Provincie Zeeland


Er wordt werk gemaakt van Zeeuwse Kenniseconomie

gedeputeerde G.R.J. van Heukelom overhandigd het Akkoord Zeeuwse Kenniseconomie aan minister M. van der Hoeven van onderwijs

In Zeeland hebben Ondernemers, Overheid en Onderwijs de handen ineen geslagen om werk te maken van de kenniseconomie. Vertegenwoordigers van gemeenten, provincie, MKB en BZW en uit de hele onderwijskolom van voortgezet tot wetenschappelijk onderwijs, hebben dit in het Akkoord Zeeuwse Kenniseconomie afgesproken. Het akkoord zet in op drie doelstellingen: meer gekwalificeerde mensen en een hogere onderwijsparticipatie, het realiseren van een effectieve kennisuitwisseling en het bevorderen van innovatie. Vandaag is het akkoord door een Zeeuwse delegatie onder leiding van gedeputeerde Van Heukelom overhandigd aan minister M. van der Hoeven van onderwijs.

In het akkoord is de intentie uitgesproken om de kenniseconomie in Zeeland verder te ontwikkelen. En het blijft niet bij een papieren afspraak, het is een 'doen-akkoord', heel concreet en meetbaar. Er worden projecten opgezet om de doelstellingen te realiseren, een aantal daarvan loopt inmiddels. Om de kenniseconomie structureel en duurzaam te ondersteunen wordt het Instituut Zeeuwse Kenniseconomie. Deze centrale organisatie regisseert en stimuleert de uitvoering van de projecten uit het akkoord en vormt de ruggengraat voor de uitvoering.

Minister Van der Hoeven reageerde positief op het akkoord. De brede aanpak waarbij de hele onderwijskolom van VO tot WO én de ondernemers zijn betrokken noemde zij vernieuwend. Zij gaf aan dat wanneer de projecten concreet zijn uitgewerkt, het ministerie verder zal meedenken.

Resultaatgerichte projecten
Aan het akkoord zijn drie hoofddoelstellingen gekoppeld. Op de eerste plaats worden de kwalificaties van Zeeuwse studenten en de Zeeuwse beroepsbevolking verhoogd. Zoveel mogelijk jongeren moeten doorstromen naar een voor hen zo passend mogelijke opleiding. Tegelijkertijd moet ook de bestaande Zeeuwse beroepsbevolking blijven leren. Gezamenlijk onderzoek en contractresearch dragen bij aan de realisatie van de tweede doelstelling om kennisuitwisseling tussen ondernemers, overheid en onderwijs te verbeteren. Tenslotte wordt de innovatiekracht van het Zeeuwse bedrijfsleven versterkt door innovatief ondernemerschap te stimuleren en nieuwe ondernemers te begeleiden.

Aan elke doelstelling zijn ambities én concrete projecten gekoppeld. In totaal zijn nu 19 projecten in het akkoord opgenomen. Dit aantal zal in de loop van de tijd groter worden.

14 juli 2005, H. Blok, telefoon 0118 631 392, nummer 91.