Nederlandse Politiebond


Veelgestelde vragen over de huurtoeslag

Gepubliceerd: vrijdag 15 juli 2005.

Vanaf 2006 wordt de huursubsidie veranderd in een huurtoeslag. De uitbeta- ling zal worden gedaan door een nieuwe afdeling van de Belastingdienst: Belastingdienst/Toeslagen. Dat betekent ook dat huurtoeslag bij de Belas- tingdienst moet worden aangevraagd. Een overzicht van de wijzigingen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
* Ook als u al huursubsidie ontvangt, moet u voor 2006 een nieuwe aanvraag doen.

* De huurtoeslag wordt uitbetaald in de vorm van een maandelijks voorschot, te begin- nen in december 2005 over januari 2006, met een eindafrekening in 2007.

* Het subsidiejaar loopt vanaf 2006 van 1 januari tot 1 januari. Het subsidiejaar voor de huursubsidie liep van 1 juli tot 1 juli.
* Er is geen peildatum meer. De huurtoeslag wordt gebaseerd op uw actuele jaarinko- men. Dit heet officieel het toetsingsinkomen en is hetzelfde als het verzamelinkomen volgens de inkomstenbelasting.
* Omdat de huurtoeslag wordt gebaseerd op het actuele inkomen, is de vangnetregeling vanaf 2006 niet meer nodig. Zodra uw inkomen of gezinssituatie wijzigt, kunt u dat door- geven aan de Belastingdienst. Uw toeslag wordt de maand daarna gewijzigd. Overbrug- ging is dus niet meer nodig. Daarom is het van belang dat u alle blijvende wijzigingen in uw inkomens-, gezins- of leefsituatie zo snel mogelijk aan de Belastingdienst doorgeeft.
* U kunt de huurtoeslag 2006 het gehele jaar door en zelfs achteraf nog aanvragen. Dit kan tot 1 april 2007.
* Enkele begrippen en definities zijn veranderd of vernieuwd, zoals toeslagpartner en medebewoners.

Wie heeft recht op huurtoeslag? Vrijwel iedereen die in 2005 recht heeft op huursubsidie of valt onder de hardheids- clausule, heeft in 2006 recht op huurtoeslag. De voorwaarden voor huurtoeslag veran- deren niet of nauwelijks ten opzichte van het recht op huursubsidie. Denk hierbij bij- voorbeeld aan meerderjarigheid, passendheidstoets, huurgrenzen en inkomens- en vermogensgrenzen.

Telt het inkomen van mijn partner en medebewoner(s) mee bij huurtoeslag?
U heeft recht op huurtoeslag als uw huishouden onvoldoende draagkracht heeft om de huur van een passende huurwoning te betalen. Voor het bepalen van uw draagkracht telt niet alleen uw eigen inkomen mee, maar ook het inkomen van uw zogenaamde toeslagpartner en medebewoners. In de toelichting bij het aanvraagformulier vindt u een partnerschema, waarmee u eenvoudig kunt nagaan of er in uw huishouden sprake is van een toeslagpartner. Dat is zeker het geval wanneer u bent getrouwd, een geregi- streerd partnerschap hebt of samen kinderen opvoedt.

Wie gelden voor de huurtoeslag medebewoners? Als richtlijn geldt dat een medebewoner bij u in huis woont en géén onderhuurder is.
Een onderhuurder is iemand met wie de aanvrager van huurtoeslag een schriftelijk huurcontract heeft afgesloten. Is er geen huurcontract, dan beschouwt de Belastingdienst de onderhuurder als medebewoner. Een (pleeg)kind, toeslagpartner of ouder kan geen onderhuurder zijn. Uw kinderen kunnen in bepaalde gevallen ook worden beschouwd als medebewoner.

Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen? U moet eenmalig huurtoeslag aanvragen, ook als uw huursubsidie normaal gesproken automatisch wordt voortgezet. De Belastingdienst probeert het u daarbij gemakkelijk te maken. Vrijwel iedereen die nu recht heeft op huursubsidie, komt ook in aanmerking voor huurtoeslag en zorgtoeslag, de tegemoetkoming in de kosten van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Daarom ontvangt iedereen die nu recht heeft op huursubsidie in september 2005 een gecombineerd aanvraagformulier voor huur- en zorgtoeslag. Mocht u het aanvraagformulier eind september 2005 niet hebben ontvangen, dan kunt u het alsnog opvragen via www.belastingdienst.nl/toeslagen of via de Belasting- Telefoon: 0800-0543.

Welk inkomen moet ik invullen op het aanvraagformulier? De huurtoeslag is gebaseerd op uw actuele inkomen. Aangezien u de toeslag al in september 2005 kunt aanvragen, moet u een schatting doen van uw inkomen in 2006. De Belastingdienst probeert dit echter zo veel mogelijk vóór u te doen, waardoor het inkomen meestal al op het aanvraagformulier is ingevuld. Let op: controleer goed of de vooringevulde gegevens kloppen. Zorg er ook voor dat ook uw partner en uw mede- bewoners hun handtekeningen zetten op het aanvraag- en wijzigingsformulier.

Ik moet zelf mijn inkomen schatten, hoe doe ik dat? U moet het verzamelkomen berekenen voor de inkomstenbelasting 2006 van uzelf, van uw eventuele toeslagpartner en uw medebewoners. Dit is het totaal van het inkomen uit werk en woning (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (box 3).

U kunt op verschillende manieren uw geschatte inkomen over 2006 berekenen:

* Als u aangifte doet voor de inkomstenbelasting, kunt u de meest recente aanslag ge- bruiken. Voor 2006 is dat waarschijnlijk de aanslag over 2004.

* Doet u geen aangifte, dan kunt u gebruik maken van de jaaropgave 2004 die u van uw werkgever heeft ontvangen.
* Wanneer u die niet heeft, gebruik dan dit rekensommetje: 12x bruto maandloon + 8% vakantiegeld + een eventuele 13e maand.

Denk in alle gevallen ook aan eventuele vaste uitkeringen, aftrekposten en jaarlijkse salarisverhogingen. In de toelichting bij het aanvraagformulier vindt u een rekenhulp voor het uitvoeren van de berekeningen.

Kan ik mijn inkomen niet een beetje uit de losse pols berekenen? Nee, dat is niet verstandig. De Belastingdienst controleert namelijk de uitbetaalde toe- slagen met salarisgegevens en aangifteformulieren. Blijkt in 2007 dat u uw inkomen voor 2006 te laag hebt geschat, dan moet u de te veel ontvangen toeslag terugbetalen. Wanneer u uw inkomen te hoog heeft ingeschat, bestaat de kans dat u te weinig heeft ontvangen. Dit wordt weliswaar met terugwerkende kracht aan u uitbetaald, maar het kan zijn dat u daardoor in 2006 meer moeite heeft om rond te komen. Schat uw inko- men en dat van uw eventuele partner daarom zo nauwkeurig mogelijk.

Let op: wees precies bij het invullen van het aanvraagformulier! De Belastingdienst kan uw aanvraag pas beoordelen als alle vragen op het aanvraag- formulier correct zijn beantwoord. Controleer daarom of alle vragen zijn ingevuld en of uw handtekening en die van uw toeslagpartner en medebewoners! - in de juiste vakjes staan. Controleer ook de vooringevulde gegevens goed. Klopt er iets niet, wijzig het dan op de daarvoor aangewezen plek in het aanvraagformulier.

Hoe lang duurt het voor de Belastingdienst het aanvraagformulier behandelt?
Nadat u uw aanvraag heeft ingestuurd, bekijkt de Belastingdienst of deze voldoet aan de voorwaarden om huurtoeslag te krijgen. Ook beoordeelt de Belastingdienst of uw schat- ting van het inkomen op het aanvraagformulier realistisch is. U krijgt altijd binnen acht weken na indienen van een volledige aanvraag een voorlopige beschikking van het be- drag dat u maandelijks gaat ontvangen.

Wanneer kan ik de eerste betaling van de huurtoeslag verwachten? Als u het aanvraagformulier vóór 1 november 2005 terugstuurt, zorgt de Belastingdienst ervoor dat u de eerste maandelijkse uitbetaling (die van januari 2006) al eind december 2005 ontvangt. Maar u kunt de toeslag nog het gehele jaar en zelfs tot 1 april 2007 aan- vragen. Dus wanneer halverwege het jaar, of pas op uw jaaroverzicht, blijkt dat u mo- gelijk recht heeft op de huurtoeslag, kunt u nog altijd toeslag aanvragen. In dat geval ontvangt u de toeslag met terugwerkende kracht.

Kan de huurtoeslag ook direct worden betaald aan de verhuurder? De huurtoeslag kan net als de huursubsidie direct worden betaald aan uw verhuurder. Deze verrekent de huurtoeslag dan met de huur die moet worden betaald. De Belas- tingdienst betaalt alleen uit aan erkende verhuurders.

Wanneer vergelijkt de Belastingdienst het geschatte inkomen met mijn werkelijke inkomen?
De huurtoeslag die u maandelijks ontvangt, is een voorschot. In de eerste helft van 2007 beoordeelt de Belastingdienst of het werkelijke jaarinkomen in 2006 overeenkwam met het geschatte jaarinkomen. Daarna ontvangt u een definitieve beschikking, waarin het totale bedrag aan huurtoeslag staat waarop u in 2006 recht had. Als uw werkelijke jaarinkomen lager blijkt te zijn dan de schatting, ontvangt u een nabetaling. Is het jaar- inkomen hoger dan de schatting, dan moet u de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.

Wordt de zorgtoeslag op dezelfde manier berekend als de huurtoeslag? Vrijwel iedereen die recht heeft op huurtoeslag heeft ook recht op zorgtoeslag. De be- rekeningen van het inkomen en het bepalen van de toeslagpartner zijn gelijk voor de huur- en zorgtoeslag. Er zijn ook een aantal verschillen. De belangrijkste:
* De zorgtoeslag kent géén medebewoners, alleen een toeslagpartner
* Voor kinderen onder de 18 jaar kunt u geen zorgtoeslag aanvragen
* Kinderen boven de 18 jaar moeten zelf zorgtoeslag aan vragen
* De Belastingdienst controleert altijd of u een zorgverzekering heeft afgesloten.

Meer weten?
Surf naar www.belastingdienst.nl/toeslagen of bel de BelastingTelefoon: 0800 0543, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

BELANGRIJK: De behandeling van de betreffende wetten is nog niet volledig afgerond. Bovenstaande informatie is dan ook onder voorbehoud.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 15 07 2005 NPB