft de politie donderdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Stadjer op de Kerklaan op zijn snorfiets rijden. Hij ging er vandoor, maar werd even later in de Taco Mesdagstraat aangetroffen. De verdachte bleek een rechterlijke ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. Ook roken de agenten alcohol bij de bestuurder. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man omgerekend 1,1 promille alcohol in zijn bloed had. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau verlaten. Hij kreeg een rijverbod van vijf uren opgelegd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietser loopt tegen de lamp
Een 44-jarige snorfietser uit Groningen liep in de Muurstraat ook tegen de lamp. Politieagenten zagen hem op de snorfiets rijden, terwijl hij een geopend blikje bier in zijn hand had. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man omgerekend 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Tevens bleek dat de 44-jarige nog een gevangenisstraf van 17 dagen moest uitzitten. Hierop werd de man voor justitie ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie houdt dieseldieven aan
De politie heeft donderdagnacht op het terrein van een
transportbedrijf aan de Timpweg twee manen van 27 en 33 jaar, beiden uit Groningen, aangehouden voor diefstal in vereniging. Het duo was bezig met het overpompen van diesel uit een vrachtauto naar een personenauto. Een 33-jarige Stadjer betrapte de mannen tijdens de diefstal. Hij waarschuwde de politie, waarna het duo kon worden ingerekend. Beiden zullen worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Beerta: politie zoekt getuigen van dodelijke aanrijding De politie is op zoek naar getuigen van het dodelijke ongeval op de snelweg A7 bij Beerta. Een 25-jarige motorrijder uit het Duitse Wilhelmshaven werd op de snelweg dodelijk geraakt door een 63-jarige automobilist uit Haren. Hoe het ongeval precies is gebeurd, is ondanks een eerdere getuigenoproep nog niet geheel duidelijk. Daarom is de politie nog steeds op zoek naar getuigen, die het ongeval hebben gezien of mogelijk iets kunnen vertellen over de motorrijder tijdens de rit op de A7 van Groningen naar Nieuweschans. Mensen kunnen contact opnemen met de politie in Winschoten, telefoon 0900-8844 (lokaal tarief).

Sauwerd: zusjes gewond bij ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Provincialeweg in Sauwerd zijn donderdagmorgen een 19-jarige vrouw uit Groningen en haar 14-jarig zusje gewond geraakt. Het 19-jarige slachtoffer bestuurde een bromfiets en had haar zus achterop. Ze reden in de richting van Winsum en door onbekende oorzaak kwam de bestuurster met de brommer naast de weg, waarna het voertuig over de klop sloeg. De passagier liep schaafwonden op terwijl haar oudere zus been- en schouderletsel opliep. Beide slachtoffers zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Leek: drie gewonden bij ongeval
Donderdagmorgen raakten drie mensen gewond bij een éénzijdig verkeersongeval op de autosnelweg A7, nabij Leek. De bestuurster van een personenauto, een 27-jarige vrouw uit Groningen haalde, rijdende richting Leek, een vrachtauto in. Ze kwam daarbij op onverklaarbare wijze met de auto in de middenberm terecht. Na een stuurcorrectie verloor de vrouw een controle over de auto en botste tegen de vangrail waarna de auto enkele keren over de kop sloeg. De bestuurster liep nekletsel op. Een passagier, een 38-jarige man uit Baflo, liep armletsel op. Een tweede passagier, een 30-jarige vrouw uit Groningen, werd tijdens het ongeval uit de auto geslingerd. Ze belandde in de middenberm en liep eveneens letsel op. Alle drie de slachtoffers zijn voor behandeling en onderzoek overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen. De auto waarin de slachtoffers zaten raakte zwaar beschadigde en is door een berger afgevoerd. De A7 is in de richting Leek ruim een uur afgesloten geweest.

Veendam: aanhouding na ruzie
Een 43-jarige man uit Muntendam is donderdagavond door de politie aangehouden na een ruzie in de Fregatstraat in Veendam. De verdachte dacht dat hij werd uitgescholden een bewoner van de Fregatstraat. Die bleek echter zijn ongenoegen te uiten tegen een buurkind dat juist een waterballon op zijn schoot had laten knappen. De verdachte wilde de buurtbewoner (28) te lijf, sloeg hem een keer en rende achter de man aan, diens woning binnen. De politie werd gebeld en de Muntendammer werd aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. De politie onderzoekt de toedracht van het incident.

Ten Boer: politie neemt speelgoedwapen in beslag
Surveillerende politiemensen werden donderdagavond in Ten Boer aangesproken door een automobilist die meldde dat hij twee jongens had zien lopen met een vuurwapen. De agenten gingen op onderzoek uit en troffen in een park tussen de Vijverweide en de Groene Zoom twee jongens aan die bezig waren met het schieten op plastic bekertjes. Ze deden dat met een met plastic balletjes geladen en niet van echt te onderscheiden speelgoedpistool. De politie nam het wapen en de rest van de munitie in beslag. Tegen de 16-jarige eigenaar van het wapen wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie omdat het speelgoedpistool voor afdreiging geschikt wordt geacht.

Middelstum: vrachtwagen verliest deel lading
Een met houten kozijnen geladen trekker met oplegger van een transportbedrijf uit Uithuizermeeden verloor donderdagmiddag een deel van de lading op een oprit van de Eemshavenweg (N46) bij Middelstum. De lading op de oplegger kantelde toen de chauffeur, een 48-jarige man uit Groningen, vanaf de Delleweg linksaf de oprit van de N46 opreed in de richting van Garsthuizen. Een deel van de kozijnen belandde in de berm, een ander gedeelte bleef deels aan de oplegger hangen. Met behulp van een takel van het transportbedrijf werd een deel van de kozijnen weer terug gezet op de oplegger. De overgebleven kozijnen werden op andere trailer overgeladen. De oprit van N46 bij Middelstum is bijna twee uur voor het verkeer afgesloten geweest. Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontroles regio: donderdag
Ten Post: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1560 voertuigen, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 102 km.
Veendam: Rijksweg N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1550 voertuigen, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 120 km.
Kolham: Hoofdweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 460 voertuigen, aantal overtredingen: 66, hoogst gemeten snelheid: 77 km. Noordhorn: Rijksstraatweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1450 voertuigen, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 97 km.