D66

De senaatsfractie van D66 is geen voorstander van het bevriezen van de lokale lasten voor 2006 en 2007 zoals onlangs door D66 Tweede-Kamerlid Bert Bakker is voorgesteld. Bakker wil deze maatregel treffen omdat veel gemeentes volgens hem te snel rekeningen doorschuiven naar hun inwoners in plaats van zelf lastige keuzes te maken. Gemeentes werken volgens het Tweede-Kamerlid onvoldoende zelfreinigend. Het voorstel van Bakker heeft veel weerstand opgeroepen bij lokale D66-bestuurders.

De Eerste Kamerfractie van D66 bij monde van Hans Engels deelt deze weerstand. Zo vindt Engels dat het beeld van gemeentelijke financiën complexer en genuanceerder is dan door Bert Bakker geschetst wordt. Ook bij de staatsrechtelijke en psychologische juistheid van het bevriezen van de lokale lasten worden door de senator vraagtekens gezet. Verder is de Eerste-Kamerfractie geen voorstander van de aantasting van het decentralisatiebeginsel die de maatregel met zich mee zou brengen, dit beginsel is immers een belangrijk uitgangspunt voor D66.

Engels hoopt wel dat partij wat betreft dit onderwerp snel op één lijn komt. De noodzaak daarvan wordt gelukkig ook door Bert Bakker onderschreven; hij heeft inmiddels toegezegd hierover met de lokale D66-bestuurders na het reces in gesprek te treden.

15-7-2005 12:55