Politie Flevoland

Aanhoudingen wapenbezit

Almere 17-07-2005 - De politie heeft vrijdagavond drie Almeerse jongens aangehouden omdat ze in het bezit waren van, wat later bleek, een zogenoemd balletjespistool.

Oplettende getuigen meldden dat er drie jongens op het Velsenpad met een vuurwapen aan het zwaaien waren. De gealarmeerde agenten trokken hun kogelwerende vesten aan, hielden de jongens onder schot en dwongen hen op hun buik te gaan liggen. Vervolgens zijn ze geboeid en werd het wapen veiliggesteld.

Bij nader onderzoek bleek het niet op een echt vuurwapen te gaan, maar om een gasdrukpistool waarmee plastic bolletjes kunnen worden afgeschoten. Deze zogenoemde balletjespistolen zijn in Nederland ten strengste verboden omdat ze op het eerste gezicht niet van echt te onderscheiden zijn. Bovendien kun je met een dergelijk pistool iemand ernstig verwonden.

De jongens (13, 14 en 15 jaar) zijn na verhoor op het politiebureau weer met hun ouders meegegaan. De 14-jarige jongen, eigenaar van het gasdrukpistool, heeft vrijwillig afstand gedaan van het wapen. Proces-verbaal is opgemaakt.

Waarschuwing: nepwapen zijn verboden!

In Zuid-Europese landen zoals Spanje en Turkije zijn imitatiewapens vrij te koop. Maar in Nederland zijn ze verboden. Bezitters van deze niet van echt te onderscheiden wapens zijn strafbaar.

Nepwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn of wapens die deel uitmaken van een spelcomputer. Maar ook aanstekers in de vorm van een handgranaat of een pistool vallen hieronder. In Nederland zijn ALLE namaakvuurwapens verboden. Ook als ze een ander formaat of een andere kleur hebben.

Dreiging

Steeds meer jongeren nemen speelgoedpistolen vanuit vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Portugal mee naar huis. In Zuid-Europese landen zijn deze volop in de winkel te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng dan in Nederland. In Nederland zijn deze pistolen verboden, omdat ze vaak niet van echt te onderscheiden zijn. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Ze kunnen gebruikt worden om mensen te bedreigen. En mensen die zich bedreigd voelen, zien niet zo snel het verschil tussen echt en nep.

Hoge boete of gevangenisstraf

Daarom controleert de Koninklijke Marechaussee en de Douane op vliegvelden streng op het bezit van deze wapens. Ook de politie treedt op tegen het bezit van nepwapens. Wie zon nepper in bezit heeft, krijgt direct een boete. De boete kan oplopen tot honderden euros. In sommige gevallen staat er zelfs een gevangenisstraf op. Daarom deze waarschuwing van de politie: koop geen nepwapens!