GGD Friesland


juli 2005

Jongeren bewegen wel, maar veel te weinig

Bijna alle Friese jongeren bewegen in de vrije tijd, maar wel veel te weinig. Drie kwart van de jongeren voldoet niet aan de beweegnorm van minimaal 1 uur per dag matig intensief bewegen. Dit is vergelijkbaar met landelijke cijfers over beweging.

Gemiddeld zitten jongeren 3 uren per dag achter de televisie of computer. Juist die jongeren die niet voldoen aan de beweegnorm, zitten langer achter het beeldscherm.

Ruim de helft van de jongeren is lid van een sportvereniging. In 1998 was dit percentage iets lager. Lidmaatschap van een sportvereniging is geen garantie voor het halen van de beweegnorm. 29% van de jongeren die lid zijn van een sportvereniging, haalt de beweegnorm. Van de jongeren die niet lid zijn van een sportvereniging haalt 22% de beweegnorm.

Deze cijfers blijken uit 'GO Jeugd', het gezondheidsonderzoek van GGD Fryslân onder de Friese jeugd. In 2004 hebben 4400 Friese jongeren tussen de 13 en 18 jaar meegedaan aan 'GO Jeugd'. Zij hebben op school anoniem een vragenlijst ingevuld. In deze vragenlijst zijn vragen gesteld over de gezondheid van jongeren en factoren die daarop van invloed zijn. De groep jongeren die heeft meegedaan, is zo samengesteld dat het een reële afspiegeling vormt van de jeugd in Friesland.

Ontbijt

Uit dit onderzoek blijkt eveneens dat ruim een kwart van de Friese jongeren niet ontbijt. 11% voldoet aan de norm voor fruitconsumptie van het Voedingscentrum, namelijk 2 stuks fruit per dag. Minder dan 10% van de jongeren eet dagelijks 2 stuks fruit en groente. Landelijke trends laten een ongunstige ontwikkeling zien in de groente- en fruitconsumptie van jongeren.

De uitkomsten van 'GO Jeugd' worden per thema gepresenteerd, zodat gemeenten en andere instellingen de resultaten direct kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van jeugd- en gezondheidsbeleid.

Gemeenten en andere instellingen zijn over de resultaten van 'GO Jeugd' geïnformeerd. Uitkomsten van het onderzoek en andere informatie ten aanzien van voeding en bewegen zijn ook te lezen elders op deze website.

---

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Gerda Kalsbeek, T. 058 - 233 43 34.