Gemeente Son en Breugel


Overlast van vliegverkeer

In het luchtruim boven onze gemeente zijn geregeld vliegtuigen te zien en te horen. Vaak is dat vliegverkeer van en naar Vliegbasis Eindhoven of Eindhoven Airport.
Sporadisch ontvangen wij klachten van inwoners over dat vliegverkeer, vooral als dit boven de bebouwde kom plaats vindt. Hoe hinderlijk het geluid van vliegtuigen soms ook is, volgens de Luchtvaartwet is vliegen boven de bebouwde kom wel toegestaan en soms onvermijdelijk. Er zijn regels voor verschillende vliegtuigtypen. Bovendien gelden voor militair vliegverkeer andere regels dan voor civiel vliegverkeer.
Onderstaand treft u een overzicht aan van de minimale vlieghoogtes voor de diverse vliegtuigtypen boven de bebouwde kom en in het buitengebied.
Bebouwde kom: Buitengebied: Militaire vliegtuigen 400 m. 400 m. Militaire helikopters 230 m. 50 m. Civiele vliegtuigen 300 m. 150 m. Civiele helikopters 230 m. 50 m. Kleine vliegtuigen tot 6.000 kg 300 m. 150 m. Zweefvliegtuigen 300 m. ***


*** door een tekort aan thermiek bestaat de mogelijkheid dat zweefvliegtuigen landen buiten een aangewezen luchtvaartterrein Het is ook mogelijk dat vliegtuigen of helikopters op (zeer) lage hoogte boven de bebouwing vliegen. Het betreft dan vliegtuigen of helikopters van de luchtmacht of de politie, die op verzoek van de autoriteiten misdrijven opsporen, pijpleidingen controleren e.d. Uiteraard wordt voor dergelijke vluchten wel een vergunning verleend. De Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport beschikken over een zeer modern Route Bewakingssysteem. Dit systeem registreert de hoogte en de gevlogen route van alle vliegtuigen en helikopters. Indien u dan ook vragen of klachten hebt over het vliegverkeer kunt u de Staf Voorlichting van de Vliegbasis Eindhoven bellen. Het telefoonnummer is (040) 289 6133.
U kunt uw vraag of klacht inspreken op dit antwoordapparaat. U wordt als u dit duidelijk aangeeft ook teruggebeld.
Indien u een specifieke klacht of vraag hebt over een bepaald vliegtuig, dat u boven de bebouwde kom waarneemt, noteert u dan het tijdstip en zo mogelijk het type vliegtuig waar uw vraag of opmerking betrekking op heeft.
N.b.: Het convenant dat Eindhoven Airport met verschillende omliggende gemeenten heeft gesloten over het zoveel mogelijk mijden van bewoonde gebieden en vliegtijden geldt niet voor militaire vliegtuigen. Het kan noodzakelijk zijn dat de luchtmacht buiten de normale vliegtijden starts en landingen moet uitvoeren.