Gemeente Hengelo

Mededelingen 19 juli 2005, week 29
Collecte Groot Driene in beweging Aangepaste openingstijden gemeentelijke balies Gemeenteraad De gemeentegids Verkeersmaatregelen Hengelo's Inbraak Preventie Project Bouwplannen In het weekend goedkoop reizen met Openbaar Vervoer Wet milieubeheer En... hoe hard rijdt u?
Aangepaste openingstijden gemeentelijke balies
Gedurende de vakantieperiode zijn verschillende gemeentelijke balies beperkt geopend. Kijk hier voor meer informatie.

De gemeentegids

Gemeentegids op internet

In de gemeentegids, die jaarlijks huis aan huis wordt verspreid, vindt u onder meer adressen en telefoonnummers van Hengelose verenigingen en instellingen. Op de homepage vindt u de gemeentegids in digitale vorm.

Staat u daarin met uw instelling of vereniging vermeld? Controleer dan de gegevens. Als de gegevens niet kloppen kunt u het wijzigingenformulier dat ook op de site staat invullen en versturen. De gegevens van de digitale gids worden tevens gebruikt voor de actualisering van de "papieren" gemeentegids. Mutaties voor de gids van 2006 kunt u tot 14 oktober 2005 doorgeven.

Oproep voor nieuwe organisaties

Staat uw instelling of vereniging niet in de gids van 2005 of zijn uw gegevens veranderd, meld u dan voor 16 september 2005 aan door alle gegevens over uw instelling of organisatie te sturen naar de afdeling Communicatie van de gemeente Hengelo, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Aanmelding is geen garantie dat uw gegevens ook opgenomen worden.

Informatie

Voor meer informatie belt u met de Gemeentewinkel, telefoon (074) 245 95 55.

Hengelo's Inbraak Preventie Project

Bartelinkshoek

Het Hengelo's Inbraak Preventie Project is een initiatief van de gemeente Hengelo in samenwerking met de politie en het SWB Midden-Twente. Wijk na wijk worden informatiebrieven verspreid onder de bewoners van Hengelo. Half augustus start het project in Bartelinkshoek. Alle bewoners van de Bartelinkshoek ontvangen een informatiebrief, waarin staat vermeld hoe kosteloos een preventieadvies aangevraagd kan worden.

Gratis preventieadvies

De gemeente biedt de bewoners de gelegenheid om kosteloos een preventieadvies te krijgen volgens de eisen van het certificaat Veilige Woning van het Politiekeurmerk Veilig wonen. Indien de bewoners volledig uitvoering geven aan het advies komen zij in aanmerking voor het certificaat Veilige woning. Met dat certificaat kan bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een flinke premiekorting op de inboedelverzekering worden verkregen. Meer informatie kunt u krijgen bij het Hengelo's Inbraak Preventie Team, telefoon 265 36 38 of kijk opwww.hengelo-info.nl/hipp.
Kijk hier voor meer informatie. Ook kunt u contact opnemen met de In het weekend goedkoop reizen met Openbaar Vervoer Weekend Dagkaart
Met de Weekend Dagkaart reist een gezelschap van maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen voor slechts 10 euro op de zaterdag of zondag. De kaart kan in West Twente, op heel de Veluwe, in de Achterhoek en Rivierenland worden gebruikt, daar waar Arriva, BBA en Syntus rijden. Kijk voor meer informatie op www.weekenddagkaart.nl.

En... hoe hard rijdt u?

Dynamische snelheidsindicatieborden in heel Twente

Verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel bij Regio Twente. Onlangs zijn er in Twente een aantal 'dynamische snelheidsindicatieborden' (DSI-borden) geplaatst, om de weggebruiker bewust te maken van zijn of haar gedrag in het verkeer. In Hengelo zijn vorige week twee van dit soort borden geplaatst, aan de Berfloweg en aan de Beethovenlaan. Op termijn worden deze borden verplaatst naar andere 50 km-wegen in de stad.

DSI-borden verlenen 'service' aan weggebruikers die onbewust met een te hoge snelheid rijden. Op het bord staat de geldende snelheidslimiet en de gereden snelheid op een verlicht display. Bij de juiste snelheid krijgt de bestuurder een 'beloning' in de vorm van een positief pictogram.

Mobiel systeem

Bovendien krijgt Hengelo, samen met Almelo, Enschede, Hellendoorn en Oldenzaal, ook een mobiel DSI systeem. Dit zijn borden op een aanhangwagen of accuwagentje, die bijvoorbeeld worden ingezet bij wegwerkzaamheden, in 30 km-gebieden of andere
verkeersveiligheidacties.

Organisaties die zich naast Regio Twente inzetten voor verkeersveiligheid in Twente, zoals Politie Twente, het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel en Twente (ROVO) en 3VO, zijn blij met dit initiatief van Regio Twente.

Groot Driene in beweging

FIT - NO - FAT voor een actieve leefstijl

Op het moment is er veel aandacht voor het thema "gezondheid en bewegen" in alle media. Veel mensen eten te veel, te vet of te zoet, gebruiken te veel alcohol en/of roken. Ook bewegen veel mensen (veel) te weinig. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet de gevolgen: een snel groter wordende groep mensen met (fors) overgewicht en een nog grotere groep mensen die onvoldoende beweegt om gezond te zijn/te blijven.

In Hengelo is het beeld niet anders daarom is de komende jaren het sportstimuleringsbeleid van de gemeente voornamelijk op deze problematiek gericht. Op 1 maart 2005 heeft het College van burgemeester en wethouders besloten het project FIT - NO FAT uit te voeren.

Het project start in de wijk Groot Driene. Wijkbewoner tussen de 25 en 65 jaar krijgen in september 2005 een schriftelijke aankondiging van het project plus de uitnodiging om deel te nemen aan de gratis FIT-NO-FAT-TEST. Mensen van de organisatie gaan alle adressen langs om mensen te stimuleren mee te doen en om de aanmeldingsformulieren op te halen.

FIT-NO-FAT-TEST

De volgende stap is de gratis FIT-NO-FAT-TEST. Het doel van de test is tweeledig: mensen te confronteren met hun eigen leefstijl en mensen te stimuleren daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Vervolgens probeert een adviseur de deelnemer te verleiden zich in te schrijven voor één van de vele aanbiedingen van sportaanbieders of projecten van instellingen die FIT- NO- FAT ondersteunen. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: van instromen in het reguliere sportaanbod tot het deelnemen aan allerlei (te ontwikkelen) beweegprogramma's met bijvoorbeeld aandacht voor overgewicht, stoppen met roken of conditieverbetering.

Informatie

In september leest u op deze gemeentepagina meer over de FIT-NO-FAT-TEST. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de sector Sport & Recreatie, telefoon (074) 245 9730. 19 en 20 juli

Let op! De gemeenteraad vergadert deze maand op twee dagen. Op 19 juli 2005 van 18.30 tot 21.30 uur en op 20 juli vanaf 19.30 uur, beide in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staan onder andere:

Agenda dinsdag 19 juli


- Instellingsbesluit Ombudsman


- Verordening tot instelling van een rekenkamercommissie gemeente Hengelo


- Opstellen koopcontract EMGA-terrein + exploitatieopzet 1e fase HvZ


- Vaststellen bestemmingsplan Vooroorlogse wijken


- Nota van Uitgangspunten Klein Driene, Oostrand (Händelstraat)


- Toekomstvisie scholenbouw in het VO


- Nota van Uitgangspunten Gebundelde Gedachte


- Toepassen art. 19, lid 1/19a WRO t.b.v. het oprichten van een bedrijfspand en auto oprijbaan aan de Goudstraat 31


- Nemen voorbereidingsbesluit en toepassen art. 19, lid 1/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een woonhuis nabij Deurningerstraat 225

- Nemen voorbereidingsbesluit en toepassen art. 19, lid 1/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een woonhuis aan de Brouwertsweg 2


- MER beoordeling bedrijventerrein Buren


- Westermaat Plein, financiering brug over Bornse beek


- Professionele ondersteuning St. Gehandicaptenraad Hengelo


- Planschadeverzoek ex art. 49 WRO bestemmingsplan Buitengebied 2000


- Bezwaarschrift tegen voorbereidingsbesluit Wegtersweg 5 - 21

Agenda woensdag 20 juli


- Behandeling van de niet behandelde agendapunten van 19 juli


- 1e Beleidsrapportage 2005


- Kadernota 2005-2008


- Instellen werkgroep Opdrachtgeverschap Accountant en benoeming viertal werkgroepleden

De meest actuele agenda vindt u onder Bestuur & Organisatie/ Bestuursagenda.

De stukken liggen ter inzage bij de Gemeentewinkel en de bibliotheek. Verkeersmaatregelen

Voorgenomen besluiten
Afsluiten Morshoekweg en verwijderen onderborden

De Morshoekweg is de enige weg tussen de wijk Groot Driene en de Nieuwe Grensweg cq Bosweg die nog niet is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vooral in de spits wordt de Morshoekweg, een zandweg, te intensief gebruikt door gemotoriseerd verkeer. De gemeente wil het gebied Driene graag verkeersluw maken en vooral de hoge verkeersintensiteit in de spits beperken. De gemeente wil daarom de Morshoekweg tussen Drieneresweg en Nieuwe Grensweg tijdens de ochtend- en avondspits met bebording afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. De onderborden "uitgezonderd bestemmingsverkeer" worden niet meer toegepast. Ook voor de Korteweg en Drienerwoldeweg wordt voorgesteld deze onderborden te verwijderen. Dit om handhaving te vergemakkelijken.

Inzien en zienswijzen

U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot 31 augustus 2005 inzien bij de afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -tijdens de inzagetermijn- schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen en voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Wennink van de afdeling Stedebouw en Verkeer, telefoon (074) 245 9772.

Besluiten

Taxistandplaats Boerhaavelaan

Om de veiligheid aan de Boerhaavelaan te verbeteren zijn ter hoogte van de kruising met de Rozenstraat middengeleiders aangelegd. Dit had tot gevolg dat taxi's hun klanten, veelal bewoners van zorgcentra, niet meer dicht bij de ingang van de tandartsenpraktijk konden laten uitstappen zonder het verkeer op de Boerhaavelaan te blokkeren. Op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur wordt daarom een parkeerplaats voor taxi's aangeduid.

Parkeerverbod Simonstraat

Aan de Simonstraat ter hoogte van huisnummer 1-23 wordt haaks geparkeerd. Wanneer nu aan de andere zijde auto's geparkeerd staan bemoeilijken of belemmeren deze het in-/ uitrijden van de eerder genoemde parkeervakken. Daarom wordt een parkeerverbod ingesteld.

Afrikaanderbuurt / Elsbeek

De gemeente Hengelo heeft zich geconformeerd aan het "Startprogramma Duurzaam Veilig". In dit "Startprogramma" zijn afspraken gemaakt om de verkeersveiligheid een extra impuls te geven met als doel het aantal verkeersslachtoffers sterk te verminderen. Het instellen en inrichten van 30 km gebieden vormt een belangrijke maatregel om bovengenoemde doelstelling te bereiken. Nu de reconstructie van de Oldenzaalsestraat voltooid is worden voor de Afrikaanderbuurt en Elsbeek de volgende verkeersmaatregelen genomen:

* Middengeleider Oude Molenweg ter hoogte van de Reigerweg / Colensostraat; Aanleg van de middengeleider moet vooral de kruising verkeersveiliger maken. Zowel voor de Reigerweg als Colensostraat geldt dat men er dan alleen rechtsaf in en uit mag rijden. De Oude Molenweg wordt daarmee voor fietsers en voetgangers makkelijker over te steken. Daarnaast beperkt de maatregel het sluipverkeer en parkeerverkeer in de Afrikaanderbuurt.

* Eenrichtingsverkeer Wemenstraat en Steijnstraat; Instellen eenrichtingsverkeer Wemenstraat richting Oldenzaalsestraat tussen de parkeergarage Thiemsbrug en het begin van het autovrije gebied en instellen eenrichtingsverkeer Steijnstraat richting Oldenzaalsestraat tussen Schalkburgerstraat en Wemenstraat. Autoverkeer op zoek naar een parkeerplaats wordt niet meer uitgenodigd voor een gratis parkeerplaats in de wijk. Met het instellen van eenrichtingsverkeer wordt bovendien sluipverkeer door de wijk beperkt. Daarnaast wordt voorkomen dat fietsers richting Oldenzaalsestraat in conflict komen met tegemoet komend autoverkeer de Afrikaanderbuurt in.

* Verplichte rijrichting rechtsaf Hertzogweg - Oude Molenweg; Alleen rechtsaf de Oude Molenweg in blijft toegestaan. De verplichte rijrichting moet vooral de kruising verkeersveiliger maken. Het zicht op verkeer komend vanaf de Enschedesestraat wordt vaak belemmerd door voor de verkeerslichten wachtende auto's.
* Cronjéstraat afsluiten voor gemotoriseerd verkeer; Door het opnemen van de Wemenstraat in het autovrije gebied is de Cronjéstraat tussen De La Reystraat en Wemenstraat een doodlopende weg geworden. Mede om het autoverkeer zoveel mogelijk uit het autovrije gebied te weren wordt de Cronjéstraat tussen De La Reystraat en Wemenstraat alleen toegankelijk voor aanwonenden en voor het laden en lossen ten behoeve van aanliggende bedrijven.
* Omdraaien rijrichting Steijnstraat; Het omdraaien van de rijrichting van de Steijnstraat tussen Bothastraat en Paul Krugerstraat verbetert, uitgaande van het gehele pakket aan maatregelen, de bereikbaarheid van de percelen in dit deel van de Steijnstraat en draagt bij aan het beperken van sluipverkeer en zoekverkeer.

Inzien en bezwaarschrift

U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot 31 augustus 2005 inzien bij de afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -tijdens de inzagetermijn- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
* naam en adres van de indiener

* de dagtekening

* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
* de gronden van het bezwaar.

* Anninksweg 24, veranderen en vergroten woonhuis en oprichten berging

* Ardennenstraat 27, veranderen en vergroten woonhuis
* Beethovenlaan 14, oprichten berging

* Bronforelstraat 75, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Conradstraat 22, veranderen en vergroten woonhuis
* Glanestraat 27, veranderen en vergroten woonhuis
* J W F Werumeus Buningstraat 12, veranderen gevel
* Kerkstraat 47, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker
* Lansinkweg 45, veranderen 2 gevels, plaatsen 2 dakkapellen en oprichten berging

* Pastoor Geertmanstraat 1, oprichten tuinmuur
* Spinnersweg 22, veranderen gevel

* Zonstraat 33, oprichten schutting

* Alfred Marshallstraat 1, plaatsen tussenvloer
* Flemingstraat 4, oprichten woonhuis

* Landmansweg 168, veranderen 3 gevels en plaatsen kap op berging
* Lansinkesweg 75, veranderen fabriekshal in een scholencomplex
* Steenmeijerstraat nabij nr. 2 , oprichten woonhuis
* Vöckersweg 15, veranderen en vergroten werktuigenloods (gedeeltelijk)

Monumentenvergunning


* Lansinkesweg 75, veranderen fabriekshal in een scholencomplex (Gemeentelijk monument)
verlenen voor onderstaande percelen.

* Willy Albertistraat 11, veranderen/vergroten van een woonhuis
* Burg. Jansenplein 25, veranderen horecabedrijf (verplaatsen tankbier naar de verdieping)

* Isaac da Costastraat 2, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Conradstraat 22, veranderen en vergroten van een woonhuis U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot 3 augustus 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Er is een bouwplan ingediend voor:

* Torenlaan 64, nabij de kruising van de Topweg met de klootschietbaan, voor het plaatsen van een gsm-mast + installatie .

Dit bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan, maar past binnen de algemene verklaring van geen bezwaar voor zendmasten van Gedeputeerde Staten. Inzien en zienswijzen
U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot 17 augustus 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u
* Anninksweg 24, veranderen en vergroten woonhuis en oprichten berging

* Kerkstraat 47, veranderen en vergroten woonhuis met een erker
* Dr. Schaepmanstraat 51, veranderen en vergroten woonhuis
* Louis Davidsstraat 35, veranderen en vergroten woonhuis met een erker

* Pastoor Geertmanstraat 1, oprichten van een tuinmuur
* Ooievaarsweg 18, veranderen en vergroten van een woonhuis en plaatsen dakkapel

* Boerhaavelaan 63, plaatsen van een reclamezuil
* Krabbenbosplein 7, veranderen van een winkelpand in woonruimte en het plaatsen van een balkonhek

* Glanestraat 27, veranderen en vergroten van een woonhuis U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot 17 augustus 2005
* Albistraat 25, oprichten carport

* Bongertsweg 28, veranderen en vergroten woonhuis
* Castorweg 209, oprichten carport

* Deldenerstraat 171, oprichten schuur

* Dinant Dijkhuisstraat 13, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Drienerparkweg 12, oprichten garage

* Egstraat 23, vernieuwen gevel

* Geraniumstraat 1, veranderen en vergroten woonhuis
* Glanestraat 44, veranderen en vergroten woonhuis
* Granaatstraat 31, oprichten garage en een overkapping
* Londenstraat 19, oprichten carport

* Londenstraat 21, oprichten carport

* Oelerweg 100 A, oprichten tuinhuisje

* Pastoor Eppinkstraat 79, veranderen en vergroten woonhuis
* Paulinastraat 72, oprichten berging

* Reviusstraat 34, veranderen en vergroten woonhuis
* Sloetsweg 27, veranderen en vergroten woonhuis
* Spieringstraat 15, oprichten carport

* Steenbokstraat 215, veranderen en vergroten woonhuis
* Vondelstraat 65, veranderen en vergroten woonhuis
* Willem van Otterloostraat 79, oprichten garage
* Wolfkaterweg 55 C, veranderen en vergroten woonhuis
* Wolfkaterweg 55 c, veranderen woonhuis (gevels)
* Bevrijderslaantje 1, 5, 9, 11 t/m 21 (oneven), 23 t/m 33 (oneven), 35 t/m 43 (oneven), 45 en 47, oprichten 20 appartementen met commerciële ruimte en parkeergelegenheid

* Bornsestraat 174, oprichten garage met een carport
* Breemarsweg 17, veranderen en vergroten garage annex berging
* Ganzenbosdijk 11, veranderen en vergroten woonhuis
* Kokerjuffer 5, veranderen en vergroten woonhuis
* Tuindorpstraat 26, veranderen winkelpand en plaatsen reclamebord
* Woltersweg 72, veranderen en vergroten woonhuis
* Woolderesweg 100, veranderen en vergroten woonhuis

Sloopvergunning


* Lansinkesweg 75, gedeeltelijk ontmantelen/slopen gieterij Alle vergunningen zijn in week 27 verzonden. Voor de juiste datum van desbetreffende stukken zes weken inzien bij de afdeling Bouwen in het Stadskantoor Hengelo. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit aan de aanvrager- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
Wet milieubeheer

Geaccepteerde meldingen
Artikel 8.19, lid 2 Wm

* Wolfkaterweg 53 (Beckum) - Kamphuis Beckum B.V., voor het oprichten van een opslag voor vloeibare stoffen en het veranderen (overkappen) van een stortbunker

* Geerdinksweg 141 - Streekziekenhuis Groep Twente, voor uitbreiding Kinderafdeling met 300 m2 en een kleine interne wijziging van de Kinderafdeling

* Lansinkesweg 1 - Siemens Demag Delaval Turbomachinery B.V., voor herinrichting fabriekshal, gebouw 43, t.b.v. realisatie multifunctionele ruimte

* Diamantstraat 11- Shell Hengelo-Zuid B.V., voor afsplitsing garagebedrijf van brandstofverkooppunt + kleine veranderingen in shop

* Wegtersweg 3 - Essent Facilities B.V., voor bijplaatsen transformatorstation t.b.v. teleknooppunt Essent Kabelcom

Burgemeester en wethouders hebben aan de bovengenoemde vergunninghouders de verklaring afgegeven dat de gemelde veranderingen geen of uitsluitend gunstige gevolgen hebben voor de aard en omvang van de nadelige gevolgen voor het milieu, die de betreffende inrichting op grond van de daarvoor verleende vergunning(en) mag veroorzaken. In de verklaring wordt ook aangegeven dat de melding geen aanleiding geeft tot het aanpassen of intrekken van de vergun-ning. U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot en met 30 augustus 2005 inzien bij de afdeling Milieu. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u -tijdens de inzagetermijn- een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

* een omschrijving van de verklaring waartegen het bezwaar is Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 AE Den Haag) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het bezwaarschrift. Uiteraard dient het wel in plaats van de gronden van bezwaar de redenen te bevatten welke ten grondslag liggen aan het verzoek. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd, voor een natuurlijk persoon bedraagt dit 138,- euro en voor een rechtspersoon 276,- euro. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu.

* Haarweg 5, een revisievergunning te verlenen aan Erve Woldhuis, voor een woon zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. De vergunning omvat ondermeer het houden van een klein aantal landbouwhuisdieren

* Smaragdstraat 7, een oprichtingsvergunning te verlenen aan ETMS BV, voor een kalibratie- en servicecentrum

* Hassinkweg 8, een revisievergunning te verlenen aan BCS Nederland B.V., voor een metaalbedrijf
Aan de ontwerpbeschikkingen worden voorschriften verbonden om nadelige U kunt de desbetreffende stukken van 20 juli tot en met 16 augustus vragen uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken. U wordt ook in wisselen en mondelinge bedenkingen in te dienen tijdens een openbare instellen als u bedenkingen hebt ingediend. Bij de bekendmaking van de beschikking wordt u hierover verder geïnformeerd.