Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 12 juli 2005

Reddingsactie lippenberen in Safaripark Beekse Bergen

Vrienden Safaripark Beekse Bergen geven dansberen een nieuw leven

In het weekend van 16 en 17 juli 2005 organiseren de Vrienden Safaripark Beekse Bergen een grote loterij en een exotische markt in het Afrikadorp van Safaripark Beekse Bergen ten behoeve van de lippenberen. Naar schatting leven er nog slechts 10.000 tot 25.000 lippenberen in het wild. De lippenbeer komt voor in India en wordt helaas vaak als dansbeer ingezet. De dansberen hebben een afschuwelijk leven. Vandaar dat de Stichting Vrienden Safari Beekse Bergen een actie zijn gestart. Het doel van de actie is geld verzamelen om ongeveer 2000 beren te bevrijden en een goed onderkomen en een prettig leven te geven in India. Tijdens de markt wordt uitleg over het project gegeven. De opbrengst van de loterij gaat naar het lippenberenproject.

Reddingsactie lippenberen
Op 3 juli jl. is het uitkijkpunt en het terrein van de lippenberen, de rhesusapen en de makaken officieel geopend. De vrijwillige gidsen langs de wandelsafari van het safaripark vertellen over 'de lippenbeer', maar natuurlijk ook over de afschuwelijke situatie in India en het doel van het project. De Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen wil dat de lippenberen in de bossen van India voortaan met rust worden gelaten. De beren die onder erbarmelijke omstandigheden de kost verdienen moeten een beter leven krijgen in India. De stichting wil meer donateurs werven en verkopen leuke producten in de Vriendenkiosk. Daarnaast wordt er gezorgd voor extra activiteiten om fondsen te werven. Op 16 en 17 juli wordt er een loterij gehouden waarvan de opbrengst naar het project van de lippenberen gaat. De vrijwillige gidsen, de bouwploeg en de kioskmedewerkers helpen mee aan de geldinzamelingsactie. Verder is iedereen die beren wil redden is meer dan welkom.

Pijnlijk neustouw
De dansberen die in India wonen hebben een verschrikkelijk leven. De eigenaar van de beer is meestal erg arm. Als de beer nog heel jong is, wordt hij uit het bos gehaald. Elk beertje krijgt vervolgens zonder verdoving een gloeiende staaf door de gevoelige neus geduwd. Daardoorheen komt een touw. Een klein rukje aan het touw veroorzaakt vreselijke pijn. De beer probeert deze pijn te vermijden door onmiddellijk te doen wat de eigenaar wenst, zoals dansen voor toeristen. Het redden van een beer is niet eenvoudig. De beer moet goed opgevangen worden. Men moet het neustouw heel voorzichtig verwijderen. Ook moet het meestal ondervoede dier weer op krachten komen voordat het een nieuwe verblijfplaats kan krijgen. Kortom de lippenberen hebben steun hard nodig.

Vrienden Safaripark Beekse Bergen
De doelstelling van Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen is de natuur beschermen d.m.v natuur- en milieueducatie en het ondersteunen van activiteiten voor het behoud en welzijn van bedreigde dieren in de wereld. De actie om ongeveer 2000 lippenberen een beter leven te geven past daar precies in. Met educatie kweekt de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen begrip voor de situatie waarin de beren en hun eigenaren in India verkeren. De eigenaren van de dansberen zijn zo arm dat voedsel voor hun kinderen verdienen een hogere prioriteit heeft dan het welzijn van beren. De stichting veroordeelt deze mensen niet, maar probeert ze aan een andere baan te helpen. Op de koffieochtend van mei is de educatie van start gegaan. Daarnaast helpen de vrijwillige gidsen en het tijdschrift Dierenzine, wat alle abonnementhouders van Safaripark Beekse Bergen ontvangen, mee aan educatie.

Termieten zuigen
De lippenbeer is te herkennen aan zijn snuit om vooral termieten te kunnen eten. In de bovenkaak mist hij twee snijtanden waardoor er een gat tussen zijn voortanden zit. Als hij een termietenheuvel tegenkomt, hakt hij met zijn lange klauwen een gat in de zijkant en zuigt hij daarna heel wat termieten naar binnen.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten samen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (