Gemeente Heerlen

Heerlen zoekt monumentale bomen

De gemeente Heerlen is op zoek naar monumentale bomen. De gegevens van deze oude, karakteristieke bomen worden opgenomen op een lijst die deel gaat uitmaken van het bomenbeleidsplan van de gemeente. Monumentale bomen in het openbaar groen heeft de gemeente al in kaart. Er zijn echter ook veel grote, oude en beeldbepalende bomen in particulier bezit. Ook deze verdienen extra aandacht en zorg.

Bomen zijn de levende schakels in de stad en spelen een belangrijke rol in de kwaliteit en beleving van de open ruimte. Ook zijn bomen belangrijk voor de leefomgeving. Ze zorgen voor de productie van zuurstof, ze zuiveren de lucht en geven verkoeling en beschutting. Om de bomen goed te kunnen beheren, hebben we een duidelijk bomenbeleid nodig In het groenstructuurplan Heerlen uit 1993 staat in grote lijnen de bomenstructuur van de stad uitgetekend.

Met de ontwikkeling van plannen op stadsdeelniveau en de invoering van gebiedsgericht en intergraal beheer van de openbare ruimte, ontstaat de behoefte voor een nadere uitwerking op kleinere schaal. Naast de beeldvorming over gewenste ruimtelijke structuren worden onderwerpen als boombescherming, het voorkomen c.q. wegnemen van knelpunten en een duidelijke visie op beheer- en onderhoudsaspecten nader uitgewerkt. En het ligt voor de hand om waardevolle monumentale bomen daarbij te betrekken.

Hulp

Om de oude beeldbepalende bomen te kunnen inventariseren vraagt de gemeente de hulp van burgers. Dat kan onder meer door het invullen van een formulier op www.heerlen.nl. Bij het Gemeentelijk Informatiecentrum zijn ook formulieren te krijgen. Hierop kunnen burgers aangeven of er bomen zijn die in aanmerking komen voor inventarisatie. Na overleg met de eigenaar van de boom bepaalt de gemeente of de boom wel of niet wordt geregistreerd.

Criteria

Bij het bepalen van welke bomen op de lijst komen, hanteert de gemeente verschillende criteria: . Leeftijd: 80 jaar of ouder
. De boom moet in goede conditie verkeren
. De boom moet beeldbepalend zijn en onvervangbaar voor de omgeving . De boom heeft een cultuurhistorische waarde (b.v. gedenkbomen, bomen met een bijzondere snoeivorm) . Het moet gaan om een bijzondere boom van een zeldzame soort . De boom is ecologisch van waarde om er zeldzame dieren of planten in zitten.

Op de internet site wordt u verder op de hoogte gehouden van de voortgang van het op te stellen bomenbeleidsplan.

Gemeente Heerlen,14 juli 2005
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------


---- --