IKON

IKON-televisie

zaterdag 16 juli 2005

Nederland 1

20.36 - 21.15 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN
Nieuwe reeks, nieuwe gasten, nieuwe spraakmakende zaken

In Spraakmakende Zaken ontmoet Paul Rosenmöller steeds iemand die in het recente verleden kort in het nieuws is geweest met een 'spraakmakende' zaak. Rosenmöller komt samen met zijn gast terug op die zaak vanuit een ander, meer persoonlijk, perspectief. In het tweede deel van de uitzending wordt met de gast en met enkele mensen die bij de spraakmakende zaak betrokken waren gedebatteerd. Locatie is de Stadsschouwburg in Utrecht.

Aflevering 3: Johan Remkes
Als minister van Binnenlandse Zaken is Johan Remkes verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Ook is hij de baas van de politie. Met hem praat Paul Rosenmöller over de vraag hoe veilig het is in Nederland. Wat hebben we van 'onze minister' gezien en gehoord na de moord op Theo van Gogh en kan hij ons beloven dat we niet veel vaker te maken krijgen met dergelijke vormen van extreem geweld? Remkes: "Wat in Nederland bijvoorbeeld anders is dan in de Verenigde Staten, dat is dat je hier een binnenlands probleem hebt. Dat zijn gewoon mensen die hier wonen en die dus vatbaar blijken te zijn voor radicaliseringprocessen."

De Hofstadgroep heeft de AIVD redelijk in beeld, maar dit is niet het enige terroristische netwerk - aldus Remkes: "Er zitten puur lokale groepen bij en er zitten groeperingen bij die internationaal vertakt zijn, dan praat je in de orde van grootte over tussen de 10 en 20 groeperingen."

Van verschillende kanten wordt gesteld dat niet zozeer de feitelijke gebeurtenissen het veiligheidsgevoel beïnvloeden, maar de wijze waarop de media erover berichten. Werken de media het gevoel van onveiligheid in de hand? Hierover praat Rosenmöller in de tweede helft van deze aflevering met de minister en met twee andere gasten; AIVD-kenner Roger Vleugels en Kees Boonman, hoofdredacteur van KRO's Netwerk.

Presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer, Lotje Dercksen; Nicole de Haan, Henriëtte Smit, Robert Wichink; productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Eric Blom; eindredactie: Christof van Basten Batenburg

Mirjam Nieboer
IKON Communicatie
tel. (035) 6727101