Novib

Novib aanwezig tijdens vierdaagse Nijmegen

Onderwijs overwint armoede: 100.000 kinderen naar school

Novib zal van 16 tot en met 22 juli met de actie Keer de Kansen aanwezig zijn tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Met deze actie wil Novib deze zomer 100.000 kinderen naar school helpen. Wereldwijd gaan ruim 100 miljoen kinderen nog niet naar school. Tweederde van hen zijn meisjes. Tijdens de Vierdaagse kunnen mensen voor vijf euro zelf een kind naar school sturen. Het begin van een toekomst zonder armoede.

In de Novib tent op het Oaseplein van de Vierdaagse delen vrijwilligers machtigingskaarten uit. Hiermee geeft men voor vijf euro een kind in India, Senegal of Ethiopië de kans om te leren lezen en schrijven. Als dank krijgt men een kraskaart, waarmee men zelf kans maakt op een prijs.

Ook kan men in de Novib tent een lekker kopje koffie drinken, een levensgrote vier op een rij spelen of meedoen aan een prijsvraag. Hoe zorgen de regeringsleiders ervoor dat in 2015 alle kinderen naar school gaan? De ultieme tipgever maakt kans op een prijs.

De Nederlandse band Krezip heeft in april het startsein gegeven voor de actie. Met de eindstand en de verzamelde tips zetten Novib en Krezip de regeringsleiders onder druk om hun belofte van alle kinderen naar school in 2015 waar te maken. De regeringsleiders evalueren in september in New York de "millenniumdoelen", afspraken die ze in 2000 gemaakt hebben om armoede in de wereld aan te pakken.

De Novib actie Keer de kansen zal deze zomer ook nog aanwezig zijn bij andere evenementen, zoals Lowlands. Op de Novib website is te zien hoeveel kinderen al naar school zijn gestuurd door deze actie. Iedereen kan via de website meedoen met deze actie, bijvoorbeeld door een online machtiging, het kopen van Novib veters of met de speciale acties voor bedrijven.

Het geld komt ten goede aan Novibâs partnerorganisaties die zich inzetten voor onderwijs. Zoals Pratham in India die zich inzet voor kinderen in sloppenwijken. Of ASE in Ethiopië, die ACCES-schooltjes bouwt in afgelopen gebieden in Ethiopië, zodat kinderen minder ver hoeven te lopen naar school. Al voor vijf euro kan een kind in Ethiopië een half jaar naar een ACCES-school.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 1 juli 2005

(Novib)

Meer informatie


* Onderwijs overwint armoede: 100.000 kinderen naar school