Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

12 juli 2005 p063

Nijmegen klaar voor Vierdaagsefeesten en Vierdaagse

Nijmegen maakt zich op voor de 36e Vierdaagsefeesten en de 89e Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. Het maximum aantal van 47.500 wandelaars en een veelvoud aan feestgangers kunnen in de binnenstad genieten van zo'n 25 podia en vermaakcentra met maar liefst 20.000 terrasstoelen.

Vanaf zaterdag 16 juli is Nijmegen weer vol van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse. Om alles goed te laten verlopen en om voor de wandelaars een vrije en veilige doortocht en een feestelijke intocht mogelijk te maken moeten, zoals ieder jaar, tal van verkeers- en andere maatregelen worden genomen en voorzieningen worden getroffen.

Om het publiek beter te spreiden komt er dit jaar een extra podium op de Westelijk kant van de Waalkade en extra vermaakcentra op het Joris Ivensplein en het Hunnerpark. In tegenstelling tot andere jaren is het voor de veiligheid niet nodig om tijdens de feesten met helikopters te vliegen. De ervaringen van voorgaande jaren en de vele camera's die verspreid over de stad hangen geven een goed beeld van de bezoekersaantallen om daarop zonodig veiligheidsmaatregelen te nemen. Boven de Vierdaagse wandelroutes wordt wel dagelijks gevlogen om onder meer de verkeerstromen te begeleiden.

Inhoud:

1. aandacht voor veiligheid

2. aandacht voor het milieu

3. handhaving regels

4. omrijden voor wandelaars

5. openbaar vervoer

6. fietsen stallen in het centrum

7. afsluiting binnenstad

8. parkeren

9. vlaggenparade en intocht

10.overige

11.telefoonnummers voor vragen en klachten

Bijlage: omleiding busroutes per dag

1. Aandacht voor veiligheid

Ook dit jaar hebben gemeente, politie en brandweer maatregelen getroffen om de Vierdaagse veilig te laten verlopen. Ook de organisatoren van de Vierdaagsefeesten en -marsen (de ACBN en de Stichting DE 4daagse) spannen zich in om de veiligheid voor het publiek te vergroten. Samen hebben alle partijen routes, feestprogramma's en maatregelen besproken in een speciale veiligheidsgroep. Deze samenwerking tussen partijen strekt zich ook uit tot de dagelijkse praktijk op straat.

Voldoende ruimte rond podia en terrassen

De ACBN zorgt in overleg met de ondernemers weer voor een aantrekkelijk, maar tegelijk verantwoord, programma op de podia in het centrum. Terrassen moeten ruim baan laten voor feestvierders die zich verplaatsen. Gemeente en politie zorgen voor extra toezicht, door ter plekke aanwezig te zijn en via camera's. Waar nodig worden obstakels verwijderd. In de binnenstad zijn de straten die als publieksroute zijn aangewezen minimaal zeven meter breed. Terrassen, uitventpunten, tapplaatsen en podia zijn, waar nodig, hierop aangepast. Politie en Rode Kruis (EHBO) richten hulpposten in op drukke locaties.

Glas en sandwichborden verboden

Om veiligheidsredenen is in de binnenstad het gebruik van glas op straat verboden. Op terrassen en in cafe's worden plastic 'glazen' gebruikt en winkels in en om in het centrum mogen geen drank in glazen flesjes verkopen. Ook is het verboden om reclame te maken met sandwichborden.

Afsluiting fietsbrug tijdens vuurwerk

De fietsbrug over de Waal (Snelbinder) wordt om veiligheidsredenen tijdens het vuurwerk afgesloten. Dit is dinsdagavond 19 juli vanaf 18.00 uur. Het verkeer over de brug wordt weer omstreeks 24.00 uur vrijgegeven (na afloop van het vuurwerk).

Lichtkranten, EXIT-banners en cityguides, wegwijzers in de drukte

Het publiek wordt met borden naar de belangrijkste podia verwezen. Op diverse plaatsen in het centrum staan ook dit jaar weer lichtkranten. Daarop staat wanneer het bij bepaalde optredens té druk wordt zodat bezoekers een alternatief kunnen zoeken. Daarnaast wordt het publiek via de lichtkranten gewezen op alternatieve looproutes wanneer straten verstopt dreigen te raken. De lichtkranten worden ook gebruikt bij onverhoopte calamiteiten. EXIT-banners aan de rand van de evenementenpleinen wijzen naar de uitgangswegen en city-guides op stelten kunnen zonodig het publiek verder de weg wijzen.

Camera's nemen taak helikopters over

In tegenstelling tot andere jaren wordt er dit jaar niet met helikopters boven de stad gevlogen tijdens de Vierdaagsefeesten. De ervaringen van voorgaande jaren en de vele camera's die verspreid over de stad hangen geven een goed beeld van de bezoekersaantallen om daarop zonodig veiligheidsmaatregelen te nemen. Boven de Vierdaagse routes wordt wel dagelijks gevlogen om onder meer de verkeerstromen te begeleiden.

Waalkade

Met publieksattracties van oost tot west op de Waalkade wordt gemikt op een goede spreiding van het publiek. Naast het podium gesitueerd aan de oostelijke Waalkade, komt er dit jaar een extra podium op de Westzijde van de Waalkade. Uiteraard is het spectaculaire vuurwerk op dinsdagavond ook vanaf de westelijke Waalkade uitstekend te zien. Vóór het vuurwerk en na afloop ervan spelen op de westelijke Waalkade een aantal dweilorkesten. Het vuurwerk kan niet bekeken worden vanaf de fietsbrug de Snelbinder. Deze is van 18.00 uur tot na het vuurwerk om veiligheidsredenen afgesloten.

Bezoekers

In de gemeentelijke publicaties worden bezoekers er op geattendeerd dat ze ook zelf iets kunnen doen om de feesten veilig te houden. Genoemd worden:

- weten waar nooduitgangen zijn zodat men weg kan als dat nodig is;

- in cafe's zoeken naar de bekende bordjes 'nooduitgang';

- op de evenementenpleinen weten waar de dichtstbijzijnde borden met de tekst EXIT staan;

- let op de informatie die op de lichtkranten verschijnt.

2. Aandacht voor het milieu

Samen met acht andere gemeenten staat Nijmegen in de finale van de verkiezingen voor schoonste gemeente van Nederland. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten en Vierdaagse doet Nijmegen er alles aan om het imago van schoonste stad waar te maken. Er worden extra inspanningen verricht zoals de afspraken met vrijwilligers en jeugdige buurtrangers die in de wijken en langs de wandelroutes afval inzamelen. In het stadscentrum en langs de wandelroutes worden afvalzakken opgehangen. De Dienst Afvalstoffen en Reiniging zet tijdens de vierdaagsefeesten ook weer veel mensen en materieel in om de binnenstad weer schoon te maken. De gemeente beperkt zich echter niet tot opruimen. In samenwerking met de organisatoren zijn enkele projecten opgezet die ervoor moeten zorgen dat er minder vervuiling ontstaat. Op alle terrassen in de binnenstad worden recyclebare plastic glazen gebruikt. Alleen langs de publieksroutes mogen zachtplastic wegwerpglazen worden gebruikt. Om veiligheidsredenen mag tijdens de Vierdaagsefeesten alleen gebruik worden gemaakt van plastic glazen. Het gebruik van glas op de openbare weg is verboden.

Evenals voorgaande jaren geldt in het kader van het tegengaan van zwerfvuil een verbod op het verspreiden van folders, zowel in het Goffertpark tijdens de Vlaggenparade, langs de routes van de Vierdaagse als in de binnenstad.

Daarnaast worden er ook andere maatregelen getroffen, zoals gratis bewaakte fietsenstallingen en goedkoper openbaar vervoer. In de binnenstad en langs de routes van de Vierdaagse zijn tal van toiletvoorzieningen geplaatst om wildplassen zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens de Vierdaagsefeesten zijn door de gemeente voor gehandicapten toegankelijke toiletten geplaatst op de

Bisschop Hamerstraat, Mariënburg (zijde Hertogstraat), Plein 1944, Hoogstraat/Kelfkensbos en Waalkade.

3. Handhaving regels

Er zal frequent worden gecontroleerd op de van gemeentewege voorgeschreven geluidsnormen om klachten over geluidsoverlast tegen te gaan en te verminderen.

Tijdens de Vierdaagse gelden de normale parkeerregels. Auto's die geparkeerd staan waar dat verboden is, worden gewoon bekeurd. Vanwege de grote drukte in de stad zal de politie auto's die verdacht of gevaarlijk geparkeerd staan wegslepen.

Daar waar het stallen van fietsen niet is toegestaan worden deze verwijderd. Van gemeentewege verwijderde fietsen kunnen tegen betaling van ¤ 11.34 en op vertoon van een legitimatie- en eigendomsbewijs terug gehaald worden in de fietskelder onder de kerk aan de Molenstraat van het gemeentelijk Bureau Toezicht. Informatie tel: (024) 329 29 14.

De openingstijden zijn:

zaterdag 16 juli t/m donderdag 21 juli van 10.00 uur tot 19.00 uur. vrijdag 22 juli 10.00 uur tot 18.00 uur

zaterdag 23 juli 10.00 uur tot 14.00 uur.

4. Omrijden voor wandelaars

Op de vier wandeldagen -19 tot en met 22 juli- worden binnen en buiten de stad op tal van plaatsen maatregelen genomen om de Vierdaagse-deelnemers een veilige doortocht te verlenen. In het overzicht staat globaal aangegeven langs welk traject op een bepaalde dag maatregelen te verwachten zijn. Als het verkeer hinder ondervindt op belangrijke verkeersroutes wordt dit apart vermeld (stremming).

Op alle wandeldagen geldt dat in de omgeving van De Wedren (Start- en Finishterrein) enkele straten in één richting of in beide richtingen zijn afgesloten. Dit geldt onder meer voor de Bijleveld­singel, de Sloetstraat, de Coehoornstraat en de Prins Bernhardstraat.

Maandag 18 juli

Op 18 juli is buiten het centrum vrijwel niets aan de hand. In verband met de Vlaggenparade zal 's avonds de omgeving van het Goffertstadion drukker zijn dan normaal. De Slotemaker de Bruïneweg, tussen de Wezenlaan en de Goffertweg, de Steinweglaan en Busserweg zijn afgeslo­ten voor het gewone ver­keer. Op deze wegen worden alleen deelnemers aan de Vlaggenparade toegelaten.

Dinsdag 19 juli

Op de eerste wandeldag trekt het Vierdaagselegioen de Waal over. Het legioen trekt Lent door via de route Griftdijk Zuid, linksaf Laauwikstraat, viaduct over de rijksweg, rechtsaf Schoolstraat, Dorpsplein, Begoniastraat, Petuniastraat, Laauwickstraat en Vossenpelssestraat richting Bemmel. Een groot deel van deze dag is er een stremming op het traject Coehoornstraat-Prins Bernhardstraat- Van Schevichavenstraat en de aansluitende route door het centrum. Ook op de Heijendaalseweg kan het verkeer vertraging oplopen.

Woensdag 20 juli

Deze dag wordt er richting Wijchen gewandeld. De uitvalsroute leidt via Heijendaalseweg-Houtlaan-St.Annastraat-Oude Molenweg-Vossenlaan-Oude Mollenhutseweg-Park Jonkerbosch-Edelstenenbuurt-Van Hogendorpstraat-Treubstraat-Thorbeckestraat-Donker Curtiusstraat-Couwenbergstraat-Van Boetbergweg (stremming).

Bij binnenkomst lopen de wandelaars via de route Industrieweg, Industrieplein,Kanaalstraat,Waterstraat,Biezenstraat,Voorstadslaan,Lange Hezelstraat, Parkweg, Doddendaal, Bloemerstraat, In de Betouwstraat e.v.

Donderdag 21 juli

Op de dag van de Zevenheuvelenweg vertrekken de wandelaars via de Prins Bernhardstraat-Coehoornstraat-Heijendaalseweg (stremming dus op dit traject)-Houtlaan-Grootstal richting Malden. Ze komen de stad weer binnen via de Oude Kleefsebaan/Berg en Dalseweg (oostelijk van de Sophiaweg afgesloten voor verkeer staduitwaarts)-Kwakkenbergweg (afgesloten)-Postweg-Dommer van Poldersveldtweg-Van't Santstraat-Groesbeeksedwarsweg-Fort Kijk in de Potstraat. In de middag zijn ook op de d'Almarasweg stremmingen te verwachten.

Vrijdag 22 juli

Deze dag leidt de startroute via Heijendaalseweg (stremming)-Scheidingsweg(stremming)-Grootstalselaan naar de Malderburchtstraat en vervolgens via de Couwenburgstraat-Hatertseweg-Van Boetbergweg (stremming)-Weezenhof-Staddijk richting Overasselt. In verband met de intocht is vanaf ongeveer 10.00 uur de St.Annastraat van begin tot eind afgesloten. Stadsverkeer kan de 'Via Gladiola' alleen oversteken op de kruispunten Houtlaan-Oude Molenweg en Groenestraat-Groenewoudseweg. De Oranjesingel en de St. Canisiussingel zijn eveneens verkeersvrij.

Ten behoeve van het afhalen van vierdaagselopers wordt in de Van Schevichavenstraat en op de aangrenzende kruising met de Oranjesingel een Meet&Greetpoint ingericht. De van Schevichavenstraat, Oranjesingel en Canisiussingel zijn van 10.00 tot 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer.

5. Openbaar vervoer

Bussen en treinen voor vroege starters en late stappers

Tijdens de Vierdaagsefeesten is het openbaar vervoer in en om Nijmegen bijna 24 uur per dag in bedrijf. Op de wandeldagen rijden er vanaf ongeveer 02.45 uur extra bussen vanuit diverse buitenwijken en omliggende gemeenten naar de startplaatsen in het centrum. Om feestgangers naar hun huis of hun logiesadres te brengen, zijn er te beginnen met de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli tot en met de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 juli tussen ongeveer één en drie uur 's nachts regelmatig extra late busdiensten. Een groot deel van de week is dus vrijwel 24 uur per dag openbaar vervoer beschikbaar. De Nederlandse Spoorwegen laten ook diverse extra treinen rijden. Een overzicht van alle extra bus- en treindiensten is verkrijgbaar bij de verschillende vervoersbedrijven. Alle vertrek- en aankomsttijden van bussen en treinen zijn te raadplegen via www.9292ov.nl, bellen naar 0900 - 9292 kost ¤ 0.70 per minuut. Novio, Hermes en NS publiceren hun uitgebreide dienstregelingen op hun eigen websites: www.novio.nl, www.hermes.nl, www.ns.nl. Een overzicht van de omleidingen voor bussen is te downloaden via: www.novio.nl en via de gemeentelijke website www.nijmegen.nl

Blarenpas

De blarenpas is een speciale meerdagenkaart, die onbeperkt geldig is op alle vroegrit-bussen en de ritten van de normale dienstregeling. Deze pas is alleen geldig van maandag 18 t/m vrijdag 22 juli en is niet geldig op nachtritten. De blarenpas is sinds 7 juli te koop bij de Novio/Hermes informatiebalie in de hal van het NS station Nijmegen, bij de VVV Nijmegen en bij enkele campings in de omgeving. Op maandag 18 juli is de pas ook verkrijgbaar bij de info-stand van Novio op de Wedren.

Vroegrit- en nachtritbussen

De vroegrit-bussen rijden volgens een speciale dienstregeling voor de lopers van dinsdag tot en met vrijdag. Op de vroegritten kan alleen gereisd worden met een blarenpas; voor de nachtbussen moet een apart kaartje gekocht worden. Strippenkaarten en abonnementen zijn op de vroeg- en nachtritten niet geldig.

De nachtrit-bussen rijden eveneens volgens een speciale dienstregeling voor de bezoekers aan de Vierdaagsefeesten in de nachten van zaterdag op zondag t/m vrijdag op zaterdag. Kaarten voor deze ritten zijn te koop bij de voorverkoop­loketten op het Stationsplein in Nijmegen.

Tarieven

Het tarief van de meerdaagse blarenpas bedraagt:

1-ster (1 zone) vol tarief ¤ 10.30, reductietarief ¤ 6.80

2-ster (2 en 3 zones) vol tarief ¤ 17.70, reductietarief ¤ 11.70

3-ster (4 en 5 zones) vol tarief ¤ 26.40, reductietarief ¤ 17.40

Het tarief voor een nachtrit bedraagt:

1 en 2 zones ¤ 3.00

3 en meer zones ¤ 5.00

Het KAN-kaartje (goedkoop per bus naar de markt) is in de week van 16 t/m 22 juli niet geldig.

Busroutes tijdens Vierdaagse

Voor een overzicht van de omleidingen tijdens de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten zie de bijlage 'Omleidingen' van NOVIO.

6. Gratis fietsen stallen in de binnenstad

Voor fietsen zijn er, als elk jaar, weer extra bewaakte stallingsmogelijkheden en wel op de Voorstadslaan meteen achter de Hezelpoort, op het parkeerterrein Nassausingel (zijde Kolpinghuis), aan de Waalkade (oostzijde), Sint Josephhof/Derde Walstraat en op de Scheidemakershof. Daarnaast kan men gebruik maken van de permanente fietsenstallingen in en rond het centrum: aan de Bisschop Hamerstraat, in de oostvleugel van de parkeergarage Mariënburg en in de Stationsrijwielstalling.

Op de stationsfietsenstalling na zijn in de binnenstad de stallingen voor fietsen en bromfietsen gratis. Voor de fietsenstallingen bij de Wedren moet wél betaald worden. Deze zijn speciaal bedoeld voor de lopers van de Vierdaagse zodat zij een gegarandeerde stallingsmogelijkheid hebben. Het parkeren van motoren of scooters kan tegen betaling in de stallingen op de Waalkade, Sint Josephhof en in de Stationsrijwielstalling. Tijdens de intocht op vrijdag richt scouting Traianus op hun scoutingterrein op de Grootstalselaan een betaalde fietsenstalling in.

Let op: niet alle fietsenstallingen zijn 24 uur open!

Locatie

Openingstijden

Tarieven

Oostvleugel Parkeergarage Mariënburg

za. 16 juli 12.00 - 02.00 u

zo. 17 juli 11.00 - 02.00 u ma. 18 juli 12.00 - 02.00 u di. 19 t/m do. 21 juli

17.00 - 02.00 u vr. 22 juli 09.00 - 03.00 u

fiets/brommer gratis

¤3.50

Bisschop Hamerstraat

ma t/m za 10.00 - 04.00 u

zo van 12.00 - 04.00 uur

fiets/brommer gratis

Waalkade (Passantenhaven)

dagelijks 11.45 - 02.15 u

fiets/brommer gratis

motor/scooter ¤ 5.00

St.Josephhof/3e Walstraat

dagelijks 11.45 - 02.15 u

fiets/brommer gratis

motor/scooter ¤ 5.00

Nassausingel

(zijde Kolpinghuis)

dagelijks 11.45 - 02.15 u

fiets/brommer gratis

motor ¤3.50

Oude Stad (Voorstadslaan, achter Hezelpoort)

dagelijks 10.00 - 04.00 u

fiets/brommer gratis

NS Station

za. 16 juli 07.00 - 01.30 u

zo. 17 juli 08.00 - 01.30 u

ma. 18 t/m do 21 juli

06.00 - 01.30 u vr. 22 juli 06.00 - 01.30 u

fiets ¤ 1,10

bromfiets ¤ 3,10

motor/scooter ¤ 5,20

Rijwielstalling

Scheidemakershof

ma, di, wo, vrij 8.30 - 18.15 u do. 8.30 - 18.15 u

za. 8.30 - 17.15 u

fiets gratis

Grootstalselaan (Scoutingterrein)

vr. 22 juli 9.00 - 17.00

fiets ¤ 1,00;

brommer ¤ 1,50

Speciaal bedoeld voor Vierdaagsewandelaars:(tegen betaling). 1. Prins Bernhardstraat hoek Waldeck Pyrmontsingelstalling

ma 8.00 - 18.00 u

di t/m do 02.30 - 18.00u

vr. 02.30 - 19.30u

Fiets: weekstalling ¤ 7.50

Bromfiets: weekstalling ¤ 9.00

Motor: weekstalling ¤ 10.00

2. Bijleveldsingel schoolplein Vrije School

ma 8.00 - 18.00 u

di t/m do 02.30 - 18.00 u

vr. 02.30 - 19.30u

Fiets: weekstalling ¤ 7.50

Bromfiets: weekstalling ¤ 9.00

motor:weekstalling ¤ 10.00

3. Jorisschool Prins Hendrikstraat

ma 8.00 - 18.00 u

di t/m do 02.30 - 18.00 u

vr. 02.30 - 19.30 u

Fiets: weekstalling ¤ 7.50

Bromfiets: weekstalling ¤ 9.00

motor:weekstalling ¤ 10.00

7. Afsluiting binnenstad

In de week van de Vierdaagsefeesten is vrijwel alle ruimte in de binnenstad nodig om plaats te bieden aan de festiviteiten en hun bezoekers. Het centrum is daarom van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 juli elke avond afgesloten en op drie middagen. Per dag is de situatie als volgt:

Zaterdag 16 juli afsluiting vanaf 18.00 uur

(Molenstraat vanaf 12.00 uur)

Zondag 17 juli afsluiting vanaf 12.00 uur

Maandag 18 juli afsluiting vanaf 12.00 uur (Parkeerplaats Molenpoortdak bereikbaar)

Dinsdag 19 juli afsluiting vanaf 18.00 uur

Woensdag 20 juli afsluiting vanaf 18.00 uur

Donderdag 21 juli afsluiting vanaf 18.00 uur

Vrijdag 22 juli afsluiting vanaf 12.00 uur

Doortocht wandellegioen

Op dinsdag 19 juli moet het verkeer op (delen) van de Wedren/Julianaplein, Prins Bernhardstraat, Oranjesingel, Van Schevichavenstraat, Van Broeckhuijsenstraat, Hertogplein, Gerard Noodtstraat en de St. Jorisstraat wijken voor de wandelaars. Die komen daar zowel 's morgens na de start door als 's middags bij terugkeer.

Op woensdag 20 juli zijn in verband met de doortocht van de wandelaars vanaf ongeveer 10.00 uur de toegangen tot de binnenstad via de Doddendaal, Smetiusstraat en de Van Schevichavenstraat afgesloten en lopen de wandelaars via de route Doddendaal, Bloemerstraat, In de Betouwstraat, Van Welderenstraat richting de finish. In deze straten is dan ook geen verkeer mogelijk. De Benedenstad is op de woensdag het best bereikbaar via de Voerweg, Vleeshouwerstraat en Nonnenstraat. De paaltjes in de Nonnenstraat worden verwijderd. Roadbarriers zijn naar beneden.

Waalkade

Ook de Waalkade wordt afgesloten. Aan de westkant komt een afzetting ter hoogte van de Lage Markt en aan de oostkant komt er één ter hoogte van de Vleeshouwerstraat. Op vrijdag rijdt het openbaar vervoer tot 18.30 uur over de Waalkade.

Roadbarriers omlaag

Van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 juli blijven de meeste roadbarriers in het centrum naar beneden geklapt. Dit gebeurt uit veiligheidsoverwegingen. Een uitzondering geldt voor de roadbarriers in de Lange Hezelstraat, Pijkestraat, Ganzenheuvel, Eiermarkt en Kannenmarkt. Die gaan elke dag om 12.00 uur omhoog.

Wegsleepregeling/parkeerverordening

Ook tijdens de vierdaagse wordt verbaliserend opgetreden tegen overtreding van de parkeerverboden. Auto's die, ondanks de waarschuwingsborden, tijdens de afsluiting geparkeerd staan vóór de afzettingen, op de rijbaan of op een andere gevaarlijke plek worden weggesleept. Zo blijft het centrum bereikbaar voor hulpdiensten.

Taxi's en bussen

Tijdens de afsluiting rijden er ook geen taxi's en bussen door de binnenstad. Een uitzondering is de vrijdag. In verband met de intocht van de Vierdaagse rijdt het openbaar vervoer op die dag tot 18.30 uur over de Waalkade. Informatie over omleidingsroutes en bijbehorende haltes van de bussen is elders in dit persbericht te vinden.

Voor de taxi's komen rond het afgezette gebied vijf tijdelijke serviceplaatsen:

- in de Smetiusstraat nabij het Kolpinghuis;

- in de Bisschop Hamerstraat;

- op de Doddendaal tussen Plein 1944 en Regulierstraat;

- op het Hertogplein ter hoogte van Osnabrugge;

- kop Burchtstraat.

Bezoekers van de Waalkade kunnen via de post aan de afzettingen een taxi oproepen.

Daarnaast mogen taxi's stoppen op andere plaatsen waar geen stop- of parkeerverbod geldt, om mensen te laten in- of uitstappen. Zo'n mogelijkheid is bijvoorbeeld het Joris Ivensplein. Taxibedrijven zijn over deze mogelijkheid ingelicht.

8. Parkeren

Als de binnenstad afgesloten is voor het verkeer, blijven de grote parkeeraccommodaties in het centrum grotendeels bereikbaar en beschikbaar. De parkeergarages Kelfkensbos, Eiermarkt en Pijkestraat/Hezelstraat zijn van zaterdag 16 t/m vrijdag 22 juli dag en nacht geopend. Dit geldt ook voor de parkeergarage Mariënburg, maar van 18.30u tot 03.00 uur is deze garage gesloten voor inrijdend verkeer (uitrijden wel mogelijk!). Deze maatregel geldt niet voor vergunninghouders en houders van doorrijpassen. Ook het parkeerdak Molenpoort is bereikbaar - behalve op de woensdag van 10.00-17.30 uur - en wel via de op-/afrit aan de Tweede Walstraat, via de route van Broeckhuijsenstraat, Van Schevichavenstraat, Eilbrachtstraat en Tweede Walstraat.

In verband met de drukte rond het vuurwerk worden op dinsdagavond 19 juli extra veiligheidsmaatregelen genomen. Daarom is de parkeergarage Eiermarkt deze avond van 23.00 tot 00.30 uur gesloten. Automobilisten kunnen de garage na 00.30 uur weer verlaten. Deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat nabij de Voerweg/St. Jorisstraat/Kelfkensbos te grote verkeersopstoppingen ontstaan. De Hezelstraatgarage is op woensdag 20 juli van 10.00 tot 16.30 uur niet bereikbaar in verband met de doortocht van het Vierdaagselegioen.

Extra parkeergelegenheid

Op het terrein tussen het Mercurehotel en de P&R-parkeerplaats bij het station komt een tijdelijke (betaalde en bewaakte) parkeerplaats voor 600 auto's. Vierdaagselopers hebben hier voorrang. Zij kunnen op maandag 18 juli parkeerkaarten voor dit terrein in de voorverkoop kopen op de Wedren. Open plaatsen kunnen gebruikt worden door andere automobilisten.

Voor de bezoekers van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse wordt evenals voorgaande jaren een transferium (bewaakt parkeren en openbaar vervoer per shuttle) ingericht in Lent (aan de Zaligestraat / Ooster­houtsedijk) met een capaciteit van meer dan 2.500 auto's. De klok rond rijden er pendelbusjes (shuttles) van Novio naar en vanaf de stad.

Ook het parkeerterrein bij de Meubelboulevard en achter het Triavium bij de Brabantse Poort kunnen als transferia gebruikt worden. Deze parkeerterreinen zijn niet bewaakt maar wel 24 uur per dag open en er rijdt tot middernacht minimaal 4x per uur een bus of trein richting centrum. De Brabantse Poort is opgenomen als halte voor de vroegritten lijn 4 en 54 en de nachtbussen lijn 2 en 54.

Daarnaast bieden de parkeerterreinen P6 en P7 op het terrein van de Radboud Universiteit in totaal ruimte aan zo'n 1000 auto's. Ze zijn tijdens de vierdaagse bewaakt en worden bewegwijzerd vanaf de St. Annastraat. Vervoer naar het centrum met een van de buslijnen of per trein vanaf station Heyendaal.

Verder kunnen op het voormalig rangeer-terrein van NS achter de Hezelpoort aan de Voorstadslaan nog zo'n 400 auto's worden geparkeerd. Ook dit parkeerterrein (Oude Stad) is dag en nacht open.

In en rond de binnenstad kan tijdens de Vierdaagsefeesten onder andere nog worden geparkeerd op het parkeerterrein Nassausingel en op de openbare parkeergelegenheid nabij het Casino.

De "Elster ponyclub" richt hun weilanden in als extra bewaakt parkeerterrein op dinsdag 19 juli en vrijdag 22 juli. Dinsdags vanwege de wandelroute door Elst en de vrijdag vanwege de extra feestdrukte in Nijmegen. Dit parkeerterrein ligt vlakbij het station Elst aan de Aamsestraat. Het dagtarief is ¤ 3,00. Het terrein is dinsdag bereikbaar via de A325 Arnhem-Nijmegen en op vrijdag ook bereikbaar via het centrum van Elst.

Overzicht van parkeermogelijkheden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse:

1. Transferium Lent (Zaligestraat-Oosterhoutsedijk), te bereiken via de weg Arnhem Nijmegen-A325 Capaciteit: 2500 auto's; aansluitend openbaar vervoer. Openingstijd en aansluitend busvervoer naar centrum: 24 uur per dag. De trein vanaf station Lent is een alternatief. Parkeertarief ¤ 7.60, retourkaartje shuttle ¤ 2.00 p.p., retourtje trein ¤ 3.00 (¤ 1.80 met kortingskaart). OV-jaarkaarten zijn ook geldig voor de shuttle. Parkeer- en buskaarten zijn ter plekke te koop. (zie ook www.novio.nl en www.ns.nl ) Bewaking aanwezig.

2. Station Lent Capaciteit: 150 auto's; vervolgens met de trein naar Nijmegen.

3. Omgeving station Dukenburg. Parkeerterreinen Meubelboulevard en Triavium.

Geopend: 24 uur.

Met regulier openbaar vervoer verder naar het centrum. Ook veel extra bussen en treinen doen station Dukenburg / Brabantse Poort aan. Trein 2x per uur, retour ¤ 3.00 (met kortingskaart ¤ 1.80). Stads- en streekbussen minimaal 4x per uur (3 strippen). Capaciteit Woonboulevard 481 plaatsen en Triavium 500 plaatsen.

Parkeertarieven: Woonboulevard tijdens winkeltijden ¤ 0.60 per 3 uur (maximale parkeertijd 3 uur), buiten winkeltijden gratis. Triavium: Ma t/m za 06.00-21.00 uur betaald parkeren, maximaal ¤ 3.60 per 24 uur, zondag ¤ 1,75. Tussen 21.00 en 06.00 uur gratis.

4. Omgeving Heijendaal. Parkeerterreinen P6 en P7 (bewegwijzerd)

Capaciteit ca 1000 auto's. Geopend: 24 uur

Met regulier openbaar vervoer verder naar het centrum. Trein (station Heijendaal) 2x per uur, retour ¤ 3.00 (met kortingskaart ¤ 1.80). Stads- en streekbussen sterk afhankelijk van tijdstip op de dag of nacht (2 strippen).

Parkeertarieven: tot 18.00 uur ¤ 0.80 per uur, maximum ¤ 4.00

na 18.00 uur en in het weekend ¤ 0.40 per uur, maximum ¤ 2.00. Bewaking aanwezig.

5. NS terrein (toekomstig bouwterrein ROC) van Diemerbroeckstraat

Capaciteit: 600 auto's. Open: 24 uur

Alleen dagkaarten a ¤ 7.60. Voorrang voor wandelaars. Zij kunnen kaarten kopen in de voorverkoop op maandag 18 juli op de Wedren. Bewaking aanwezig.

6. Parkeergarage Kelfkensbos Capaciteit: 600 auto's. Openingstijden: 24 uur Parkeertarief ¤ 1.90 per uur, ¤ 7.60 per dag. Bewaking aanwezig.

7. Parkeergarage Eiermarkt Capaciteit: 420 auto's. Openingstijden: 24 uur (N.B. op dinsdag 19 juli van 23.00u tot 00.30 uur gesloten i.v.m. vuurwerk). Parkeertarief ¤ 1.90 per uur; ¤ 7.60 per dag. Bewaking aanwezig.

8. Parkeergarage Hezelstraat Capaciteit: 128 auto's Openingstijden: 24 uur (N.B. op woensdag van 10.00u tot 16.30 uur niet bereikbaar i.v.m. Vierdaagseroute). Parkeertarief ¤ 1.90 per uur; ¤ 7.60 per dag. Bewaking aanwezig.

9. Parkeergarage Mariënburg Capaciteit: 340 auto's Openingstijden: 24 uur. Let op: van 18.30u tot 03.00 uur is deze garage gesloten voor inrijdend verkeer (uitrijden wel mogelijk!). Deze maatregel geldt niet voor vergunninghouders en houders van doorrijpassen. Parkeertarief ¤ 1.90 per uur; ¤ 7.60 per dag.

10.Parkeerdak Molenpoort Capaciteit: 300 auto's Openingstijden: 24 uur, (N.B. op woensdag 20 juli van 10.00-17.30 uur niet bereikbaar i.v.m. Vierdaagseroute). Parkeertarief: ¤ 2.10 per uur. Bewaking aanwezig.

11.Parkeerterrein Stichting Oude Stad (voormalig NS-rangeerterrein Voorstadslaan, achter de Hezelpoort). Capaciteit: 400 auto's. Parkeertarief: ¤ 4.50 per dag. Bewaking aanwezig

Speciale parkeerkaart voor Vierdaagse lopers

Op vertoon van een Vierdaagse startkaart kunnen wandelaars - uitsluitend op maandag 18 juli tussen 09.00-17.00 uur op de Wedren (Start en Finish van de Wandelvierdaagse)- een speciale vierdaagse parkeerkaart kopen voor het transferium in Lent, voor het parkeerterrein bij het Centraal Station (toekomstig bouwterrein ROC aan de Van Diemerbroeckstraat, voor de parkeergarages Eiermarkt, Kelfkensbos en Mariënburg, en voor het parkeerdak Molenpoort. De kaarten zijn 4 dagen geldig en kosten

¤ 7,60 per dag. Wandelaars krijgen hierover informatie bij de inschrijving.

Parkeren op straat

Auto's kunnen natuurlijk ook op straat geparkeerd worden op de daarvoor aangegeven plaatsen en tegen de geldende tarieven. Tegen foutparkeerders wordt opgetreden. Auto's die gevaarlijk of verdacht geparkeerd staan kunnen worden weggesleepd.

8. Vlaggenparade en intocht

Voor de Vlaggenparade op maandag 18 juli in het Goffertstadion, de ceremoniële opening van de Internationale Vierdaagse-afstandsmarsen, en de glorieuze intocht van de wandelaars op de St. Annastraat en de Oranjesingel vrijdag 22 juli zijn kaartjes te koop voor de tribunes. De voorverkoopadressen zijn verspreid over de hele stad te vinden. Voor de Vlaggenparade kunnen in de voorverkoop kaarten gekocht worden tot en met 16 juli, voor de intocht tot en met 20 juli. De resterende kaarten worden verkocht op respectievelijk maandag 18 juli vanaf 16.00 uur aan de kassa's van het Goffertstadion en op vrijdag 22 juli aan de kassa's rond het Keizer Karelplein.

Een kaartje voor de Vlaggenparade kost ¤ 8.00. Tribuneplaatsen voor de intocht kosten ¤ 7.00, ¤ 9.00, ¤ 12.50 of ¤ 14.00 afhankelijk van kwali­teit en locatie. In de voorverkoop is er een extra toeslag van ¤ 0.50.

9. Overige

Alle gemeentelijke gebouwen zijn op vrijdag 22 juli gesloten in verband met de intocht van de Vierdaagse. De overige dagen van de week gelden aangepaste openingstijden voor de loketten.

Markten

Op zaterdag 16 en maandag 18 juli gaan de markten gewoon door. Wel houdt de markt op maandag om 16.00 uur op. De aardappelen-, groente- en fruitmarkt vindt op beide dagen als gebruikelijk plaats op het Kelfkensbos.

Gewijzigde openingstijden gemeentelijke loketten en archief

Vanwege de slechte bereikbaarheid van de binnenstad gelden er tijdens de Vierdaagse afwijkende openingstijden voor gemeentelijke afdelingen en loketten. Op donderdag 21 juli is er géén avondopenstelling.

Op vrijdag 22 juli zijn alle afdelingen en loketten de hele dag gesloten.

De openingstijden zijn:

maandag : Loketten Stadswinkel 9.00 - 16.00 uur

gemeentelijk informatiecentrum Open Huis

(in de Stadswinkel) 9.00 - 17.00 uur

dinsdag t/m woensdag: Loketten Stadswinkel 9.00 - 16.00 uur

gemeentelijk informatiecentrum Open Huis

(in de Stadswinkel) 9.00 - 17.00 uur

Gemeentearchief 9.00 - 17.00 uur

donderdag: Loketten Stadswinkel 13.00 - 16.00 uur

Open Huis (Stadswinkel)13.00 - 17.00 uur

Gemeentearchief 9.00 - 17.00 uur

Kijkdagen gestolen fietsen

In verband met de Vierdaagse komt de kijk- en verkoopdag van gestolen fietsen op zaterdag 16 juli en zaterdag 22 te vervallen. De eerstvolgende kijkdag vindt plaats op dinsdag 26 juli a.s. in de loods van Bureau Toezicht Openbare Ruimte aan de Beurtvaartweg 1. Dinsdag 19 en vrijdag 22 juli vindt geen verkoop/teruggave plaats aan de Beurtvaartweg in verband met de extra voorziening in de fietskelder aan de Molenstraat. De loods is te bereiken met buslijn 5 of 85, uitstappen bij de DAR. Informatie tel: (024) 3292914. Voor informatie zie ook de gemeentelijke website: www.nijmegen.nl

10. Telefoonnummers voor vragen en klachten

Met betrekking tot de Vierdaagsefeesten:

Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN): tel. 024- 323 31 63

Met betrekking tot de Vierdaagse:

Algemeen secretariaat Stichting DE 4daagse op de Wedren:

tel. 0900 - 43 22 473

Coördinator Vierdaagsefeesten bij de gemeente: tel. 024-329 27 70

Politie meldkamer: 0900-8844

DAR Milieudiensten NV: 024 - 371 60 54

Brandweer Nijmegen: 024 - 327 15 15

Gemeentelijk klachten- en informatienummer: (024) 329 80 25

Alarmnummer: 112

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 024-3292380