Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 13 juli 2005

Sprookjesachtige roofvogelpresentaties in Dierenrijk Europa

Op de foto met spannende roofvogels

Vanaf zaterdag 16 juli t/m zondag 14 augustus kunnen bezoekers van Dierenrijk Europa dagelijks leerzame en sprookjesachtige roofvogelpresentaties bijwonen. Deze majestueuze presentaties worden verzorgd door Eugénie Berben in samenwerking met Ton Vermaesen. Zij zijn dagelijks in prachtige kostuums van 11.00 tot 15.00 uur te vinden in het park. De daadwerkelijke roofvogelpresentaties zijn om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Omgetoverd tot Graaf Floris V en Gravin Jacoba van Beijeren begeven Berben en Vermaesen zich met hun roofvogels onder het publiek. Enthousiast beantwoorden zij nieuwsgierige vragen en laten bezoekers van dichtbij kennismaken met de vogels, wat leuke fotomomenten biedt. Bezoekers leren veel over de vogels en ook een stukje historie wordt aangesneden. Onder deskundige begeleiding krijgen bezoekers de gelegenheid de roofvogels aan te raken. De roofvogels en uilen worden meerdere malen per dag gewisseld en dit zorgt voor dagelijks unieke presentaties.

Roofvogels in ridderlijke sferen
In Dierenrijk Europa zijn vanaf zaterdag 16 juli t/m zondag 14 augustus dagelijks bijzondere roofvogelpresentaties bij te wonen. Eugénie Berben (dierentrainer en eigenaresse van Showbureau Le Rustique) en Ton Vermaesen (roofvogeltrainer) verzorgen deze presentaties in schitterende middeleeuwse kostuums. Omdat vroeger de valkerij alleen aan de adel was voorbehouden, gebruiken ze het thema middeleeuwen om de presentaties nog leerzamer te maken. Als Gravin Jacoba van Beijeren en Graaf Floris V, vergezeld door prinses Kim, geven zij presentaties met diverse uilen (waaronder de kerkuil en de oehoe), verschillende soorten roofvogels (onder andere valken), maar ook een raaf is van dichtbij te bekijken. Door middel van de kleding en de sprookjesachtige verhalen slagen Berben en Vermaesen erin het publiek binnen enkele minuten mee te nemen in ridderlijke sferen met prachtige vogels. Door de interactie met en de nieuwsgierigheid van het publiek in combinatie met de dagelijks wisselende roofvogels slaagt het deskundige duo erin iedere dag een unieke show te geven in Dierenrijk Europa.

Interactieve en leerzame beleving
Het doel van de presentaties is het publiek op een bijzondere manier kennis te laten maken met roofvogels en zo mens en dier dichter bij elkaar te brengen. Tijdens iedere presentatie geven zij een korte impressie van hoe de vogels eruit zien en hoe ze vrij vliegen. De twee presentatoren hebben ontzettend veel kennis over de roofvogels en vertellen over de kenmerken en eigenschappen van de vogels. Uiteraard beantwoorden ze enthousiast nieuwsgierige vragen. Ook kan het publiek onder begeleiding een roofvogel aanraken. "Door de manier waarop wij presentaties geven, creëren we een beleving voor het publiek. Vooral de kleding, de verhalen en de interactie met het publiek dragen hieraan bij. Kinderen zijn ook altijd laaiend enthousiast. Sommige hebben bijvoorbeeld wel eens een kerkuil gezien, maar hebben daar geen 'gevoel' bij. Het moment dat ze bij ons een kerkuil van zo dichtbij meemaken, zorgt ervoor dat ze dat nooit meer vergeten. Keer op keer verbazen de kinderen zich onder andere over de zachte veren van de uil. Wij hopen dat door onze presentaties mensen zo ook de dieren om hen heen beter leren herkennen. We merken dat mensen enthousiast raken door de combinatie van persoonlijke beleving en kennis vergaren.", zegt Eugénie Berben.

Voederpresentaties
Dagelijks gaat het er vrolijk aan toe in Dierenrijk Europa. Als de verzorgers de dieren hun maaltijd geven, kan de bezoeker alles aan ze vragen. Vooral bij de pas geboren dieren is dat erg vertederend om te zien. Wat voor voedsel krijgen de dieren? Houden ze ook van een lekkere snack tussendoor? Terwijl de verzorgers antwoord geven, zijn de dieren extra goed te zien.

Reis door zeven Europese gebieden
Dierenrijk Europa heeft een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt er een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het Cultuurlandschap met beverratten naar het Oerbos met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de Alpen waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in Het Hoge Noorden waar ijsberen en de rendieren wonen. In het Strand & Zee gebied zwemmen zeehonden en leven diverse watervogels. In het Moeras komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied Het Mediterrane Zuiden ontmoet de bezoeker onder andere de berberaap die leeft op de rots van Gibraltar.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op www.dierenrijkeuropa.nl

Noot voor de redactie (