Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

BREDA, 17 juli 2005

Politie verricht 9 aanhoudingen in uitgaansweekend

BREDA: Ondanks het feit dat de bouwvakvakantie vrijdag is gestart en ook het weer aangenaam was, was het een rustige nacht in het Bredase uitgaansleven. Zowel op de Grote Markt als de Havermarkt waren veel lege stoelen bij de terrassen en ook in de horecagelegenheden was het niet druk. De sfeer was gezellig en gemoedelijk.
De politie heeft in totaal 11 bekeuringen uitgedeeld. Eén politieman heeft in de gehele binnenstad een controle ingesteld onder de portiers om te controleren of ze een vergunning hebben voor hun werkzaamheden. Een horecagelegenheid in de Boschstraat bleek een illegale portier aan de deur te hebben staan. De uitbater kreeg hiervoor een bekeuring. Daarnaast kregen zeven foutparkeerders en drie wildplassers een boete. Eén van de wildplassers, een 30-jarige man uit Goirle, was dusdanig teleurgesteld over zijn bekeuring, dat hij recalcitrant werd, weigerde zijn personalia op te geven en uiteindelijk de dienstdoende politiemensen meende te moeten uitschelden. Hij werd aangehouden voor belediging.
Kort na 2.00 uur meende een dronken 24-jarige Bredanaar een kopstoot uit te moeten delen aan een andere binnenstadbezoeker, een 19-jarige man uit Strijbeek. Twee politiemannen waren getuige van het voorval, hielden de dader aan en namen ter plaatse aangifte op van het slachtoffer, die een dikke lip aan het voorval overhield. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.
Om 4.30 uur werd aan de Haven een 21-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Ondanks waarschuwingen van de politie bleef de man luidkeels het andere publiek en de binnenstadbewoners lastigvallen met zijn geschreeuw. Hij is aangehouden en met een proces verbaal op zak korte tijd later weer in vrijheid gesteld.
Om 4.45 uur werden een 20-jarige Bredanaar en een 22-jarige inwoner van Ulvenhout aangehouden voor vernieling. Een bewoner van de Nieuwstraat had de politie ingeschakeld, omdat een voorruit van zijn woning was ingeslagen. Een aantal politiemensen wist de daders de pas af te snijden en aan te houden. Een onbeantwoorde liefde zou de reden van de vernieling zijn geweest. Zij zijn zaterdagmorgen omstreeks 10.00 uur weer op vrije voeten gesteld, nadat een van hen had aangeboden de schade te zullen vergoeden.

BREDA: Ook zaterdagnacht bleef het rustig In het centrum van Breda. De politie verrichte in de loop van de nacht vier aanhoudingen. Omstreeks
2.15 uur was er een incident aan de Reigerstraat, waarbij drie personen werden aangehouden. Terwijl politiemensen in gesprek waren met een aantal binnenstadbezoekers om te bemiddelen in een mishandeling, kwam een 21-jarige man uit Waspik plotseling luid schreeuwend naar de groep toelopen. Toen de politie hem tegenhield, begon hij luidkeels allerlei verwensingen in de richting van de politie te schreeuwen. Om escalatie te voorkomen werd de man aangehouden. Een 19-jarige man uit Wagenberg werd aangehouden omdat hij trachtte de aanhouding van zijn vriend te beletten. Ook een 21-jarige vriend uit Made, die met zijn mobiele telefoon vrienden aan het mobiliseren was en liep te provoceren, is door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat allen waren voorzien van een proces-verbaal, werden zij weer in vrijheid gesteld. Een 16-jarige inwoner van Terheijden werd enkele minuten later aan de Vismarktstraat aangehouden omdat hij weigerde te voldoen aan de vordering van de politie om het centrum te verlaten. De jongeman zocht ruzie en werd door de politie dringend verzocht weg te gaan. Hij liep weg, maar was binnen een minuut weer terug. Hierna heeft hij driemaal een vordering gekregen te vertrekken, waaraan hij niet voldeed. Ten lange leste restte de politie slechts de jongeman aan te houden en over te brengen naar het politiebureau. Met een proces-verbaal op zak werd hij later in de nacht in vrijheid gesteld.

Politie houdt in paar uur tijd drie veelplegers aan

BREDA: Vrijdagmiddag werd de politie ingeseind, nadat aan de Boschstraat een dief was overlopen. De man wist te vluchten en met zijn buit een doos koperwerk op de fiets te springen. De politie slaagde er desondanks in de man op te sporen. Het bleek te gaan om een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die voorkomt op de lijst van veelplegers. Na de aanhouding is de verdachte dan ook direct in verzekering gesteld.

BREDA: Korte tijd later viel ook een 19-jarige Bredanaar, die voorkomt op de lijst van veelplegers, in handen van de politie. De man werd in een winkel aan de Nieuwstraat betrapt op de diefstal van 3 flessen sterke drank. Ook deze verdachte werd direct in verzekering gesteld.

BREDA: Ook een 25-jarige Bredanaar, die voorkomt op de lijst van veelplegers, werd vrijdagmiddag ingerekend. De politie kreeg de tip van een alerte getuige dat de man op het Centraal Station een damesfiets had gestolen. Op grond van de goede daderomschrijving, die de getuige gaf, kon de politie de verdachte enkele uren later aanhouden. Hij had de gestolen fiets nog bij zich. De veelpleger is direct in verzekering gesteld.

Politie houdt man aan voor verboden wapenbezit

BREDA: Een 25-jarige Bredanaar, die vrijdag om andere redenen het politiebureau bezocht, bleek gezocht te worden voor wapenbezit en werd aangehouden. Naast het vuurwapen, trof de politie in de verblijfplaats van de man onder meer onderdelen van een uniform van de Koninklijke Marechaussee, een politiebroek en diverse zaken als pepperspray en handboeien aan. In de auto van de man bleek zich bovendien een grote EHBO-koffer en een blauwe flitslamp te bevinden. De man heeft voor alle inbeslag genomen voorwerpen een afstandverklaring ondertekend is zaterdag door de politie weer op vrije voeten gesteld.

Politie stelt onderzoek in naar diefstal mobiele telefoon

BREDA: De politie heeft vrijdagmiddag een 13-jarige jongeman uit Breda aangehouden voor diefstal. De jongen had vrijdagmiddag in Prinsenbeek een mobiele telefoon gestolen van een 13-jarig meisje. Korte tijd later werd de moeder van het meisje gebeld met het toestel. De beller nodigde haar uit het toestel tegen een beloning terug te komen halen. Ze schakelde de politie in, die de beller in de Bredase wijk Hoge Vucht wist aan te houden. De politie heeft in het onderzoek vrijdagmiddag nog een 15-jarige jongen en zaterdagmorgen een 13-jarige jongen aangehouden, die mogelijk bij de diefstal betrokken waren geweest.

Bredanaar aangehouden voor bedreiging

BREDA: De politie heeft in de vroege zaterdagmorgen kort na 2.00 uur een 35-jarige Bredanaar aangehouden, die in de wijk Tuinzigt zowel zijn ex-vrouw als een toevallig aanwezige buurtbewoonster luidkeels bedreigde. In de woning waren, naast de ex-vrouw twee kinderen aanwezig. Na zijn aanhouding heeft de man ook meerdere bedreigingen geuit in de richting van twee politiemensen. Ook deze hebben hiervan aangifte gedaan. De man is in verzekering gesteld.

Bredanaar aangehouden voor mishandeling

BREDA: Ongeveer een uur later heeft de politie in de wijk Heuvel een man aangehouden voor mishandeling van zijn ex. De man was de woning van de vrouw binnen gegaan en de vrouw na een hevige woordenwisseling een bloedneus geslagen. Er waren op het moment van de mishandeling nog twee andere vrouwen en een kind in de woning. De man is meegenomen naar het bureau en zaterdag met een proces verbaal op zak op vrije voeten gesteld.

Inwoner Langeweg redt sportcomplex

LANGEWEG: Een alerte bewoner van de Kloosterlaan in Langeweg heeft zijn dorp voor grote schade behoed. De man had gezien dat een kliko in brand stond, die onder een houten luifel tegen het sportcomplex aan stond. Hij schakelde direct de hulpdiensten in en trok daarna, met gevaar voor verwondingen, de brandende kliko weg van het complex. Uiteindelijk is de schade hierdoor beperkt gebleven tot een verschroeide deur.

Politie houdt dronken automobilist aan

BAARLE-NASSAU: Een 37-jarige man uit Tilburg is zondagmorgen omstreeks
1.45 uur door de politie aangehouden, nadat bij een alcoholcontrole aan de Kapelstraat bleek dat de man te veel had gedronken om zijn auto te mogen besturen.Uit de ademanalyse kwam een uitslag van 705 ug/l. Bij het overbrengen naar het bureau, begon wilde de man zijn mobiele telefoon gebruiken. Toen de politie aangaf dat dit niet was toegestaan, draaide de man aan de Chaamseweg het raam open en gooide hij zijn gsm uit het raam. Eenmaal op het bureau verzette de man zich zo heftig tegen zijn insluitingfouillering dat er uiteindelijk drie politiemensen nodig waren om hem onder controle te krijgen. De verdachte kreeg een proces verbaal en een rijverbod van 8 uur.

Woninginbraken

ETTEN-LEUR: Een attente buurtbewoner schakelde zondagmorgen omstreeks
2.00 uur de politie in, omdat hij glasgerinkel had gehoord en vermoedde dat er een woninginbraak werd gepleegd. Toen de politie bij het bewuste pand aan de Jeroen Boschstraat kwam, bleek de bewoner zelf de voordeur te hebben geforceerd, omdat hij de woning niet in kon, nadat er eerder op de avond al was ingebroken. Omdat de man en zijn vrouw hoopte de dader nog in de woning aan te treffen, hebben zij de woning vanaf twee kanten tegelijk benaderd. De vogel bleek echter al te zijn gevlogen. Uit de woning worden onder meer een laptop, twee digitale cameras, sieraden en een geldbedrag vermist.

BREDA: In een woning aan de Grote Spie werd op enig moment in de loop van de vroege zondagmorgen ingebroken. De woning werd via de brandgang benaderd, waarna het keukenraam werd geforceerd. Uit de woning werd een tweetal portemonnees en een mapje met rijbewijs en paspoort meegenomen. De politie heeft aangifte van de inbraak opgenomen en een buurtonderzoek ingesteld.

Brand in bouwkeet

ZEVENBERGEN: Brandweer en politie moesten zondag in alle vroegte uitrukken, nadat omstreeks 3.30 uur een melding was binnengekomen dat een keet aan de Dr. Ariënslaan in brand stond. Naast de keet is vermoedelijk een stapel vuil in brand gestoken. Omdat de keet zelf grotendeels uit metalen panelen bestaat, is de schade relatief beperkt gebleven.

Politie houdt vernielzuchtige Bredanaars aan

BREDA: In de vroege zondagmorgen omstreeks 4.00 uur kreeg de politie een melding van een attente bewoonster van de Burgemeester Buijsenstraat dat er in de straat een auto rond zou rijden, waarin zich vermoedelijk een aantal auto-inbrekers zou bevinden. De politie trof ter plaatse een 18-jarige en twee 19-jarige Bredanaars en een 20-jarige man uit Hoeven aan. Van auto-inbraken leek geen sprake te zijn, maar één van hen biechtte wel tegenover de politie op dat kort tevoren een bushokje aan de Cartier van Disselstraat het door hun toedoen had moeten ontgelden. De mannen zijn door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn in verzekering gesteld.

BREDA: Ruim een uur later meldde een attente buurtbewoonster dat twee jongeren een bushokje aan het slopen waren op de Sint Ignatiusstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, maakten twee jongeren, die aan het opgegeven signalement voldeden, zich bliksemsnel uit de voeten. De politie wist een van hen, een 18-jarige man uit Breda in de kraag te grijpen. Hij werd ingesloten op het politiebureau.

Politie houdt twee broers aan

TETERINGEN: De politie heeft zaterdagavond kort na middernacht in een horecagelegenheid aan de Hoolstraat twee mannen aangehouden. Een 14-jarige jongedame werd onzedelijk betast door een horecabezoeker en stelde haar vriend, een 17-jarige jongeman uit Teteringen, hiervan op de hoogte. Deze ging verhaal halen bji de dader, een 35-jarige Bredanaar. Een scheldpartij was het gevolg. De 36-jarige broer van de vermoedelijke dader accepteerde deze scheldwoorden niet en deelde de 17-jarige vriend van het meisje een vuistslag tegen het hoofd uit. Deze gooide hierop een bierflesje in de richting van zijn belager. De politie heeft de 35-jarige en zijn 36-jarige broer aangehouden voor respectievelijk aanranding en mishandeling. De 35-jarige ontkent tegenover de politie de aanranding te hebben gepleegd. Beide zijn zaterdagmiddag, met een proces verbaal op zak, weer naar huis gestuurd.

Auteur: Manon Ostendorf