Ingezonden persbericht


PERSVERKLARING

Protest ReclaimAmsterdam tegen opofferen van vrijheid voor veiligheid

VRIJHEID VOOR VEILIGHEID

Zaterdag 16 juli 2005 demonstreert RECLAIMSTERDAM uit protest tegen het opofferen van de vrijheid, burgerrechten en solidariteit voor de farce van veiligheid en de valse belofte van welvaart. Met de recente ontruiming van Pakhuis Afrika als een van de treurige dieptepunten wordt de lelijke grimas van repressie en maatschappelijke uitsluiting achter het masker van de 'heerlijke nieuwe stad' duidelijk zichtbaar. RECLAIMSTERDAM roept iedereen op zich aan te sluiten bij een vrolijke doch strijdbare optocht. De demonstratie begint om 14.00 uur bij de Dokwerker op het Jonas-Daniel Meijerplein in Amsterdam.

Van oudsher was Amsterdam een bolwerk en vrijhaven van dissidenten en opstandigen. De Haagse regering, met in haar kielzog het Amsterdamse bestuur, wil de stad gereed maken voor het winstbejag van 'internationale inversteerders' en betergestelden. Hiervoor zijn ze bereid de stad desnoods van haar echte ziel en haar bewoners te ontdoen. Goedkope woningen in de volksbuurten moeten wijken voor dure appartementen en de rafelranden van de stad moeten verdwijnen zodat tweeverdieners 'veilig' hun dure autos op de straten kunnen parkeren waar de tegenwoordige bewoners nu nog een gezellig praatje kunnen maken. Sociale cohesie moet dus plaatsmaken om winsten veilig te stellen; verdraagzaamheid en tolerantie moeten wijken voor controle en repressie.

Maar Amsterdam verzet zich. Noch identificatieplicht, noch preventief fouilleren, noch een leger (hulp)agentjes en 'huisbezoeken' zullen de Amsterdammers uit hun buurten en vrijplaatsen verdrijven. Vrijheid betekent de mogelijkheid om zichzelf te organiseren, van onderaf. Zonder toestemming, toetsing of bevel van bovenaf.

RECLAIMSTERDAM
16 juli 2005, 14.00 uur
bij De Dokwerker, Jonas Daniel Meijerplein, Amsterdam

----------------------
NOOT VOOR REDACTIE,

Ingezonden persbericht