Gemeente Dordrecht


---

Reddingsactie voor zieke kastanjebomen

Maike de Bruijn

In Dordrecht zijn 259 van de 1.000 paardenkastanjes aangetast door de mysterieuze bloedingsziekte. De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. De bomen moeten vitaal zijn om aantasting te voorkomen en herstel te bevorderen. Daarom krijgen de beeldbepalende paardenkastanjes, zoals de kastanjes aan de Wolwevershaven, Groothoofd en Buiten Walevest, extra voeding. Deze maatregel werkt voor een periode van 2 tot 3 jaar. In Dordrecht is op dit moment circa 30% van de paardenkastanjes aangetast door de bloedingsziekte. De aantasting kan leiden tot het afsterven van de aangetaste kastanjebomen. Extra voeding
Het geven van extra voeding betekent dat de vitaliteit en daarmee de weerstand tegen ziekten van de paardenkastanje verbetert. De kosten van het extra voeden bedragen EUR 115.000,--. Twee kastanjebomen op de Frans Lebretlaan en bij de aanlegsteiger aan de Merwekade zijn overleden als gevolg van deze ziekten.

Mysterieuze ziekte
Een nieuwe aantasting van paardenkastanjebomen verspreidt zich razendsnel over Nederland. In de zomer van 2002 kwamen de eerste meldingen binnen. Sinds 2004 worden paardenkastanjes in bijna heel Nederland aangetast door deze mysterieuze ziekte. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en `bloeden' donker vocht. De conditie van veel bomen is afgenomen en enkele bomen zijn gestorven. De oorzaak van deze ziekte is nog steeds niet bekend.

Redactie
Maike de Bruijn
Communicatie

telefoon 078-6398944

email m.de.bruijn@dordrecht.nl

Informatie