Ministerie van Defensie


---


---

Alternatieve vierdaagse in Afghanistan

18-7-2005 11:30:00

Omdat ze niet in Nijmegen aanwezig konden zijn, organiseerden ze zelf maar een alternatieve vierdaagse. Ruim dertig Nederlandse militairen, die gelegerd zijn in het Afghaanse Pol-e Khomri, lopen vier dagen lang rondjes op de compound. Zaterdag 16 juli begon de wandeltocht begonnen en zondag de 24^ste worden de wandelaars op gepaste wijze ingehaald.

Luchtmachtkapitein Nab en wachtmeester Thijssen zijn trouwe vierdaagse-lopers. Beiden waren al bezig met de voorbereidingen voor de editie van 2005 toen ze naar Afghanistan werden uitgezonden. Als grap ontstond het idee voor de alternatieve vierdaagse. De leiding keurde de mars goed als 'ontspanningsactiviteit'. Omdat de omstandigheden in Afghanistan nogal verschillen van die in Nijmegen, is de vierdaagse iets aangepast. "Vanwege de zeer hoge temperaturen en de overige werkzaamheden starten de lopers om vijf uur in de ochtends'', aldus een Defensiewoordvoerder. Ook is de dagelijkse afstand tot tien kilometer ingekort.
Op de wandeldagen, 16, 17, 23 en 24 juli, lopen de deelnemers dertien rondjes over het patrouillepad binnen de compound. Twee verzorgers zijn ingezet voor de ondersteuning. ,"Indien een deelnemer om operationele redenen is verhinderd, mag dat individueel worden ingehaald.''