Provincie Flevoland


Bloembollensector in Flevoland onderzoekt afzet

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft het initiatief genomen een haalbaarheidsonderzoek in te stellen naar een nieuwe manier van afzet. De provincie Flevoland vindt dit een goed initiatief en steunt dit met een bijdrage van 12.500 euro.

Het Landbouw Economisch Instituut zal in de komende maanden de studie naar de afzet van bloembollen op pot voor tuinen en op balkons uitvoeren. Daarvoor zullen alle betrokken schakels in de keten worden benaderd. Telers, handelaren, exporteurs, tuincentra en consumenten worden betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek richt zich op de toegevoegde waarde die aan het product kan worden meegegeven. Daarnaast wordt bekeken welke voorwaarden handel en consument aan de bollen stellen als ze in het voorjaar aangeleverd worden om te worden geplant.

De KAVB weet dat bollen die in Flevoland worden geteeld uitermate geschikt zijn om in de winterperiode te broeien, om vervolgens in het voorjaar uit te planten in tuinen en op balkons. Door veranderd consumentengedrag is daar vraag naar. De KAVB wil nu weten aan welke eisen en voorwaarden moet worden voldaan om deze nieuwe vorm van afzet goed van de grond te krijgen.

Gedeputeerde Wubbo de Raad: Ik verwacht dat de resultaten van het onderzoek telers van bloembollen in de provincie een nieuwe impuls zal geven om hun positie te verstevigen. De provincie ondersteunt dat van harte. De bloembollensector in Flevoland is in de loop der jaren een grote sector geworden. Verbetering van de afzet vraagt blijvend om onze maximale inzet.