Nederlandse Spoorwegen
Rotterdam, 15 juli 2005

Zaterdag en zondag anders reizen tussen Den Haag en Gouda
ProRail werkt aan het spoor: Omgeleide Intercity's tussen Den Haag, Gouda en Utrecht; bus en Zoetermeer Stadslijn alternatief voor reizen van/naar Voorburg en Zoetermeer; minder treinen in Gouda Goverwelle.

Op zaterdag 16 en zondag 17 juli mei werkt ProRail aan het spoor tussen Den Haag Centraal en Gouda. Daardoor is op dit traject geen treinverkeer mogelijk. NS zet bussen in. Om de grootste groep reizigers op deze drukke route zo goed mogelijk van dienst te zijn rijden er extra Intercity's tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal via een omleidingsroute.
Tussen Gouda en Gouda Goverwelle rijden minder stoptreinen.
NS adviseert treinreizigers die in genoemde periode van plan zijn om tussen Den Haag en Gouda (-Utrecht) te reizen, zich van tevoren goed te informeren. Zij dienen rekening te houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten.

Aangepaste dienstregeling
Op zaterdag 16 en zondag 17 juli rijden er géén treinen tussen Den Haag en Gouda v.v. Om de treinreizigers op dit traject zo goed mogelijk van dienst te zijn, heeft NS de volgende maatregelen genomen:
. Er pendelen 2x per uur Intercity's tussen Den Haag Centraal, Gouda en Utrecht Centraal, via een omleidingsroute. Deze treinen stoppen onderweg alleen in Gouda. Reizigers naar/van Amersfoort - Groningen/Leeuwarden/Enschede moeten in Utrecht overstappen.
. Reizigers tussen Den Haag en Zoetermeer kunnen reizen met de Zoetermeer Stadslijn. Overstappunt op de NS-bus naar/van Gouda is Driemanspolder.
. Er rijdt 4x per uur een bus Zoetermeer - Zoetermeer Oost - Gouda v.v.
. Treinreizigers tussen Den Haag Centraal en Voorburg kunnen reizen met HTM trams en bussen.
. Reizigers tussen Voorburg en Zoetermeer, Gouda of Utrecht reizen per HTM via Den Haag Centraal.
De extra reistijd met de (langs Rotterdam) omgeleide Intercity's tussen Den Haag, Gouda en Utrecht bedraagt bijna een half uur. Bij reizen waarbij (deels) gebruik gemaakt wordt van bus of tram kan de extra reistijd oplopen tot 60 minuten.

Treinkaartjes zijn op 16 en 17 juli geldig in de NS-bussen en tussen Den Haag C en Voorburg in trams en bussen van het Haagse stadsvervoerbedrijf HTM.

Informatie voor treinreizigers
Reizigers worden via omroepberichten, affiches en folders over de gevolgen van de werkzaamheden geïnformeerd. Via de NS-site www.ns.nl is de folder 'Gewijzigd treinverkeer' te downloaden. Deze folder is tevens verkrijgbaar aan de balies.
Voor een reisadvies op maat kunnen treinreizigers Planner Plus op www.ns.nl raadplegen of contact opnemen met OV Reisinformatie via 0900-1475 (E 0,35 per minuut). Voor internationale treinreizen: 0900-9296 (E 0,35 per minuut).

Werkzaamheden door ProRail
In opdracht van ProRail wordt er dit weekend gewerkt aan de Nootdorpboog, de nieuwe verbinding tussen de spoorlijn Den Haag Centraal - Gouda en het onderhoudsbedrijf van NedTrain in Leidschendam. Deze boog wordt aangelegd omdat de huidige verbinding tussen Den Haag en Leidschendam in 2006 overgaat naar RandstadRail, waardoor er over die lijn geen NS - treinen meer kunnen rijden. Tegelijkertijd worden wissels vervangen in Zoetermeer Oost.

* * * * *
|Noot aan| |Voor meer informatie over het vervangend vervoer kunt u   |
|de      | |contact opnemen met NS regio Randstad Zuid, Jos Tevel,    |
|redactie| |telefoon 010 - 282 49 46.                                 |

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt in Nederland dagelijks met zo'n 5.000 treinritten het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 388 stations.
In het Verenigd Koninkrijk exploiteert NS samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland.
Bijna 25.000 NS-medewerkers houden zich bezig met de dienstverlening aan de treinreizigers.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Het beheer van de infrastructuur (rails, seinen, bovenleiding, etc) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

---- --