Gemeente Alkmaar


Jury aan de slag voor Prachtstraat-trofee

Alkmaar, 22 juni 2005

De komende weken wordt de eindsprint voor de uitreiking van de Prachtstraattrofee op zaterdag 16 juli ingezet. Dit wordt elke week begeleid door 96 uitzendingen op ROB TV van het programma `Opgeruimd staat netjes', waarin de meeste winkelstraten in de Alkmaarse binnenstad aan bod komen. Dit kan het winkelend publiek helpen om op 16 juli de definitieve keuze te bepalen wie de publieksprijs moet winnen. De jury is woensdag 22 juni begonnen met de selectieprocedure voor de winnaar van de juryprijs.

Een promotieteam met onder meer straattheaterartiesten gaat aanstaande zaterdag 7 mei om 12.30 uur de stad in om posters uit te reiken aan winkeliers. Het promotieteam begint bij de vrije plakplaats aan het Canadaplein, die officieel in gebruik zal worden genomen door wethouder Binnendijk. Hij zal samen met een vertegenwoordiger van Atlantis enkele posters bevestigen. De Stichting Uit in Alkmaar krijgt van het driehoeksbord, twee zijden in beheer en de andere is een vrije plakplaats. Door heel Alkmaar komen uiteindelijk 19 van deze plakplaatsen. Dankzij de aandachttrekkende borden hoeven lukraak geplakte affiches op panden niet meer getolereerd te worden. De andere 2 speerpunten van het project Schone Stad zijn de bestrijding van graffiti en het stimuleren van mooiere rolluiken waardoor de etalages 's avonds weer zichtbaar zijn.

Winnaar krijgt trofee en publiciteit
De winnende straat kan rekenen op de nodige publiciteit op radio, tv en in andere media die wordt verzorgd door de initiatiefnemers. Zoals dit project de gemeente, WBA en Stichting Promotie Alkmaar de handen ineen heeft doen slaan, zo hopen de drie partijen dat ondernemers in hun winkelstraat de komende weken zullen samenwerken om de Prachtstraattrofee in de wacht te slepen.

De drie partijen zouden graag zien dat zoveel mogelijk winkeliers een contract afsluiten met Graffiti-ex. Wie zo'n contract afsluit, kan op korte termijn rekenen op hulp bij een volgespoten gevel: binnen twee werkdagen zorgt Graffiti-ex ervoor dat alle graffiti is verwijderd. Om het voor winkeliers en eigenaren van winkelpanden extra interessant te maken een contract met Graffiti-ex af te sluiten, betaalt de gemeente de eerste schoonmaakbeurt plus het aanbrengen van een speciale coating, die ervoor zorgt dat graffiti later eenvoudig verwijderd kan worden.

Rolluikenfonds
Met de actie wordt bovendien het rolluikenfonds onder de aandacht van de winkeliers gebracht. Dit fonds biedt ondernemers die hun stalen rolluik vervangen door een doorzichtig exemplaar een vergoeding. Die vergoeding kan oplopen tot maximaal EUR 3500,- per winkel.

Juryprijs en Publieksprijs
Er is een juryprijs en een publieksprijs. In de jury zal ook plek zijn voor kinderen. Via de Stadskrant van 18 mei worden mensen opgeroepen kinderen voor deze jury te nomineren met motivatie waarom zij zeer geschikt zijn voor de jury van de Prachtstraattrofee. In juni wordt de samenstelling van de jury bekend gemaakt. Bij het bepalen van de winnaar van de Juryprijs moet de jury vooral letten op zaken zoals: welke straat heeft in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt, wat is nu de totaalindruk van de straat, zowel overdag als 's avonds, hoeveel graffiti zit er op de muren, vervuiling door lukraak geplakte posters, en of rode vuilniszakken en oud papier netjes aan de weg worden gezet.

Televisieaandacht
Een televisieploeg van ROB TV gaat in juni de binnenstad in om opnamen te maken. Ze filmen zowel overdag als 's avonds, omdat de avondaanblik ook van belang is voor het winnen van de prijs. Vanaf 20 juni 2005 worden zes verschillende afleveringen van 12 minuten met daarin enkele winkelstraten gedurende vier weken elk uur via ROB TV uitgezonden. Dit gebeurt tussen 13.45 uur en 1.45 uur. De dagen van de week waarop deze straten in de binnenstad 48 keer in de kijker staan, zijn:

Langestraat, Krebbesteeg en Hoogstraat: iedere maandag 12 keer uitgezonden
Laat, Ridderstraat, Hofstraat: iedere dinsdag 12 keer uitgezonden Koorstraat, Schoutenstraat en Ritsevoort: iedere woensdag 12 keer uitgezonden
Achterstraat, Payglop, Hofplein en Magdalenenstraat: iedere donderdag 12 keer uitgezonden
Fnidsen, Mient en Hekelstraat: iedere vrijdag 12 keer uitgezonden Gedempte Nieuwesloot, Marktstraat, Kanaalkade en Houttil: iedere zaterdag 12 keer uitgezonden

Stemming, jurybeoordeling en prijsuitreiking op 16 juli Op 16 juli wordt tijdens een feestelijke avond in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp de winnaar bekend gemaakt van de Prachtstraat-trofee. De opnames van de prijsuitreiking worden op dinsdag 19 juli vanaf 13.45 uur tot woensdag 20 juli 12.45 uur uitgezonden. Ook hier start de band ieder uur opnieuw. ROB TV is via de kabel in bijna heel Noord-Holland en grote delen van Zuid-Holland te ontvangen.

22 juni 2005