Het Nederlandse Rode Kruis

18 juli 2005
Rode Kruis maakt zich op voor Vierdaagse

Vorig jaar was het Rode Kruis goed voor 3847 blaarbehandelingen

Het Nederlandse Rode Kruis verzorgt als vanouds de eerste hulp tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim 375 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis zetten zich dagelijks in om de deelnemers eerste hulp te bieden en blaren te behandelen.

Hulpposten en ambulances
Op start- en finishlocatie heeft Het Rode Kruis een centrale hulpverleningstent ingericht. Langs het parcours zijn elke dag vier hulpposten gestationeerd. Verder zijn er drie hulpambulances bemand door vrijwilligers (verpleegkundigen) van het Nederlandse Rode Kruis actief op de routes .Twee bezemwagens vegen de route en gaan op zoek naar deelnemers die de tocht niet kunnen uitlopen.

Aandachtige gezichten tijdens de blaarinstructie 2004

De medische hulpposten langs het parcours zijn ingericht voor eenvoudige medische behandelingen en het verzorgen van blaren. In de centrale hulpverleningstent op de start- en finishlocatie is een opnameafdeling ingericht. Artsen en verpleegkundigen behandelen hier zwaardere kwetsuren aan spieren en gewrichten. Eventueel kunnen wandelaars enkele uren ter observatie worden opgenomen.

Blaarinstructie!
Het Rode Kruis zal naar verwachting weer duizenden blaren behandelen dit jaar. Insteek van de speciale Rode Kruis-methode is dat mensen na wandelletsel weer door kunnen lopen. Voordat het evenement begint, worden vandaag de puntjes op de i gezet met een grootschalige blaarinstructie. Tweehonderd vrijwilligers kunnen nog één keer oefenen voor het echte werk begint. Ook directeur Cees Breederveld van het Rode Kruis is aanwezig en hij krijgt zijn eerste les in de prik en plaktechnieken.

Blarometer
Nu staat hij nog op nul, onze Rode Kruis-´blarometer´. Het aantal blaarbehandelingen gaat de komende dagen natuurlijk oplopen. Iedere dag wordt de laatste stand gepubliceerd op deze website.