Verbond van Verzekeraars

Invoeringsdatum Wft weer uitgesteld

Het ministerie van Financiën heeft besloten de structuur van het Wetsvoorstel financieel toezicht (Wft) drastisch om te gooien. Aanleiding daarvoor is de kritiek van onder meer de Raad van State, de Tweede Kamer en het Verbond over de inzichtelijkheid van het wetsvoorstel. Door de aanpassingen wordt de invoeringsdatum op zn vroegst 1 juli 2006.

De Wft vormt in feite het sluitstuk van de nieuwe toezichtstructuur op financiële instellingen, waarbij wordt uitgegaan van een scheiding tussen prudentieel toezicht en gedragstoezicht. Het wetsvoorstel heeft zowel in de aanloop als tijdens de Tweede-Kamerbehandeling veel kritiek te verduren gehad, die zich met name toespitst op de inzichtelijkheid van de wet. Zo gaf het Verbond vorig jaar al aan dat de cross-sectorale opzet de transparantie niet ten goede komt. Alle financiële instellingen zullen straks afzonderlijk de hele wet moeten doorlopen om te bekijken welke passages nu precies op hen van toepassing zijn. Dat is niet overzichtelijk en het leidt ook nog eens tot nieuwe, vermijdbare nalevingslasten, aldus beleidsmedewerker Ron Batten.

Aanpassingen
Ook de Tweede Kamer plaatste bij dit punt een aantal kanttekeningen. De Raad van State heeft daar vervolgens in april dit jaar in een advies op aangehaakt, waarin ze aangeeft dat het wetsvoorstel complex en daardoor moeilijk toegankelijk is. Op basis van dit advies heeft het ministerie van Financiën eind juni besloten de structuur aan te passen en een apart deel aan de wet toe te voegen over de vergunningverlening. Instellingen kunnen per financiële marktactiviteit bekijken welke toelatingseisen gelden, bij welke toezichthouder ze terecht moeten en of er vrijstellings- of ontheffingsmogelijkheden zijn.

Inzichtelijker
Het Verbond is blij met de toevoeging van dit aparte wetsdeel, omdat financiële instellingen straks veel eenvoudiger kunnen nagaan welke toelatingseisen gelden en tot wie ze zich moeten richten. Zodra het nieuwe wetsvoorstel er is, moeten we nog wel bekijken of het qua eenvoud en inzichtelijkheid inderdaad aan de verwachtingen voldoet, aldus Batten. We hebben liever duidelijke teksten dan korte teksten die niet duidelijk zijn.
Minister Zalm heeft in een brief aan de Tweede Kamer overigens benadrukt dat het wetsvoorstel inhoudelijk niet zal wijzigen. Het betreft enkel het vergroten van de inzichtelijkheid van het wetsvoorstel door bestaande artikelen op een andere wijze te rangschikken, door formuleringen te verhelderen en door verwijzingen uit te schrijven, aldus de minister.

Verzekerd!, juli 2005