Koninklijke Ahold


Ahold bereikt overeenstemming over verkoop Deli XL aan Bidvest Group

Zaandam, 15 juli 2005 - Ahold heeft vandaag bekendgemaakt dat overeenstemming is bereikt over de verkoop van haar Nederlandse foodservice-groothandelsonderneming Deli XL aan Bidvest Holding B.V. De koper is een volle dochtermaatschappij van The Bidvest Group Limited, een in Zuid-Afrika gevestigde gediversificeerde onderneming die een sterke positie heeft in de foodservice-sector in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van circa EUR 140 miljoen, bestaande uit cash, terugbetaling van schuld aan Ahold en aanvaarde schulden. Het overleg met de vakbonden en de ondernemingsraden is afgerond. De transactie is onderhevig aan de vervulling van bepaalde voorwaarden en goedkeuring van toezichthouders, waaronder die van de mededingingsautoriteiten. Verwacht wordt dat de transactie in het derde kwartaal van dit jaar kan worden afgerond.

Deli XL is de vooraanstaande groothandel op het gebied van foodservice in de Benelux met een geconsolideerde netto-omzet in 2004 van EUR 819 miljoen. Deli XL heeft vooral een sterke positie in het institutionele en het catering-segment van de foodservicemarkt. Deli XL levert thans meer dan 60.000 producten aan circa 34.000 klanten, zoals ziekenhuizen, bedrijfskantines, scholen, hotels en restaurants. Deli XL heeft circa 2.100 medewerkers in Nederland en België.

Bidvest, die in 2004 een geconsolideerde omzet had van EUR 6,7 miljard, is een internationale onderneming op het gebied van dienstverlening, handel en distributie die is genoteerd aan de effectenbeurs van Johannesburg in Zuid-Afrika (JSE Securities Exchange South Africa) en die actief is op drie continenten. Wereldwijd heeft Bidvest 81.000 mensen in dienst.

De verkoop van Deli XL is onderdeel van het strategische plan van Ahold om haar portfolio te herstructureren door het accent te leggen op retailactiviteiten in Nederland en haar financiële positie te versterken door middel van schuldreductie.

"De verkoop van Deli XL is een belangrijke stap voorwaarts bij de afronding van ons desinvesteringsprogramma," aldus Anders Moberg, President en CEO van Ahold. "Onze strategie in Nederland is gericht op de retailactiviteiten. De investeringen en de aandacht van het management die nodig zijn om een grotere rol te kunnen spelen op de Europese foodservicemarkt staan hiermee op gespannen voet. We denken daarom dat de mogelijkheden van Deli XL in de buitenshuismarkt beter kunnen worden gerealiseerd met een aandeelhouder zoals Bidvest. We hebben er alle vertrouwen in dat deze koper er alles aan zal doen om de positie van Deli XL en haar medewerkers verder te verbeteren en te ontwikkelen."

Disclaimer
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht. Deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, uitspraken betreffende de verwachte desinvestering van Deli XL en het tijdstip daarvan, dat Deli XL's mogelijkheden beter kunnen worden gerealiseerd met de koper en over de inzet van de koper om de positie van Deli XL en haar medewerkers verder te verbeteren en te ontwikkelen. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren, die ertoe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten materieel verschillen van de informatie die in deze forward-looking statements is weergegeven, omvatten, maar zijn niet beperkt tot, onverwachte vertragingen bij de afronding van de desinvestering, de onmogelijkheid om aan voorwaarden voor afronding te voldoen, stappen of het uitblijven van stappen van de mededinginsautoriteiten, andere toezichthoudende overheidsinstanties, de koper en andere derden, marktomstandigheden en ontwikkelingen in de Nederlandse foodservicemarkt, alsmede andere factoren waarvan een aantal wordt besproken in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gezien deze onzekerheden, wordt lezers geadviseerd behoedzaam om te gaan met de forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. - dat is haar statutaire naam - zich onder de naam 'Royal Ahold' of kortweg 'Ahold'.

Koninklijke Ahold N.V Postbus 3050 1500 HB Zaandam tel: +31 (0)75 659 57 20 fax: +31 (0)75 659 83 02