Universiteit van Tilburg

Lex Michiels hoogleraar Bestuursrecht in Tilburg

Benoeming aan Universiteit van Tilburg

Per 1 november 2005 zal prof.mr.drs. F.C.M.A. (Lex) Michiels, thans hoogleraar Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht, werkzaam zijn in Tilburg. Michiels is benoemd tot hoogleraar Bestuursrecht, in het bijzonder handhavingsrecht, bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvT.

Lex Michiels (1954) studeerde rechten en psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1987 in Nijmegen in het bestuursrecht (De Arob-beschikking). Hij werkte vervolgens als universitair hoofddocent in Utrecht en werd in 1992 benoemd tot hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2000 stapte hij over naar de Universiteit Utrecht. Zijn expertise ligt op het terrein van het algemeen bestuursrecht, het handhavingsrecht (o.a. sancties, gedoogbeleid,
handhavingskwaliteitsbeleid) en het omgevingsrecht (o.a. milieurecht). Michiels was o.a. voorzitter van de onafhankelijke evaluatiecommissie Wet milieubeheer (2000-2003) ingesteld door VROM en lid van het bestuur van de Stichting Kenniscentrum D66 (2001-2004). Sinds 1999 is Michiels voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bestuursrecht (VAR) en sinds 2000 lid van de landelijke Stuurgroep Handhaven op niveau ingesteld door de minister van justitie. Ook was hij tot medio dit jaar lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur.