Protestantse Kerk in Nederland


Hervormd/Gereformeerde kerkfamilies samen op weg

(16-7-2005)
Binnen de internationale oecumene bestaan er twee grote organisaties waarin hervormden en gereformeerden zich hebben gebundeld: de Reformed Ecumenical Council (REC) en de World Alliance of Reformed Churches. De vraag is of het geen tijd wordt dat deze organisaties hechter gaan samenwerken of zelfs fuseren. Dit onderwerp komt de komende week aan de orde op de 14e assemblee van de REC, die gehouden wordt in Utrecht.

De situatie van de twee hervormde/gereformeerde kerkfamilies lijkt wel een beetje op de voorgeschiedenis van de Protestantse Kerk in Nederland. Met één groot verschil: van de 39 kerken die wereldwijd lid zijn van de REC, zijn er 27 ook lid van de World Alliance of Reformed Churches. Met name dat punt was voor de deelnemers aan de Assemblee van de REC afgelopen vrijdag reden om zich te buigen over de vraag of niet op korte termijn over een zeer nauwe samenwerking van de twee organisaties gesproken moet worden.

Verschillende meningen
Uit het informele overleg bleek dat er onder de lidkerken verschillend over dit vraagstuk gedacht wordt. Dr. Coenie Burger uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld maakte duidelijk dat voor de Zuid-Afrikaanse kerken de oecumenische prioriteiten sterk liggen bij de samenwerking in eigen land, waar na de Apartheid nog veel aan het herstel van de relaties gedaan moet worden. Hij pleitte daarom sterk voor een hechtere samenwerking tussen REC en WARC. Met name sommige vertegenwoordigers uit Azië en Midden-Afrika zetten daar tegenover dat het familiegevoel in de REC (39 lidkerken) zo belangrijk is en dat ze dit missen in de veel grotere WARC (216 lidkerken). Dominee Jansz uit Sri Lanka wees op de verschillende karakters van beide organisaties, die een dubbel lidmaatschap waardevol maken: We hebben de REC voor de theologische en confessionele zaken, en de World Alliance of Reformed Churches voor de sociaal-politieke.

Verrijking
Geconfronteerd met deze tegenstelling, maakte WARC-secretaris dr. Setri Nyomi als gast aanwezig op de assemblee duidelijk daar toch anders over te denken: Ook voor de WARC is de theologische basis belangrijk, daar is ruimte aandacht voor. Maar het klopt dat de WARC andere accenten legt, onder meer op sociaal-ecomisch gebied. Maar die verschillende accenten maken een hechtere samenwerking tussen REC en WARC juist aantrekkelijk, aldus Nyomi: Alle kerken brengen hun eigen gaven in. De inbreng van de REC-lidkerken, met hun nadruk op theologie en belijdenis, is daarom alleen maar een verrijking.

Werkgroep
De discussie over de relatie tussen REC en WARC wordt de komende week voortgezet. Bedoeling is dat er nog tijdens deze assemblee een werkgroep met een voorstel komt over de toekomst van de REC, zodat de afgevaardigden uit de 39 lidkerken nog tijdens deze assemblee tot besluitvorming over kunnen gaan.

De 14e Assemblee van de Reformed Ecumenical Council (REC) wordt van 12 tot en met 26 juli gehouden in Utrecht. De Protestantse Kerk in Nederland is gastvrouw van de assemblee. De REC is een gemeenschap van 39 kerken uit de gereformeerde traditie, met in totaal ruim 12 miljoen leden. Sinds de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004 is zij lid van de REC. Zij nam daarbij het lidmaatschap over van de Gereformeerde Kerken in Nederland, die in 1946 tot de oprichters behoorden.

Zie ook het dossier REC-Assemblee 2005